Premiu de consolare pentru preşedintele Bulgariei. S-a întâlnit la Viena, în prima zi a anului, cu cancelarul Karl Nehammer

Duminica, 01 Ianuarie 2023, ora 17:07
3845 citiri
Premiu de consolare pentru preşedintele Bulgariei. S-a întâlnit la Viena, în prima zi a anului, cu cancelarul Karl Nehammer
FOTO Facebook / Rumen Radev

Protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene reprezintă un angajament comun al tuturor statelor membre şi este esenţială pentru combaterea migraţiei ilegale - este concluzia comună la care au ajuns cancelarului Austriei, Karl Nehammer, şi preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, care s-au întâlnit duminică, în prima zi a anului, la Viena.

„Creşterea presiunii migratorii către Europa afectează toate ţările şi necesită o cooperare şi mai strânsă, precum şi un sprijin tehnic şi financiar specific. Nu este în interesul Europei ca mii de migranţi ilegali să traverseze teritoriul statelor membre ale UE, ceea ce reprezintă, de asemenea, o problemă gravă de securitate pentru Uniune”, a scris, pe Facebook, preşedintele Bulgariei, postând şi fotografii din timpul vizitei sale la Viena.

„Îi sunt recunoscător cancelarului federal austriac, Karl Nehammer, pentru că şi-a împărtăşit poziţia şi şi-a exprimat dorinţa de a aprofunda parteneriatul dintre Bulgaria şi Austria, precum şi pentru invitaţia de a participa la concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena în Sala de Aur a Musikverein”, a menţionat preşedintele Rumen Radev.

Din fotografiile postate, el apare că s-a întâlnit la Viena şi cu ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, dar şi cu şeful diplomaţiei indiene, Subramaniam Jaishankar. La concertul de Anul Nou de la Musikverein Rumen Radev apare în compania preşedintelui Austriei, Alexander Van der Bellen.

Deplasarea preşedintelui Bulgariei la Viena şi discuţiile cu oficialii austrieci în chiar prima zi a anului vine în contextul în care Austria s-a opus în decembrie, la Consiliul JAI, intrării Bulgariei şi României în Schengen, pe motiv că nu ar fi protejate suficient graniţele externe ale UE. În plus, cancelarul austriac Karl Nehammer a venit ulterior la Consiliul European din decembrie cu propunerea de a fi construit un gard la frontiera Bulgariei cu Turcia.

Ulterior, într-un interviu, cancelarul Nehammer a explicat că vrea ca la frontiera externă a UE să fie construite garduri cu bani europeni pentru a pune frână migraţiei ilegale şi a nominalizat în acest sens Bulgaria, calculând deja că Bruxelles-ul ar trebui să deblocheze două miliarde de euro pentru gardul pe care Sofia ar trebui să şi-l ridice la graniţe.

După reuniunea lor din decembrie, liderii europeni au convenit să aibă într-un summit extraordinar în februarie, în care să se discute despre migraţie, dar nu este clar dacă subiectul Schengen va figura şi el din nou pe agendă. De la 1 ianuarie, preşedinţia Consiliului European a fost preluată de Suedia.

Pe de altă parte, Austria a lăsat să se înţeleagă că veto-ul său faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu este unul definitiv, ci şi-ar putea schimba avizul, dacă primeşte garanţiile necesare în legătură cu stoparea imigraţiei ilegale la frontierele sale. Viena - care şi-a dat, în schimb, acordul pentru aderarea Croaţiei la zona europeană de liberă circulaţie - susţine că în prezent Spaţiul Schengen nu funcţionează şi vrea să fie luate măsuri pentru a remedia această situaţie.

Presa din Austria şi o parte din clasa politică au condamnat poziţia Vienei de a se opune extinderii Schengen cu România şi Bulgaria şi au pus-o pe seama intereselor electorale ale partidului OeVP al cancelarului Karl Nehammer. Acesta are alegeri regionale în Austria Inferioară, la sfârşitul lunii ianuarie, şi este în pierdere de teren în faţa extremei dreapta, reprezentată de Partidul Libertăţii (FPOe), care are un discurs profund antiimigraţie. Conform sondajelor, partidul cancelarului austriac s-ar clasa abia pe locul al treilea în acest scrutin regional, fiind devansat de FPOe şi de social-democraţi (SPOe).

Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Mai mulți polițiști din Viena au fost văzuți ieșind din ambasada Rusiei cu pungi de cadouri. Ar trebui să se abțină de la a face asta în viitor. Dar nu a fost o greșeală, spun șefii...
Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Majoritatea statelor UE cer Bruxelles-ului suspendarea legii anti-defrișări. Cum este justificată propunerea inițiată de Austria
Un grup de aproximativ 20 de state membre UE au cerut Bruxelles-ului marţi, 26 martie, să relaxeze, şi posibil să suspende, legea UE anti-defrişări, susţinând că aceasta îi va afecta pe...
#presedinte Bulgaria, #vizia, #Viena, #Cancelar, #Austria , #Austria