Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scumpirile la gaze și energie electrică cresc și prețul gigacaloriei. Românii se pregătesc pentru o iarnă grea

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 12:55
2314 citiri
Scumpirile la gaze și energie electrică cresc și prețul gigacaloriei. Românii se pregătesc pentru o iarnă grea
Scumpirile la gaze și energie electrică cresc și prețul gigacaloriei FOTO Pixabay

Preţul de producţie a gigacaloriei livrată de societatea de termoficare a municipiului Buzău va creşte în acest an cu 40 la sută, din cauza scumpirii preţului gazelor şi al energiei electrice.

Consiliul Local Buzău ar putea suporta această scumpire astfel încât populaţia să plătească acelaşi preţ ca anul trecut.

Ram Termo Verde, societate aflată în subordinea Consiliului Local Buzău, înfiinţată în urmă cu trei ani pentru producţia şi distribuţia agentului termic, este pregătiră să livreze căldură în casele celor 3.800 de buzoieni care mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Anunţul a fost făcut de directorul societăţii, care a venit pentru prima oară în plenul Consiliului Local Buzău pentru a anunţa că societatea are încheiate contracte cu furnizorii de gaze şi energie electrică.

”Ram Termo Verde are la această oră contracte pentru energie electrică şi gaze, iar serviciul va fi furnizat fără niciun fel de probleme şi în acest an. Preţul de producţie a crescut, evident, cu aproximativ 40% faţă de anul trecut, însă noi vom încerca ca impactul acestor măriri să nu se simtă asupra beneficiarului final. Avem tarifele spre aprobare la ANRE, sperăm să avem un răspuns chiar în această săptămână, iar în funcţie de tarif se va stabili de către Consiliul Local cine şi cât suportă", a spus directorul Ram Termo Verde Buzău, Ştefan Dobrescu.

Totodată, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a spus în plenul CL Buzău că surplusul de 40% ar putea fi asigurat din bugetul local, astfel încât populaţia să plătească acelaşi preţ la gigacalorie ca şi anul trecut.

”Răspunsul este şi unul politic şi ţine de decizia politică a Consiliului Local. Creşterea preţului gigacaloriei propus la ANRE este de 40 la sută. O să vă propun să nu mărim preţul gigacaloriei pentru persoanele legate la sistemul centralizat. După aprobarea preţului de ANRE, o să fac această propunere în Consiliul Local şi o să vedem la momentul respectiv dacă o aprobăm sau nu", a spus primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Urmează prima iarnă după 11 ani în care bucureștenii racordați la sistemul centralizat vor plăti un preț mai mare pentru gigacalorie.

Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare la finalul iernii trecute, de la 137 de lei fără TVA, la 330 de lei, fără TVA.

Economica.net a calculat niște valori aproxomative pentru luna ianuarie, cea mai friguroasă din an, raportându-se la temperaturile obișnuite la care Termoenergetica livrează energia termică și pe niște consumuri de apă caldă obișnuite.

Cât va costa căldura pentru un apartament de două camere

Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă.

Costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei, în total.

Cheltuielile pentru un apartament de trei camere

Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.

Costul căldurii într-un apartament de 4 camere

Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă.

La un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.

Prețul căldurii pentru o garsonieră

O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. Costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei.

Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa a înregistrat în 2023 un număr-record de zile în care căldura resimţită de corpul uman a fost ”extremă”, din cauza unei temperaturi de peste 35°C-40°C. Efectul asupra...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#pret gigacalorie, #scumpiri, #caldura , #stiri sociale