Filmul unei zile importante pentru Dancila la Bruxelles, unde a fost prezentata ca premierul... Bulgariei (Video)

Joi, 07 Februarie 2019, ora 17:33
18949 citiri
Filmul unei zile importante pentru Dancila la Bruxelles, unde a fost prezentata ca premierul... Bulgariei (Video)
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Viorica Dancila s-a aflat joi, la Bruxelles, in programul oficial figurand intrevederi cu Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European, precum si cu mai multi reprezentanti ai organizatiilor evreiesti europene si internationale.

Intalnirile au avut loc in contextul in care Romania a preluat de la 1 ianuarie presedintia semestriala rotativa a Consiliului Uniunii Europene, in cadrul careia Guvernul Dancila joaca rolul principal.

Timp de cateva ore dupa incheierea intrevederilor programate, Guvernul Dancila nu a transmis presei nicio informatie sau imagine de la discutiile purtate de seful Executivului roman cu cei doi inalti oficiali europeni.

In jurul orei 17:00, Biroul de Presa a transmis unul dupa altul doua comunicate in care a punctat cateva idei generale abordate in timpul discutiilor dintre Viorica Dancila, Donald Tusk, dar si Frans Timmermans.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

17:28 - Intr-un al doilea comunicat venit de la Palatul Victoria, se mentioneaza ca, la intalnirea cu Frans Timmermans, Dancila a reiterat obiectivul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE de a actiona din postura de mediator impartial pentru a identifica cele mai bune formule de compromis, care sa faciliteze avansarea cat mai rapida a negocierilor in curs pe dosarele europene aflate in discutie.

Evident a fost abordata si tema statului de drept si a independentei Justitiei din Romania, ocazie cu care premierul "a dat asigurari ca Guvernul Romaniei va actiona pentru respectarea valorilor si principiilor care stau la baza constructiei europene: apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor, a statului de drept, a independentei justitiei, insa, in egala masura, va actiona pentru ca cetatenii romani sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati ca orice cetatean european, in acord cu principiile generale directoare, de la respectul fata de valorile comune, fata de drepturile si libertatile fundamentale, fata de statul de drept".

17:03 - Intr-un comunicat remis presei, Guvernul precizeaza ca agenda discutiilor cu Donald Tusk a cuprins "subiecte de actualitate ale agendei europene".

"Prim-ministrul Romaniei a apreciat implicarea activa a presedintelui Consiliului European in dezbaterile privind viitorul Europei si angajamentul sau pentru consolidarea proiectului european si conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii. Demnitarul roman a reiterat sprijinul Romaniei pentru o Europa puternica si unitara in toate dimensiunile sale - politica, economica si sociala - fara diviziuni intre membrii sai (...)

Oficialul Consiliului European a subliniat, in acest spirit, importanta transmiterii in perioada urmatoare a unui mesaj puternic de unitate la nivel european, inclusiv in perspectiva Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la 9 mai 2019", se arata, printre altele, in comunicatul citat.

15:15 - Intr-un briefing de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Schinas Margaritis a prezentat-o pe Viorica Dancila in fata jurnalistilor ca fiind ... premierul Bulgariei.

"Prim-vicepresedintele Frans Timmermans o va primi, cred ca deja intalnirea este in curs, pe doamna Viorica Dancila, prim-ministrul Bulgariei si detinatoarea presedintiei in exercitiu a Uniunii Europene (i se atrage atentia ca a gresit): Romania, imi cer scuze", a spus Margaritis.

14:21 - Pe site-ul Guvernului au fost publicate imagini si informatii legate de intrevederea avuta de premierul Dancila cu David Harris, directorul executiv al Comitetului Evreiesc American.

"Oficialul roman si-a exprimat satisfactia pentru parteneriatul indelungat cu reprezentantii Comitetului Evreiesc American si pentru sprijinul constant al organizatiei in vederea dezvoltarii si aprofundarii dialogului romano-american. In acelasi timp, ambele parti au evidentiat dorinta de amplificare a acestei cooperari si de intensificare a dialogului", se arata in comunicatul Guvernului.

Foto: site Guvern

14:20 - Nici pe site-ul Guvernului si nici pe pagina oficiala de Facebook nu exista vreo informatie sau fotografie de la intrevederea Vioricai Dancila cu Frans Timmermans, programata sa inceapa la ora 12. Conform agendei oficiale, de la ora 14 a inceput intalnirea cu Donald Tusk.

