Cum sunt ajutate populațiile altor țări în criza prețurilor la carburanți. Măsura fermă luată în Ungaria

Luni, 14 Martie 2022, ora 22:30
6588 citiri
Cum sunt ajutate populațiile altor țări în criza prețurilor la carburanți. Măsura fermă luată în Ungaria
Prețurile la carburanți au crescut în ultima perioadă peste tot în lume FOTO Pixabay

Prețurile la carburanți au crescut în ultima perioadă peste tot în lume, în contextul războiului din Ucraina și sancțiunilor impuse Rusiei. Benzina şi motorina au atins maxime istorice în multe ţări din lume după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi tensiuni pe piaţa petrolului.

În România, potrivit Monitorul Prețurilor, cu greu se mai găsește un litru de benzină standard mai ieftin de 8 lei.

FOTO captură monitorulpreturilor.info

La fel și motorina.

În aceste condiții, autoritățile vorbesc despre plafonare și compensare, însă nu au luat nicio decizie.

Despre preţul la carburant, Marcel Ciolacu a declarat luni, 14 martie, că ”este o decizie care va fi luată în interiorul coaliţiei”. ”O să fie discuţii miercuri”.

Întrebat dacă o variantă este reducerea TVA, Ciolacu a spus că depinde pe ce palier, ca să fie şi eficientă. ”Vedem, totuşi, o stabilizare la preţul petrolului şi sunt ferm convins că, după ce trece această emoţie, vom putea lua cele mai eficiente măsuri”, a mai spus el.

Între timp, alte țări în care s-a scumpit considerabil combustibilul au luat măsuri de ajutorare a populației.

Plafonarea prețurilor

Guvernul din Ungaria a decis încă din luna noiembrie să fixeze preţul la motorină şi la benzina de 95 la un plafon de 480 de forinţi, echivalentul a 6.50 lei.

Acest lucru înseamnă că preţul benzinei şi al motorinei poate fi mai mic decât 480 forinţi, dar nu mai scump. Guvernul ungar a transmis în acel moment că are încredere în faptul că stabilirea unui plafon de preţ va ajuta economia şi, de asemenea, poate ajuta la reducerea inflaţiei, potrivit hirado.hu.

De asemenea, guvernul de la Budapesta a prelungit această măsură în luna februarie pentru încă trei luni.

Subvenții de la stat

În Franța, autoritățile au decis să aplice o reducere la pompă de 15 cenți pe litru”. Această măsură intră în vigoare de la 1 aprilie, pe o perioadă de patru luni, potrivit francetvinfo.fr.

Prețul tuturor carburanților, și în special al motorinei, a crescut substanțial în ultimele două luni în Franța. Dacă un litru de motorină valora 1,88 euro în prima săptămână a lunii martie, în prezent depășește 2 euro la multe benzinării.

Pentru a răspunde la această creștere, guvernul a decis să instituie o „reducere la pompă de 15 cenți pe litru”. Astfel, „pentru fiecare plin de 60 de litri, vei economisi 9 euro”, a declarat Jean Castex, premierul Franței.

Această măsură, care va costa statul aproximativ 2 miliarde de euro pentru Stat, vizează atât persoanele fizice, cât și întreprinderile.

Măsura va intra în vigoare abia pe 1 aprilie și va fi valabil până pe 31 iulie.

Reduceri pentru populație

Și în Germania, prețul benzinei a trecut de 2 euro, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, intenţionează să introducă o reducere la preţul benzinei, pentru a-i ajuta pe automobiliştii din cea mai mare economie europeană, care se confruntă cu creşterea masivă a preţurilor, a anunţat publicaţia Bild, transmite Reuters.

Conform planului, şoferii vor obţine o reducere fixă de preţ când plătesc la benzinării, iar suma va fi restituită operatorilor de benzinării de către Executiv. Scopul este de a aduce preţul unui litru de benzină în jurul nivelului de doi euro. La unele benzinării din Germania preţurile au urcat la aproximativ 2,20 euro pe litru.

Nivelul exact al reducerii nu a fost decis încă, a informat Bild, care speculează că ar putea fi de aproximativ 0,20 euro pe litru.

Oficialii Ministerului german de Finanţe nu au fost imediat disponibili pentru declaraţii.

Și în Spania prețul combustibililor a trecut de doi euro, dar nici aici nu au fost luate măsuri pentru ajutorarea cetățenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#pret benzina, #pret motorina, #scumpiri, #scumpiri carburanti, #plafonare preturi , #stiri preturi