Benzină tot mai scumpă, mașini tot mai multe. ”Avem cele mai scumpe mașini din această zonă a Europei”

Miercuri, 02 Noiembrie 2022, ora 23:09
5297 citiri
Benzină tot mai scumpă, mașini tot mai multe. ”Avem cele mai scumpe mașini din această zonă a Europei”
Românii merg cu mașinile pentru că nu au cu ce să se deplaseze la serviciu FOTO: Unsplash.com

Prețurile la combustibili au crescut, la fel și cele ale alimentelor și serviciilor. Cu toate acestea, drumurile din România, fie că vorbim despre cele din marile orașe sau cele naționale, județene sau comunale, sunt mereu aglomerate. La fel se întâmplă și în cazul produselor alimentare dar și al serviciilor. Oamenii aglomerează în continuare supermarketurile.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 7.0%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă, la începutul lunii noiembrie cu 23.0 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile, se arată într-un raport prezentat de peco-online.ro.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 6.4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă acum cu 25.5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

Cu toate acestea, în aceasta perioadă România se află pe locul al 8-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Croația, Cipru, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia.

În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 6 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia.

Mai au românii bani de benzină și motorină?

Cu toate că prețurile au crescut la combustibili, iar românii resimt acest lucru în bugetul lor, nu renunță la transportul cu mașina personală. De ce se întâmplă acest fenomen?

”Mașina la români nu este neapărat motiv de fițe, este o necesitate, în condițiile în care transportul în comun continuă să fie deficitar. O mare parte din cei care folosesc mașina sunt nevoiți să se urce la volan pentru a ajunge la serviciu, la școala copilului sau la cumpărături. Nu avem, din păcate, în zona marilor orașe o infrastructură de transport care să îți permită să te descurci atunci când ai nevoie.

Pe de altă parte este o reminiscență din trecut în care dorința de a avea în proprietate o mașină reprezenta un anumit statut social. La noi, la români, din păcate, mașina reprezintă un obiect de fascinație, așa cum cumpărăm telefoane, electronice și electrocasnice dintre cele mai scumpe. Și foarte puțin ne gândim la funcționalitate.

De aceea la noi se vând poate dintre cele mai scumpe mașini din această zonă a Europei, pentru că mentalitatea este de așa natură de a te lăuda, de a arătat că te-ai ajuns în viață, iar mașina reprezintă un atribut în acest sens”, a explicat economistul Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.

Miercuri, 2 noiembrie, prețul benzinei standard, în Capitală, varia între 6,98 de lei/litru până la 7,16 lei/litru. Iar benzina de calitate superioară, costa între 7,15 lei/litru și 7,82 lei /litru.

În cazul motorinei standard, un litru de combustibil costa între 8,40 lei/litru și 8,51 lei/litru, iar cea de calitate superioară, între 8,76 lei / litru și 9,02 lei / litru.

Prețul la GPL varia între 3,99 lei/litru și 4.09 lei/litru.

Mai au românii bani să umple cărucioarele în supermarketuri?

Cu toate că veniturile românilor nu s-au aliniat în ultimul an, în raport cu inflația, aceștia par să nu-și fi pierdut din obiceiul de a umple cărucioarele cu alimente în fiecare săptămână. Există însă niște diferențe esențiale față de ce puteau cumpăra în urmă cu un an, de exemplu.

”Diferența față de acum un an este că oamenii cumpără mai puțin și sunt mult mai atenți la ceea ce pun în coș atunci când merg la supermarket. Dacă în 2021 își permiteau o gamă mai variată de produse alimentare, cumpărau tot felul de produse mai sănătoase, produse specifice, acum se limitează la produsele alimentare de bază, caută promoțiile. Iar această perioadă poate fi caracterizată ca fiind una în care sunt multe promoții”, a mai spus Adrian Negrescu.

Potrivit statisticilor europene, în anul 2022, prețul este de peste patru ori mai mare, decât în 2016 coșul de cumpărături ajungând la 279 de lei, de la aproximativ 69 de lei.

În cei 279 de lei intră o serie de alimente de bază, și anume: ulei, făină, orez, pâine, lapte, ouă, hârtie igienică, două caserole de carne de pui, două caserole de carne de porc, mezeluri, brânză, 2,5 kg cartofi, zahăr, mălai, un bax de apă, fructe și legume.

Totuși, în această sumă nu au fost incluse alte produse esențiale, cum ar fi cele de igienă personală și produsele de curățenie, și nici produse precum alcool, dulciuri sau cafea. Cu alte cuvinte, românii lasă săptămânal sute de lei la casele de marcat ale supermarketurilor.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#pret benzina, #pret motorina, #masini, #aglomeratie, #pret alimente, #criza economica, #inflatie , #stiri economice