De ce este atât de scumpă benzina în România. ”Statul îndeasă în buzunarele sale pline de găuri un profit de 36 de ori mai mare decât benzinarul”

Luni, 13 Iunie 2022, ora 23:01
6295 citiri
De ce este atât de scumpă benzina în România. ”Statul îndeasă în buzunarele sale pline de găuri un profit de 36 de ori mai mare decât benzinarul”
Potrivit economistului, statul încasează un profit de circa 3,6 lei/litru, față de 10 bani/litru cât ia benzinarul FOTO Pixabay

Economistul Cristian Păun a făcut, într-o postare pe Facebook, o analiză a prețurilor carburanților din țara noastră și a profitului uriaș obținut de statul ”lacom și ticălos”.

Potrivit acestuia, marele câștigător de pe urma scumpirilor este statul.

”În litrul de carburant avem cam așa:

1. 1,9 lei / litru acciza

2. 1,7 lei / litru TVA (care se aplică inclusiv la acciză)

3. Profitul mediu al benzinăriilor 10 bani / litru (Sursa: Digi FM), impozitat și el, desigur.

Adică, statul încasează un profit de circa 3,6 lei / litru fără să miște un deget și benzinarul ia 10 bani / litru făcând el toată treaba. Desigur, la aceste taxe se adaugă și altele pe care le plătește benzinarul dar nici nu mai merită menționate.

Cu alte cuvinte, statul îndeasă în buzunarele sale pline de găuri un profit de 36 de ori mai mare decât benzinarul, la fiecare litru de carburant pe care benzinarul în produce și ni-l vinde. Statul e de 36 de ori mai lacom și mai obsedat de profit decât benzinarul. Minim! Las deoparte faptul că statul cel lacom și ticălos nu ne oferă mare lucru de acest profit de 36 de ori mai mare, spre deosebire de benzinarul care trage el tot greul din afacerea asta”, a scris economistul.

Păun subliniază că benzinării sunt acuzați pe nedrept de creșterea prețurilor la carburanți.

”Evident, pentru mulți români certați cu logica economică, benzinării rămân în continuare cei mai ticăloși și lacomi în vremurile astea. Ahtiați după profit. Câini hămesiți care nu pleacă niciodată de la măcelărie. Și care trebuie loviți în moalele capului cu altă taxă pe cifra de afaceri cât mai repede. Eventual, și o plafonare de preț! Ticăloșii naibii!

Și de vină pentru criză rămâne războiul și criza energetică, desigur! Niciodată statul cel lacom și ticălos. Hai liberare!”, a conchis economistul.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#pret carburanti Romania, #cristian paun, #profit, #stat , #stiri economice