De unde știi cât „face” o locuință. 5 indicii pe înțelesul tuturor despre stabilirea preţului corect

Marti, 28 Decembrie 2021, ora 22:30
7016 citiri
De unde știi cât „face” o locuință. 5 indicii pe înțelesul tuturor despre stabilirea preţului corect
Pretențiile vânzătorilor s-au înscris pe o traiectorie sensibil ascendentă în ultimele 12 luni ale anului 2021 FOTO Pixabay.com

Dacă eşti în căutarea unei locuinţe, discuţiile care ţin de „prețul corect” se pun din primele momente în care intri în contact cu o proprietate, cu mult înainte de a ajunge la o decizie de achiziție.

Motiv pentru care este debusolant, în această fază, când te loveşti de aceeași proprietate promovată în cadrul unor anunțuri diferite, la prețuri diferite.

"Trebuie să ții cont însă de faptul că stabilirea prețului unui produs, fie el și imobiliar, nu este o știință exactă, ci depinde de o serie de factori mai mult sau mai puțin subiectivi, ce ies la iveală atunci când aceeași ofertă este promovată de agenții diferite. „Prețul corect”, așadar, nu este o cifră fixă, ci, mai degrabă, o marjă în limita căreia pretențiile vânzătorului pot varia.

Această marjă este strâns legată de valoarea de piață a unei proprietăți, care se schimbă în funcție de evoluția (reală sau percepută) pieței – acesta este și motivul pentru care vei putea observa modificări de preț, în plus sau în minus, în cazul unor oferte prezente de mai mult timp pe piață", potrivit unei analize imobiliare.ro.

Pentru a-ţi face o imagine mai clară despre valoarea de piață a unui imobil, la un moment dat, specialiştii de la imobiliare.ro au evidenţiat şi explicat cei mai importanţi factori care stabilesc "preţul corect":

1. Evoluția generală a pieței

Valoarea unei locuințe este dictată nu doar de caracteristicile sale fizice, concrete, ci și de stadiul de evoluție a pieței de la momentul respectiv. După cum probabil știi, rezidențialul autohton se află, de ceva timp încoace (din a doua jumătate a anului 2014, mai exact), pe o pantă ascendentă în ceea ce privește prețurile locuințelor.

Astfel, în 2021, suma medie solicitată pentru un apartament la nivel național s-a majorat, mai exact, cu 1% în luna decembrie, de la 1.536 de euro la 1.551 de euro pe metru pătrat util.

Pe fondul provocărilor ridicate de pandemia de coronavirus, pretențiile vânzătorilor s-au înscris pe o traiectorie sensibil ascendentă în ultimele 12 luni ale anului 2021: acestea sunt, în momentul de față, cu 14,8% mai ridicate comparativ cu începutul lui decembrie 2020 – când ajungeau la o medie de 1.351 de euro pe metru pătrat.

„Un factor important care a contribuit la creșterea susținută a prețurilor apartamentelor în 2021 este reprezentat de scumpirea materialelor de construcție, în contextul dificultăților generate de pandemie și de o cerere susținută.

Au fost afectate, în mod indirect, și locuințele deja finalizate, noi sau chiar vechi. Avansul-record consemnat în Brașov, mai accentuat pe segmentul locuințelor nou-construite, atestă menținerea unui interes crescut pentru proprietățile din orașele cu o calitate a vieții ridicată, în condițiile în care munca de la distanță rămâne o practică răspândită”, a declarat directorul de marketing Imobiliare.ro, Daniel Crainic.

Bucuresti

În cel mai mare oraș al țării, așteptările vânzătorilor de apartamente au ajuns la o medie de 1.594 de euro pe metru pătrat util la final de 2021, în creștere cu 0,9% față de luna anterioară (când costau 1.580 de euro pe metru pătrat).

Braşov

În orașul de la poalele Tâmpei, apartamentele au atins o medie de 1.445 de euro pe metru pătrat luna trecută, în creștere cu 1,2% față de octombrie (de la 1.428 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, cu 17,4% față de 2020 (când se situau la 1.231 de euro pe metru pătrat).

Cluj-Napoca

În capitala Transilvaniei, Indicele Imobiliare.ro relevă o diferență pozitivă de 1,9% în ultimele 30 de zile, respectiv de la 2.013 la 2.051 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, avansul anual s-a situat la 11,5%, de la o medie de 1.840 de euro pe metru pătrat atinsă la finele lui 2020.

Constanţa

În orașul de la malul mării, suma medie solicitată pentru un apartament s-a majorat cu 1,4% pe parcursul ultimei luni, de la 1.365 la 1.384 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, la 12 luni a fost consemnat un avans de 10,5%, de la 1.253 de euro pe metru pătrat.

Iaşi

În capitala Moldovei, apartamentele au consemnat o creștere de preț de 2,1% în ultima lună de toamnă a acestui an, de la 1.167 la 1.192 de euro pe metru pătrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro; față de perioada similară a anului anterior, însă, când locuințele se tranzacționau cu 1.080 de euro pe metru pătrat, diferența se cifrează la 10,4%.

Timişoara

În orașul de pe Bega, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 0,1% în ultimele 30 de zile, de la 1.362 la 1.364 de euro pe metru pătrat util. Comparativ cu perioada similară a anului anterior, creșterea a fost de 6% (de la 1.287 de euro pe metru pătrat util).

2. Comparația cu oferte similare

Din momentul in care te-ai „conectat” la realitatea pieței, poți merge mai în profunzime: o metodă folosită chiar de către specialiștii în domeniu pentru evaluarea unei proprietăți este comparația cu alte oferte similare.

3. Opinie preț din partea unui specialist sau evaluator virtual de pe site-urile de profil

Dacă ai nevoie de informații cât mai concrete și condensate poţi opta pentru aceasta soluţie si vei primi un raport personalizat pentru proprietatea care te interesează, indicând atât valoarea de piață estimată pentru aceasta și o estimare în ceea ce privește marja de negociere, cât și detalii despre alte proprietăți și despre evoluția pieței per ansamblu.

4. Urmăreşte paginile detaliate ale anunțurilor

Analizează pagina fiecărui anunț în parte, unde vei găsi o serie de informații utile, cum ar fi prețul zonei, costurile de tranzacționare, întreținere, asigurare sau certificat energetic.

Toate acestea te vor ajuta să-ți faci o imagine mai clară atât despre poziționarea respectivei oferte în piață, cât și despre costurile implicate de achiziția sa.

5. Perspectiva agentului imobiliar

După cum știi, între prețurile cerute de vânzători și cele reale, de tranzacționare, există o diferență, uneori una semnificativă.

Din păcate, piața rezidențială locală nu a ajuns, până acum, la acel nivel de transparență care să permită centralizarea, la scară largă, a unor informații concrete despre cele din urmă.

Astfel că, un agent imobiliar îți poate veni de ajutor. Lucrând, de regulă, pe o anumită nișă a pieței, acesta ar trebui să aibă o perspectivă destul de clară asupra valorilor de achiziție pentru un anumit tip de proprietate, dintr-o anumită zonă.

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#pret locuinta, #oferta, #imobil, #proprietate, #apartament, #imobiliare ro, #agent imobiliar, #danie crainic , #imobiliare