Criza carburanților, un fel de o șaorma economică cu de toate

Autor: Adrian Negrescu - consultant economic
Joi, 10 Martie 2022, ora 10:05
4509 citiri

Criza carburanților e un fel de o șaorma economică cu de toate. Ceva probleme comerciale (vezi dorința unui distribuitor maghiar de a recupera din alte piețe, inclusiv din România, pierderile din Ungaria, unde prețurile sunt plafonate), ceva speculă (schimbări de prețuri de la o oră la alta), mult fake news (printscreen-uri după așa-zise documente interne și comunicări către clienți cum că prețurile cresc la 10 lei/litru), o lipsă crasă de reacție a autorităților (tardivă, insipidă și făcută de personaje cu prea puțină credibilitate) și un sos generos de panică! Efectul – cozi ca pe vremea lui Ceaușescu, cu multă panică și comportamente ieșite din comun (vezi benzina la pungă, alimentarea la tomberon etc.)

Ziua de 9 martie ne-a livrat, în meniul zilei, o shaorma economică cu un gust amar, de criză profundă.

,,SANEPID-ul’’ de la Palatul Victoria s-a sesizat prea târziu, după o zi întreagă în care a asistat, impasibil, la un comportament economic extrem.

Poate că,, farmacia’’ de la Palatul Victoria ar trebui să înțeleagă măcar acum, în al 12-lea ceas, că,, shaormăria de Fake News’’ deschisă de Moscova și prietenii ei nu are program 9-17 și că ar trebui să își adapteze programul la unul non-stop, pentru a preveni intoxicarea populației cu astfel de,, produse’’, precum criza de la casele de schimb, iureșul retragerii economiilor din bănci și alte fake news-uri care vor urma. Nu este exclus ca în meniul de dezinformare al zilei să vedem asocieri panicarde, de Fake News, cu bunurile alimentare de bază, de la carne la făină și ulei.

In astfel de vremuri de război economic, avem nevoie de tratamente preventive livrate de autorități competente, de sfaturi cu iz economic, de prescripții care să facă populația imună la panică și fake news.

În astfel de vremuri avem nevoie de oameni lucizi, coerenți și credibili. Pentru că, altfel, fake news-urile vor deveni o componentă obișnuită a meniului informational al zilei, iar efectele toxice se vor traduce în mai mult decât o criza de hârtie igienică.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#pret benzina, #pret motorina, #scumpiri, #fake news , #pret carburanti