Proiect de lege AUR pentru mărirea numărului de preoți în spitale „în condiţiile creşterii ratei de îmbolnăvire”

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 17:51
4861 citiri
Proiect de lege AUR pentru mărirea numărului de preoți în spitale „în condiţiile creşterii ratei de îmbolnăvire”
Proiectul de lege a fost depus de senatorul Claudiu Târziu și mai mulți colegi din AUR FOTO Hepta

Senatorul Claudiu Târziu și mai mulți colegi din AUR au depus un proiect de lege prin care cer suplimentarea numărului preoților în spitale și înființarea unei structuri de ”asistență religioasă” în cadrul Ministerului Sănătății.

Cum motivează AUR necesitatea măsurii

„În condiţiile creşterii ratei de îmbolnăvire pe parcursul anilor 2020-2021, inclusiv din rândul angajaţilor spitalelor, a restricţiilor generalizate şi a panicii care a cuprins comunităţile sociale, când foarte multe persoane evitau să treacă pe lângă clădirile unităţilor medicale de teamă că s-ar putea infecta, un număr semnificativ de preoţi au acordat asistenţă spiritual-religioasă la căpătâiul celor aflaţi în suferinţă.

Cazuri documentate de presă relevă faptul că asistenţa spiritual-religioasă a fost solicitată de mii de pacienţi de la Terapie Intensivă. În ciuda condiţiilor restrictive specifice perioadei pandemice, clericii care slujesc la altare în curtea spitalelor au continuat serviciul spiritual-religios”, motivează Claudiu Târziu inițiativa.

Câți preoți propune AUR în spitale și din ce surse ar trebui să fie plătiți

Potrivit proiectului de lege, preoții ar urma să fie incluși pe posturi astfel:

- de la 40 de paturi de spital în sus, un cult poate solicita spitalului să îi aprobe un cleric cu jumătate de normă în schema de personal

- de la 70 de paturi de spital în sus, cultul poate solicita spitalului un post cu normă întreagă, „după modelul normării activității psihologilor”

- de la 500 de paturi în sus, cultul poate solicita două posturi, „unitatea spitalicească sau de tip spitalicesc să se adreseze finanţatorului pentru înfiinţarea postului şi bugetarea lui”.

- începând cu numărul minim de 25 de paturi, un cult poate solicita încheierea unei convenţii de prestări servicii

- sub 25 de paturi, spitalul va apela pentru asistentă la cultul cerut de pacientul internat.

„Numărul de paturi se calculează înmulţindu-se numărul real de paturi al unităţii cu procentul de membri declaraţi ai cultului respectiv la ultimul recensământ al populaţiei din arealul teritorial deservit de unitatea spitalicească sau de tip spitalicesc respectivă; în caz că unitatea respectivă este de interes şi/sau adresabilitate regională sau naţională, se vor folosi procentele de referinţă de la nivel regional, respectiv naţional”, se mai arată în proiectul de lege.

Preoții respectivi vor fi încadrați ca personal de specialitate (psihologi, asistenți sociali), urmând să fie plătiți de spitalul în care își desfășoară activitatea.

Aceștia vor fi plătiți ca psihologii „cu cel mai ridicat nivel/coeficient de salarizare din unitatea respectivă, sau dacă nu există, din tipul de unitate respectiv cu un număr superior de paturi, echivalându-se gradele profesionale I, II, definitiv şi debutant cu respectiv principal, specialist, practicant şi stagiar ale psihologilor şi fac parte din categoria distinctă a clerului spitalicesc”, potrivit documentului.

Pe de altă parte, inițiativa prevede că și „unitatea spitalicească este datoare să respecte doctrina, canoanele și practica clerului spitalicesc”.

Preoții angajați în spitale nu vor putea să exprime opinii în legătură cu actele și procedurile medicale, să participle la mitinguri cu caracter medical sau la activitatea sindicală, se mai arată în document.

O nouă structură de ”asistență religioasă” în Ministerul Sănătății

AUR mai propune în proiectul de lege și crearea unei structuri de „asistență religioasă” în cadrul Ministerului Sănătății.

Șeful structurii ar urma să fie numit de Ministrul Sănătăţii, la propunerea Bisericii Ortodoxe Române, în urma consultării ecumenice a cultelor care au reprezentare în corpul clerului spitalicesc, acesta fiind angajat pe un post asimilat celui de şef serviciu.

În proiectul de lege se mai arată că „orice prozelitism religios este interzis, indiferent dacă este practicat de persoane spitalizate, de vizitatori, de membri ai personalului medical sau de către voluntari”.

AUR nu precizează însă care ar fi impactul bugetar asupra spitalelor dacă proiectul ar fi adoptat, notează defapt.ro.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#preoti, #preoti in spitale, #aur, #proiect de lege aur, #Claudiu Tarziu , #biserica