Cât de mult te protejează aurul de inflație. Analist: ”Atenție în cazul bijuteriilor! Sunt ca mașinile”

Duminica, 23 Octombrie 2022, ora 21:30
28530 citiri
Cât de mult te protejează aurul de inflație. Analist: ”Atenție în cazul bijuteriilor! Sunt ca mașinile”
Bijuterii din metale prețioase FOTO: Unsplash.com

În vreme de restriște, mulți se gândesc să își țină economiile în metale prețioase. Aurul a fost un refugiu al investitorilor speriați de inflație și de deprecierea dolarului în criza din 2010. Și se pare că ar putea fi și acum.

Prețul aurului a avut fluctuații mari anul acesta, cursul mediu fiind de 272,1758 lei/gram.

În ultimele șase zile, prețul acestuia a scăzut continuu, după două zile de creștere (12-13 octombrie). A încheiat săptămâna la prețul de 263,5245 de lei/ gramul. La începutul lunii, un gram de aur costa 270,7335 de lei conform graficelor BNR.

Anul acesta, cel mai scump gram de aur a fost pe 7 martie- 293,9846 de lei. Cel mai mic preț a fost pe 4 februarie- 251,5569 lei.

Cum să investim eficient în metalele prețioase

”Aurul, argintul, în general, metalele rare sunt niște investiții care te protejează în perioadele de criză economică. Însă, atenție, există fluctuații semnificative și în acest caz. Astfel, cea mai bună soluție, atunci când vrei să te protejezi de inflație, în perioadele de criză, este să ai un portofoliu mixt, să ai și aur și argint și alte elemente cum ar fi titluri de stat, contribuții la fondurile de investiții, plasamente în imobiliare, etc”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu într-un interviu acordat Ziare.com.

Însă, investițiile în acest metal prețios nu sunt lipsite de riscuri.

Aurul te poate păcăli. Pentru că impulsul este de a fugi temporar către aur în condițiile unei inflații ridicate. Dar este posibil ca aurul, pe termen scurt, să se deprecieze. Astfel încât uncia de aur cumpărată azi este posibil să nu mai valoreze la fel peste câteva luni. Investițiile în metale prețioase sunt profitabile dacă sunt făcute pe termen lung. Sunt investiții care pot aduce un randament dacă ai răbdare ca banii să producă plus valoare.

Pentru cei care vor să facă bani în 2-3 ani, soluția este să investească în titluri de stat, acțiuni, în titluri la fondurile de investiții, în imobiliare, în alte plasamente care pot aduce un randament pe termen scurt.

Aurul, argintul, metalele prețioase sunt bune pentru investiții pe termen lung care au un randament bun pentru care, însă, trebuie să aștepți și să ai posibilitatea de a aștepta să-l obții”, a mai spus Negrescu.

În ce fel de aur e bine să-ți banii dacă decizi să investești sau să economisești în acest mod

Mulți cumpără bijuterii din aur, dar aici este nevoie de o atenție sporită dacă se fac achiziții în scopul de a stoca diverse sume de bani. Sunt multe bijuterii care își pierd valoarea imediat după ce au trecut de casa de marcat, deși sunt din metale prețioase și costă foarte mult.

”Investițiile în metalele prețioase pot fi diverse de la a deține lingouri de aur sau de argint, în a cumpăra titluri și acțiuni care fac referire la fondurile de investiții care investesc în aceste metale prețioase. Poți deține bijuterii, poți deține lingouri, dar poți cumpăra și instrumente financiare care sunt cotate în funcție de nivelul la care se tranzacționează metalele rare.

Atenție însă în cazul bijuteriilor” Acestea sunt cam ca mașinile care își pierd din valoare după ce ies de pe poarta dealerului auto. La fel și la bijuterii, unde rata de depreciere este de 30-35%. Una este să investești într-un lingou care își păstrează valoarea indiferent de vremuri și altceva este să investești în niște bijuterii care azi valorează o sumă, iar mâine, în funcție de trendul modei, în funcție de modul în care poți să le comercializezi, să valoreze mai puțin”, a mai spus expertul.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#pret aur, #investitii aur, #inflatie, #metale pretioase , #investitii