12:00 - Prezent la conferinta, Frans Timmermans a catalogat antisemitismul ca fiind "un virus care ne ucide", informeaza Mediafax.

"Legile, drepturile sunt importante in respectarea statului de drept. Antisemitismul este un virus care ne ucide. Ma angajez sa vin cu propuneri concrete pentru combaterea antisemitismului in Europa. Nu imi imaginez Europa fara comunitatea evreiasca. Exista doua tipuri: antisemitismul si antisionism, forma mai recenta care duce la frica pe care o resimt multi in Europa. La asta se gandesc unii pentru ca le e teama de viitorul in Europa. Sa ne asiguram ca asta nu se va intampla", a declarat prim-vicepresedintele CE.

11:14 - Viorica Dancila tine un discurs in deschiderea conferintei "Fight against anti-Semitism: a common approach to better protect Jewish communities in Europe - from policy to action".

"Conferinta internationala reprezinta un eveniment deosebit de important al presedintiei romane a Consiliului UE, fiind o ilustrare directa a prioritatilor noastre (...): Europa valorilor comune, combaterea rasismului, intolerantei, populismului, antisemitismului si descurajarea discursului bazat pe ura", a subliniat prim ministrul roman.

"Antisemitismul reprezinta o problema in crestere in societatile europene", a mai punctat Viorica Dancila.

11:08 - Pe site-ul Guvernului au fost publicate imagini de la intalnirea avuta in aceasta dimineata de premierul Dancila cu Ronald Lauder, presedintele Congresului Mondial al Evreilor.

Foto: site Guvern

In comunicatul remis presei de Guvern se precizeaza, printre altele, ca "intalnirea a prilejuit un schimb consistent de opinii asupra cooperarii Romaniei cu organizatiile evreiesti, precum si asupra educarii societatii la nivel european si international in spiritul tolerantei, nediscriminarii, combaterii antisemitismului si cultivarii memoriei Holocaustului".

"Oficialul roman a facut cunoscut interlocutorului intentia Guvernului de la Bucuresti de a ii invita in Romania pentru o reuniune pe toti Reprezentantii Speciali privind combaterea antisemitismului (...) In acest context, Ronald Lauder a adresat prim-ministrului Romaniei invitatia de a efectua o vizita la New York, in toamna acestui an", mai precizeaza sursa citata.

10:20 - In programul oficial anuntat de Guvern nu figureaza si declaratii de presa comune cu Tusk si Timmermans. Unul dintre subiectele de interes pentru opinia publica ar putea fi pozitia premierului Viorica Dancila fata de candidatura Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, cotata cu cele mai mari sanse pentru ocuparea postului respectiv.

Citeste si Viorica Dancila, asteptata sa isi asume o pozitie publica la Bruxelles: O sustine sau nu pe Kovesi la sefia Parchetului European?

Frans Timmermans este candidatul la sefia CE din partea socialistilor europeni, familie politica din care face parte PSD, si totodata un critic vehement al schimbarilor impuse de partidul condus de Liviu Dragnea in Justitia din Romania.

Programul de joi al premierului (ora este cea locala):

8:30 - Intrevedere cu Ronald Lauder, presedintele Congresului Mondial al Evreilor

10:00 - Participare la Conferinta "Fight against anti-Semitism: a common approach to better protect Jewish communities in Europe - from policy to action"

11:00 - Intrevedere cu David Harris, directorul executiv al Comitetului Evreiesc American

11:55 - Intampinarea prim-ministrului Viorica Dancila de catre Frans Timmermans, vicepresedinte al Comisiei Europene

12:00 - Intrevedere cu Frans Timmermans, la sediul Comisiei Europene

14:00 - Intrevedere cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European, la sediul Consiliului European

Viorica Dancila a acuzat, miercuri, inca o data, o dezinformare, in ceea ce priveste criticile repetate pe care institutiile europene le-au facut la adresa Guvernului Romaniei, mai ales referitor la masurile luate in Justitie.

Indemnata de unul dintre eurodeputatii din Parlamentul European prezenti la sedinta Comitetului European al Regiunilor, unde prim-ministrul roman a prezentat prioritatile presedintiei Romaniei, sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia, Dancila s-a aparat, spunand ca Guvernul pe care il conduce are ca prioritate statul de drept si anticoruptia.

Citeste mai multe despre Dancila, la Bruxelles: Acuzele referitoare la Guvernul Romaniei nu sunt demonstrate de realitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Dancila Bruxelles intalnire Tusk Timmermans , #Viorica Dancila