Cauzele prăbușirii elicopterului în care se afla ministrul de Interne din Ucraina rămân un mister. Anunțul făcut de Zelenski

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 07:09
4981 citiri
Cauzele prăbușirii elicopterului în care se afla ministrul de Interne din Ucraina rămân un mister. Anunțul făcut de Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Preşedintele Volodimir Zelenski a oferit miercuri, în mesajul său zilnic către compatrioţi, mai multe detalii despre operaţiunile de salvare de la locul prăbuşirii elicopterului în Brovarî şi a vorbit despre angajaţii grădiniţei şi locuitorii din zonă care au ajutat răniţii şi au evacuat copiii.

Operaţiunea de salvare a durat mai mult de nouă ore, iar o ancheta privind incidentul este condusă de Serviciul de Securitate al Ucrainei, a declarat Zelenski în discursul său video de miercuri seară, în care a nominalizat şi a multumit inclusiv unor oameni simpli care au ajutat imediat după prăbuşirea elicopterului.

„Sute de oameni au fost implicaţi în stingerea incendiului, în căutarea şi salvarea răniţilor, în desfăşurarea primelor acţiuni de investigare. Salvatorii noştri, ofiţeri de poliţie, soldaţi ai Gărzii Naţionale, medici, psihologi, angajaţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în această operaţiune de salvare de astăzi.

Aş dori să le mulţumesc educatorilor grădiniţei în curtea căreia s-a prăbuşit elicopterul. Doamnei Ruslana, doamnei Olena, doamnei Tamara, doamnei Katerina şi tuturor angajaţilor grădiniţei - vă mulţumesc! Vă mulţumesc pentru acţiunile îndrăzneţe, pentru că aţi scos copiii afară. De asemenea, aş dori să le mulţumesc locuitorilor obişnuiţi din Brovarî, în special doamnei Diana, doamnei Nadia şi altora care au ajutat atât copiii, cât şi pe cei răniţi. Le sunt recunoscător lui Hlib şi Andrii, băieţii care, de asemenea, şi-au ţinut firea şi au ajutat”.

Paisprezece persoane au murit în această tragedie, inclusiv un copil, iar alte 25 de persoane au fost rănite, între care 11 copii, a menţionat Zelenski bilanţul evenimentului exprimându-şi condoleanţe.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a iniţiat o anchetă penală cu privire la acest eveniment teribil. L-am însărcinat pe şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, în cooperare cu toate celelalte organisme autorizate, să clarifice toate circumstanţele accidentului. (...) De îndată ce vor fi stabilite fapte clare cu privire la ce anume a dus la prăbuşire, vom furniza aceste informaţii”, a promis Zelenski.

Ministrul de interne, Denis Monastîrski, dar şi principalii săi colaboratori, care mergeau la Harkov, şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului, miercuri dimineaţa, în suburbia din nord-estul Kievului, lăsând practic Ministerul de Interne fără conducere. Sunt oficialii politici cu rangul cel mai înalt care îşi pierd viaţa de la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Zelenski a vorbit despre asta şi a dat asigurări că au fost luate toate deciziile necesare în ceea ce priveşte gestionarea Ministerului Afacerilor Interne. „Am pierdut oameni care erau profesionişti, patrioţi şi manageri de încredere. Ministrul Denis Monastîrski, Ievhen Ienin şi colegii lor care au murit în accident nu sunt oameni care pot fi înlocuiţi cu uşurinţă. Este o pierdere cu adevărat mare pentru stat”, a recunoscut Zelenski.

El a precizat că ministerul va fi condus temporar de şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei şi că sarcinile care reveneau ministerului în contextul războiului au fost distribuite. „Frontiera, situaţia din zona liniei de front, participarea Gărzii Naţionale şi a poliţiei la lupte sunt sub control”, a asigurat Zelenski.

El a spus că situaţia de pe front rămâne dificilă, iar epicentrul luptelor acerbe rămâne în Donbas, unde se observă „o creştere treptată a numărului de bombardamente şi a tentativelor de acţiuni ofensive ale ocupanţilor”.

Preşedintele a sugerat însă că rezistenţa ucraineană face faţă ofensivei, inclusiv datorită informaţiilor. „Sunt recunoscător tuturor luptătorilor noştri care îşi menţin poziţiile! Le mulţumesc războinicilor brigăzii 68 de vânătoare şi brigăzii 36 de puşcaşi marini pentru că lovesc inamicul foarte eficient şi pentru rezistenţa de care avem nevoie în Donbas! De asemenea, mulţumesc unităţilor Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina pentru acţiunile care reduc şansele ocupanţilor”, a spus Zelenski.

„Ştiu că în viitorul apropiat vor exista paşi noi şi cu adevărat necesari în sprijinul apărării noastre. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că vor exista cât mai mulţi astfel de paşi pentru a-i învinge pe terorişti”, a încheiat Volodimir Zelenski, în contextul în care a menţionat participarea sa la Formului Economic de la Davos şi faptul că Ottawa pregăteşte un nou „pachet puternic de asistenţă în domeniul apărării pentru Ucraina”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Imagini cu noua armă înfricoșătoare a Ucrainei: Submarinul care poate apărea oricând în preajma navelor rusești VIDEO
Imagini cu noua armă înfricoșătoare a Ucrainei: Submarinul care poate apărea oricând în preajma navelor rusești VIDEO
Inginerii ucraineni de la Highland Systems au dezvăluit primul prototip de submarin care promite să schimbe strategia militară a Ucrainei pe mare. Fotografii și videoclipuri cu noul vas,...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#presedinte, #Ucraina, #Zelenski, #elicopter, #prabusit , #Razboi Ucraina