Statutul PNL blochează o eventuală candidatură a lui Nicolae Ciucă la șefia partidului. Ce soluții ar avea premierul

Marti, 05 Aprilie 2022, ora 06:18
6671 citiri
Statutul PNL blochează o eventuală candidatură a lui Nicolae Ciucă la șefia partidului. Ce soluții ar avea premierul
Premierul Nicolae Ciucă este favorit la șefia PNL FOTO Facebook / Nicolae Ciucă

Tot mai multe semnale din partea PNL arată către o posibilă candidatură a premierului Nicolae Ciucă pentru funcția de președinte al PNL. Liberalul ar putea însă să aibă probleme având în vedere că nu are nici măcar jumătate din vechimea cerută de statutul partidului pentru a candida.

Încă din perioada în care Ludovic Orban conducea PNL, formațiunea a promovat în permanență ideea că președintele de partid trebuie să fie și propunerea de premier, teză continuată și de către următorul președinte, Florin Cîțu. După demisia acestuia din urmă, liberalii au dat mai multe semnale că nu vor să riște declanșarea unui nou „festival al democrației”, și sugerează că actualul premier, Nicolae Ciucă, ar fi cel mai bun pretendent la șefia PNL.

Actualul președinte interimar al liberalilor, Gheorghe Flutur, afirma luni, 4 aprilie, că "premierul Ciucă este un om care s-a integrat foarte bine în PNL şi în haina de prim-ministru. Cred că cel mai important lucru este măsurătoarea din sondaje. Deci e un om ferm, hotărât, foarte serios, riguros, nu este un om conflictual, un om care este, după cum am văzut, un liant în această coaliţie, important pentru un lider”.

Mai departe, Gheorghe Flutur s-a declarat în favoarea variantei ca Nicolae Ciucă să fie noul conducător al liberalilor, în contextul în care acesta din urmă deține și funcția de premier.

„Viaţa a arătat că asta este formula cea mai stabilă, mai ales că noi trebuie să convieţuim într-o coaliţie politică. Dacă ai fi singurul partid de la guvernare, ai putea să prioritizezi, poate, altfel lucrurile, dar atunci când e o coaliţie, pentru coerenţă, pentru a fi o legătură mai bună între ce decide coaliţia şi ce trebuie să pună în aplicare Guvernul, soluţia ca premierul să fie şi preşedinte de partid a arătat că este soluţia de durată şi care acordă stabilitate", a mai relatat liderul interimar al PNL.

Statutul e împotriva lui Ciucă

Cu toate astea, conform statutului PNL, Nicolae Ciucă nu poate candida pentru funcția de președinte al PNL, întrucât nu are nici măcar jumătate din vechimea necesară, adică de cinci ani de când s-a înscris în partid. Oficial, Ciucă s-a înscris în PNL pe 18 octombrie 2020, cu toate că, în iunie 2018, acesta declara într-un interviu pentru Radio România Actualități că nu vrea să se implice în politică

"Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării. Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică", spunea atunci Nicolae Ciucă. Între timp, această declarație a dispărut din interviu, însă poate fi vizualizată într-o arhivă online.

Ce prevede statutul PNL

Art. 119

1. Candidatura la funcţia de Preşedinte al partidului se depune ca urmare a

prezentării unui proiect de moţiune.

2. Orice membru al partidului poate candida la această funcţie dacă:

a) are o vechime în partid de cel puţin 5 ani;

b) depune, împreună cu grupul de promovare, la termenul prevăzut de prezentul

Statut, un proiect de moţiune;

c) constituie un grup de promovare format din 35 de persoane;

d) are susţinerea necesară pentru proiectul de moţiune, conform prezentului

Statut;

e) proiectul de moţiune este acceptat pentru dezbatere în CON, conform

prevederilor prezentului Statut.

Și Florin Cîțu a avut aceeași problemă

Fostul președinte al PNL Florin Cîțu a avut aceeași problemă la momentul în care s-a înscris în cursa pentru șefia partidului. Cu toate astea, în cazul său, Cîțu și-a depus adeziunea pe data de 10 septembrie 2016, iar congresul a avut loc pe 25 septembrie 2021, marcând astfel cinci ani de vechime. Cu toate astea, Cîțu tot a avut nevoie de o derogare de la regulament pentru a se înscrie în cursă, întrucât termenul limită pentru candidatură era finalul lunii august.

Teoretic, și Nicolae Ciucă poate beneficia de o derogare de la statutul PNL. Totuși, în cazul său ar putea să apară probleme de legitimitate în contextul în care Florin Cîțu mai avea nevoie de doar câteva zile pentru a îndeplini vechimea necesară, în timp ce Ciucă mai are nevoie de cel puțin doi ani.

Un nou congres pentru alegerea președintelui PNL va avea loc duminica viitoare, 10 aprilie, începând cu ora 11.00, la Palatul Parlamentului. La vor vor fi chemați 1.300 de delegați, dintre care 617 delegați de drept și 683 delegați aleși.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#presedinte PNL, #Nicolae ciuca premier, #Florin Citu, #statut PNL, #congres PNL, #alegeri PNL , #stiri PNL