Motivul pentru care Guvernul va aplica o acciză la benzină și motorină mai mare decât ce a decis Parlamentul. Crește enorm prețul carburanților

Vineri, 30 Decembrie 2022, ora 10:51
5673 citiri
Motivul pentru care Guvernul va aplica o acciză la benzină și motorină mai mare decât ce a decis Parlamentul. Crește enorm prețul carburanților
Alimentare la pompă FOTO: pixabay.com

După problemele apărute din cauza legii privind plafonarea energiei electrice, acum Guvernul mai are de rezolvat o situație dificilă: carburanții.

Parlamentul României a dat o lege care scade accizele la carburanți, de la 1 ianuarie, nivelurile fiind puse, deliberat sau din greșeală, sub nivelurile minime din UE, scrie economica.net. Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, spune că nu va aplica nivelul mic decis de Parlament, ci pe cel minim din UE, care este mai mare. Dacă în final se va menține interpretarea Guvernului, prețurile la pompă vor crește cu până la 38 de bani pe litru, de la 1 ianuarie.

Deciziile Guvernului referitoare la nivelul accizei pentru carburanți care se aplică de la 1 ianuarie stârnesc semne de întrebare referitoare la amploarea scumpirii benzinei și motorinei, care ar urma să fie operate de la începutul anului următor. Practic, vorbim despre două valori, și, în funcție de interpretare, șoferii vor plăti mai mult sau mai puțin. Și se pare că vor plăti mai mult.

Este clar că, de la 1 ianuarie nu se mai aplică reducerea de 50 de bani pe litru la prețul carburantului, mecanism introdus de Guvern, și suportat jumătate de stat și jumătate de companiile petroliere, lucru anunțat inițial “pe surse” și apoi confirmat oficial și de premierul Ciucă.

În mod natural, dacă nu s-ar fi schimbat nimic, prețurile ar fi urmat să crească cu 50 de bani pe litru, cel mai probabil.

Însă, pe 20 decembrie 2022 a apărut o lege (370/2022) care modifică Codul Fiscal și care instituie, pentru anul 2023, noi niveluri ale accizelor la benzină și motorină, mult mai mici decât cele actuale. Noile niveluri stipulate în lege, aplicabile pentru 2023 și scrise extrem de clar în anexa care face parte din lege sunt de 1.656 de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină. Niveluri foarte mici, chiar sub nivelul minim din UE.

Dacă s-ar aplica aceste accize, prețurile ar urma să crească, de la 1 ianuarie, cu 22 de bani pe litru la benzină și cu 24 de bani pe litru la motorină, efect coroborat al scăderii taxei (la care se aplică și TVA) și al creșterii potențiale a prețului cu cei 50 de bani care nu se mai compensează.

Însă Finanțele ar putea să nu aplice aceste accize care sunt trecute clar într-o lege, ci altele, și anume cele din tabelul publicat pe site, și pe care companiile petroliere îl folosesc în mod tradițional pentru a calcula în final prețul de la pompă, pentru că așa scrie în Codul Fiscal, iar această prevedere a rămas nemodificată, mai reamintește economica.net.

Conform sursei citate, valorile accizelor care se vor aplica de la 1 ianuarie sunt mai mari, și anume 1.776 de lei pe 1.000 de litri la benzină și 1.633 de lei pe 1.000 de litri la motorină. Problema ne-a fost sesizată de oameni din companiile petroliere, dar nu am scris, așteptând ca Finanțele să reducă nivelurile din tabelul de pe site în concordanță cu ce scrie în legea adoptată pe 20 decembrie, pentru că legea le dă voie să facă asta până la 31 decembrie.

Numai că Finanțele nu umblă la tabelul propriu, ba chiar explică și că acestea vor fi noile niveluri care se vor aplica de la 1 ianuarie, care sunt, într-adevăr, echivalente cu nivelul accizei minime din UE, care sunt de 359, respectiv 330 de euro pe litru.

“Având în vedere că nivelul accizelor pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb și motorină din anexa nr. 1 (publicată pe 20 decembrie în MO – n.r.) este mai mic decât nivelul minim prevăzut în tabelul A din anexa I la Directiva 2003/96/CE a Consiliului privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, al cărui echivalent în lei se stabilește utilizând cursul de schimb leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului 2022, se aplică nivelul minim prevăzut de Directivă” scriu Finanțele, pe site.

Nivelurile din tabelul Finanțelor, cele despre care instituția susține că se aplică, deși în legea votată de Parlament sunt altele, sunt într-adevăr mai mici decât cele actuale, dar mai mari decât cele care ar fi putut fi dacă Guvernul nu ar nesocoti decizia Parlamentului, chit că acciza scade sub nivelul minim din UE.

Așadar, dacă se vor aplica accizele din tabelul de la Finanțe (cele minime din UE dar care, pe lege, ar fi trebuit să fie mai mici) prețul unui litru de benzină va crește, de la 1 ianuarie, cu 36 de bani pe litru iar cel al motorinei cu 38 de bani pe litru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#pret carburanti Romania, #acciza benzina motorina, #pret benzina, #pret motorina , #stiri economice