Roberta Metsola a fost aleasă președinte al Parlamentului European. Este cea mai tânără persoană ajunsă în această funcţie

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 12:32
5529 citiri
Roberta Metsola a fost aleasă președinte al Parlamentului European. Este cea mai tânără persoană ajunsă în această funcţie
Membră a grupului Partidului Popular European, Metsola a fost aleasă preşedinte al PE cu 458 de voturi FOTO Captură YouTube/ euronews

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o marţi, 18 ianuarie, în funcţia de preşedinte al său, pentru doi ani şi jumătate, pe eurodeputata malteză Roberta Metsola.

Membră a grupului Partidului Popular European, Metsola a fost aleasă preşedinte al PE cu 458 de voturi "pentru" din 616 exprimate.

Roberta Metsola, care împlineşte 43 de ani chiar marţi, devine astfel cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie.

Ceilalţi candidaţi la preşedinţia Parlamentului European au fost Sira Rego (grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică), Kosma Zlotowski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) şi Alice Bah Kuhnke (grupul Verzilor).

Parcursul Robertei Metsola

Roberta Metsola, membră a grupului PPE a fost principala favorită pentru a prelua noua șefie a Parlamentului European ca urmare a decesului actualului președinte, David Sassoli. O susținătoare a protestelor #Rezist din România, malteza Metsola este recunoscută ca fiind o opozantă a avortului însă e în favoarea drepturilor LGBTI.

În vârstă de 42 de ani, Roberta Metsola este sprijinită de grupul PPE pentru șefia Parlamentului European, având cele mai mari șanse, mai ales în contextul în care al doilea cel mai mare grup, S&D, nu are un candidat pentru această funcție. Totodată, până la alegerea unui nou președinte, Metsola va asigura interimatul, fiind în poziția de prim-vicepreședinte.

În această poziția a ajuns la finalul anului 2020, principalele sale responsabilități fiind relația cu parlamentele naționale și reprezentarea președintelui PE în relația cu țările din America de Nord. Metsola a fost atunci singurul candidat.

Malteza este cunoscută ca fiind împotriva drepturilor la avort, votând contra tuturor rezoluțiilor care apărau acest drept. Cu toate astea, aceasta este în favoarea drepturilor LGBTI, făcând parte și dintr-un for informal de acțiune anti-homofobie.

Susținătoare a protestelor împotriva PSDragnea

În 2018, Roberta Metsola se arăta o susținătoare a protestelor #Rezist de la acea vreme împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea. Mai mult, aceasta a susținut un discurs în plenul Parlamentului European în care afirma că UE nu poate închide ochii în fața abuzurilor legate de justiție comise de PSD-ALDE.

„Situația din România rămâne îngrijorătoare. Am văzut încercări din partea Guvernului de a suprima magistratura, de a dilua și corupe legislația și să invoce majoritatea electorală ca o scuză de a face ce vrea. Știu că unii vor clama, vor spune că Parlamentul European și CE nu trebuie să interfereze, sau încerca să arate că există o motivație greșită. E doar o justificare pe care o folosesc politicienii fără scrupule care încearcă să scuze ce e de nescuzat. Însă ei greșesc. UE nu poate să închidă ochii și cu siguranță PPE nu o va face pentru că românii nu sunt cetățeni de rangul doi”, afirma Metsola, care și-a încheiat discursul cu un mesaj în limba română: „Vă auzim!”.

Absolventă a Universității din Malta și a Colegiului Europei de la Bruges – instituția de învățământ post-universitar fondată de Comisia Europeană, Metsola este de profesit jurist iar în trecut a mai lucrat ca atașat la Reprezentanța Maltei la UE (2004-2012). Ulterior, între 2012-2013 a fost consiliera lui Catherin Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, pentru ca mai apoi să ajungă europarlamentar.

Soțul său a fost consilier la Parlamentul Finlandei și la cabinetul premierului. Din 2020 e director general pentru Europa al Asociației Internaționale a Companiilor de Croazieră. A fost din 2016 vicepreședinte pentru relații guvernamentale al companiei americane Royal Caribbean Group, numărul doi global între operatorii de croaziere.

Reacții în România

Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL / PPE), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, a transmis, marţi, după alegerea Robertei Metsola ca preşedintă a Parlamentului European, că votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa şi pentru România, pentru că aceasta cunoaşte foarte bine situaţia din România, este o prietenă a românilor şi o apărătoare a statului de drept din ţara noastră.

”Roberta Metsola, candidata noastră, a Grupului PPE, tocmai a fost aleasă preşedintă a Parlamentului European încă din primul tur, cu o largă majoritate: 458 voturi. Votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa şi pentru România. Roberta cunoaşte foarte bine situaţia din România, este o prietenă a românilor şi o apărătoare a statului de drept din ţara noastră”, a scris Siegfried Mureşan. El a cotinuat: ”Roberta a fost alături de noi de fiecare dată când am ieşit în stradă pentru apărarea statului de drept: la protestele împotriva Ordonanţei 13 de la începutul anului 2017, la protestele din 2018 împotriva modificărilor aduse Codului Penal care afectau grav independenţa justiţiei”. Potrivit europarlamentarului PNL, ”la dezbaterile privind justiţia şi statul de drept din România pe care le-a avut în Parlamentul European, Roberta a fost de partea sutelor de mii de oameni care au ieşit în stradă şi a cerut ferm Guvernului PSD de atunci să înceteze atacurile la statul de drept”. ”România este Europa şi Europa este România.

Corupţia este antiteza Uniunii Europene”, declara Roberta în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne în faţa ministrului Justiţiei de atunci, Tudorel Toader, spune europarlamentarul. Siegfried Mureşan mai arată că alegerea Robertei Metsola ca preşedintă a Parlamentului European este o garanţie că Parlamentul va continua lupta pentru apărarea statului de drept şi a justiţiei peste tot în Uniunea Europeană. ”Sunt convins că va reprezenta cu demnitate şi determinare Parlamentul şi că va fi în continuare o prietenă a României”, precizează Mureşan.

Alegeri pentru PE

Fostul președinte al PE a murit și din această cauză au fost organizate noi alegeri.

David Sassoli a decedat marţi la vârsta de 65 de ani, la centrul oncologic din Aviano, în Italia, unde fusese spitalizat în 26 decembrie ca urmare a unei ''complicaţii grave cauzate de o disfuncţie a sistemului imunitar''.

Mandatul lui Sassoli, preşedinte al PE din 2019, se încheia în această lună, la jumătatea legislaturii de cinci ani. Alegerea succesorului său a fost prevăzută pentru 18 ianuarie la Strasbourg, în sesiune plenară.

Preşedintele interimar al PE a fost primul vicepreşedinte în ordinea precedenţei, eurodeputata malteză, cea care a fost aleasă președinte, Roberta Metsola.

Ursula von der Leyen a calificat decesul lui David Sassoli ''o zi tristă pentru Europa'', iar Mario Draghi a deplâns pierderea ''unui proeuropean profund, un simbol de echilibru, umanitate şi generozitate''.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#presedinte Parlament European, #Parlamentul European, #Partidul Popular European , #Stiri Roberta Metsola