UE va obliga Rusia să vândă motorina sub prețul pieței. Orice țara sau companie care încalcă sancțiunea va fi pedepsită

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 21:36
2615 citiri
UE va obliga Rusia să vândă motorina sub prețul pieței. Orice țara sau companie care încalcă sancțiunea va fi pedepsită
Lucrător într-o stație peco dintr-o țară UE FOTO Hepta

Împreună cu partenerii internaționali, UE dorește să oblige Rusia să vândă cumpărătorilor din alte țări produse petroliere, cum ar fi motorina, sub prețul pieței.

Un acord la care au ajuns vineri, 3 februarie, reprezentanții ai forurilor din UE prevede o limită inițială a prețului de 100 de dolari (aproximativ 91 de euro) pe baril (159 de litri), după cum au confirmat, pentru dpa, mai mulți diplomați de la Bruxelles, potrivit Die Spiegel.

Spre comparație: la bursele internaționale, un baril de motorină pentru livrare în Europa a fost tranzacționat cel mai recent la prețuri echivalente cu 120 de euro. Pentru produsele de calitate inferioară se va aplica un plafon de preț de 45 USD (41 euro) pe baril.

Pentru a impune plafonul de preț, ar urma să fie prevăzute și sancțiuni pentru o plajă largă de afaceri adiacente exportului produselor petroliere rusești. Companiile de transport maritim occidental și-ar putea folosi navele pentru a continua să transporte produse petroliere rusești către țări terțe, cum ar fi India. Regulamentul ar urma să vizeze și alte servicii importante, cum ar fi asigurările, asistența tehnică sau serviciile de finanțare și de brokeraj maritim.

Scopul plafonului de preț este de a preveni noi creșteri ale tarifelor pe piețele internaționale și, astfel, de a ușura comerțul cu țările terțe. În plus, ar trebui să se asigure că Rusia nu mai beneficiază de creșterile de preț la produsele petroliere pentru a-și poate umple astfel cufărul de război.

Potrivit estimărilor Comisiei UE, limita superioară de preț pentru livrările de țiței rusești către țări terțe, care a fost introdusă în decembrie anul trecut, produce Rusiei pierderi cifrate la 160 de milioane de euro pe zi.

Plafonul de preț este destinat să completeze embargoul petrolului împotriva Rusiei pe care UE l-a decis în iunie 2022. Printre altele, sancțiunea prevede interzicerea achiziției, importului sau expedierii țițeiului și a anumitor produse petroliere din Rusia către UE.

Restricțiile se aplică țițeiului din 5 decembrie și produselor petroliere precum motorina de duminică, 5 februarie. Cu toate acestea, există câteva excepții, de exemplu pentru Ungaria.

„Trebuie să continuăm să privăm Rusia de mijloacele de a duce război împotriva Ucrainei”, a declarat președinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Interdicția UE privind importurile de produse petroliere rusești intră în vigoare duminică. „Împreună cu țările G7, stabilim limite de preț pentru aceste produse, reducând astfel veniturile Rusiei, asigurând în același timp piețe globale de energie stabile”.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#pret motorina, #Rusia petrol, #vanzare sub pretul pietei, #sanctiuni Rusia, #invazie ucraina , #invazie ucraina