Ce avere deține președintele AEP Mitulețu-Buică. Acesta câștigă mai mult decât Klaus Iohannis

Miercuri, 20 Iulie 2022, ora 21:50
5343 citiri
Ce avere deține președintele AEP Mitulețu-Buică. Acesta câștigă mai mult decât Klaus Iohannis
Președintele Autorității Electorale Constantin Mituleţu-Buică a fost ales în 2019 FOTO / Hepta

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) Constantin Mituleţu-Buică și-a publicat cea mai recentă declarație de avere din care reiese că are un venit considerabil mai mare decât cel al președintelui României Klaus Iohannis.

Conform declarației actualizate pe 2021, șeful AEP deține două terenuri și o casă de locuit în Craiova, precum și un autovehicul Renault Captur achiziționat în 2019. Acesta mai deține aproximativ 200.000 de lei în conturile bancare și nu are datorii față de bănci. În ce privesc veniturile, Buică a câștigat anul trecut peste 150.000 de lei din indemnizația de președinte AEP. La această sumă se mai adaugă o diurnă de 90.000 de lei precum și o indemnizație restantă de la alegerile locale din 2020 de 3.300 de lei, ambele tot de la AEP. În total, venitul lui Buică pe anul trecut s-a ridicat la 243.000 de lei (49.000 de euro), adică 20.250 de lei (4.100 de euro) pe lună. La veniturile familiei se mai adaugă salariul soției care lucrează drept consilier parlamentar la Camera Deputaților, de unde a încasat anul trecut 33.000 de lei. Aceasta a mai primit și o indemnizație de 27.000 de lei de la Direcția de Asistență și Protecție Socială.

În comparație, președintele Klaus Iohannis a încasat anul trecut un salariu de 179.507 lei (aprox 36.000 de euro), lunar însumând 14.950 de lei (aprox. 3.000 de euro).

Dosar restituit de abuz în serviciu

În noiembrie 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a anunţat Parlamentul că Mituleţu-Buică, a fost trimis în judecată pentru comiterea în concurs a trei infracţiuni de abuz în serviciu, ultima în formă continuată. De asemenea, a fost trimis în judecată şi secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual.

Presa relata atunci că Mituleţu-Buică este acuzat, printre altele, că a făcut presiuni ca doi directori din AEP să părăsească instituţia. De asemenea, el ar fi blocat mai multe posturi din cadrul AEP şi nu a organizat concursuri pentru ocuparea lor, caz semnalat într-un raport al Curţii de Conturi.

În martie 2021, Mituleţu-Buică explica, pentru AGERPRES, că a fost pus sub acuzare de procurori pe motiv că, în 2019, a aplicat două sancţiuni disciplinare pentru doi directori din instituţie, dar considera că nu a făcut nimic ilegal.

La începutul lunii iulie însă, Tribunalul Bucureşti a dispus definitiv restituirea la Parchet a dosarului lui Buică. Iniţial, la instanţa de fond - Judecătoria Sectorului 3, un magistrat a stabilit că rechizitoriul, probele şi actele de urmărire penală întocmite de procurori sunt legale, însă Tribunalul Bucureşti a schimbat decizia şi a dispus ca dosarul să fie restituit la Parchet, deoarece lui Cristian Andreescu i s-ar fi încălcat dreptul la apărare în timpul anchetei.

Mitulețu-Buică a fost ales președinte al AEP de către Parlament pe 27 februarie 2019, la propunerea grupului parlamentar PSD care deținea majoritate la acea vreme.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#presedinte AEP, #autoritatea electorala permanenta, #avere presedinte aep, #avere mituletu buica, #dosar mituletu buica , #declaratii de avere