Ce preț va avea energia electrică în România până la vară. "Ce consumăm acum e cumpărat în trimestrul IV de anul trecut"

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 22:29
25630 citiri
Ce preț va avea energia electrică în România până la vară. "Ce consumăm acum e cumpărat în trimestrul IV de anul trecut"
Energia electrică s-a scumpit FOTO www.pexels.com

Problema facturilor la gaze și electricitate, care au explodat în ultima perioadă, este departe de a se încheia.

Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a declarat pentru Ziare.com că 2022 nu va fi un an foarte bun din punct de vedere al prețurilor la energia electrică și nici nu vom vedea prea curând o scădere semnificativă a prețurilor.

”2022 nu va fi un an foarte bun din punct de vedere al prețurilor la energia electrică. Ce consumăm noi acum este energia electrică achiziționată mai ales în trimestrul IV din anul trecut, la prețurile de atunci. Estimez că prețurile nu vor avea o tendință de scădere semnificativă. Cel mult, prețurile pot doar să scadă ușor, dacă prețurile la gaze vor scădea din aprilie”, a declarat Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), pentru Ziare.com.

În prezent, la nivel politic, există discuții dacă se va prelungi schema de plafonare și compensare a prețurilor.

Enel, E.ON, Electrica și CEZ sunt cei mai mari furnizori de energie electrică din România pentru clienții finali.

Ministrul Energiei estimează că se aşteaptă din aprilie la o scădere a preţului la gaze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seara, 5 ianuarie, la Digi 24, că se aşteaptă, din aprilie încolo, la o scădere a preţului la gaz care va angrena şi o scădere a preţului la energie electrică. Ministrul precizează că aceasta este tendinţa mai ales că, pe timp de vară, consumul este mult redus.

”Eu estimez, din aprilie încolo, o temperare a preţului la gaz natural, o scădere a preţului la gaz, care, evident, va duce şi la o temperare a preţului la energie electrică. Primăvara şi vara scade consumul, nu va mai fi aşa o presiune pe preţ”, a declarat ministrul.

Acesta a reiterat ideea că ”creşterea exponenţială a preţului gazului natural s-a datorat jocului geo-politic al Federaţiei Ruse, prin Gazprom”.

Acesta a precizat că scăderea preţului la gaz va angrena şi scăderea preţului la energie electrică: ”Nu ne aşteptăm la o scădere a preţului la energie electrică la nivelul anului trecut, este clar că aşa ceva nu se mai poate. Preţul certificatului de CO2 a crescut foarte mult”.

Ministrul anunţă că se caută măsuri şi pentru toamna-iarna viitoare.

Ministrul va cere controale la ANPC

De asemenea, oficialul a spus că nu este mulțumit de furnizori, având în vedere reclamațiile oamenilor privind facturile mari iar în acest sens ANPC va demara un control „să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi”.

„Au trecut deja două luni de zile de la aplicarea acestei legi. Mâine (joi, 6 ianuarie, n.r.) o să solicit ANPC să demareze un control tematic să vedem exact cine și cum a aplicat această lege, să vedem dacă au aplicat plafonări, compensări, pentru că nu putem lăsa furnizorii să facă de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi”, a afirmat Virgil Popescu.

Acesta mai spune că nu este mulțumit de furnizori.

„Oamenii trebuie să știe că atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale, există un plafon peste care nu se poate factura, indiferent de oferta pe care o primesc. La energie electrică este prețul de 1 leu/kw, cu absolut toate taxele incluse iar la gaze naturale este prețul de 0,37 lei/kw cu toate taxele incluse. Acestea sunt tarifele maxime pe care le pot plăti oamenii. (...) Oamenii trebuie să știe că dacă au prețul mai jos decât plafonul, atunci nu li se poate aplica decât compensarea, dacă se încadrează în limita de consum, iar dacă se încadrează în limita de consum trebuie să aibă și compensarea în factură”, a afirmat Virgil Popescu.

La sfârșitul perioadei de aplicare a legislației, adică 31 martie, va fi o regularizare în facturile oamenilor.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#pret energie, #gaze, #AFEER , #criza energie