Preot din București, surprins când scoate bani pe ascuns din cutia milei. Enoriași: ”E un băiat foarte bun, cel mai harnic de aici” VIDEO/FOTO

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 10:42
7020 citiri
Preot din București, surprins când scoate bani pe ascuns din cutia milei. Enoriași: ”E un băiat foarte bun, cel mai harnic de aici” VIDEO/FOTO
Momentul când preotul sustrăgea banii din cutia milei FOTO Libertatea

Parohul Viorel Olaru de la Biserica Sf. Proroc Daniel din Berceni este acuzat că a luat bani din cutia milei cu ajutorul unui umeraș și că păstra pentru el sume din chitanțele emise.

Jurnaliștii de la Libertatea au intrat în posesia unor video-uri care au surprins momentul când preotul sustrăgea bancnotele din cutia milei.

Surse din parohie au afirmat că ”sumele de bani făcute în lăcașul de cult sunt mari și folosite discreționar de cei care conduc”.

Oamenii din parohie au mai declarat că preotul ”a inventat un sistem prin care să scoată banii pe ascuns”. El folosea un umeraș subțire, din sârmă, cu ajutorul căruia scotea din cutii bancnotele.

Angajații bisericii au observat încă din 2017 că sumele adunate în cutiile milei sunt mai mici și au urmărit imaginile de pe camerele video.

”Pe lângă cele două cutii ale milei, Olaru desfăcea și o alta, cea în care se introduc banii din pomelnice”, le-au mai spus jurnaliștilor cei care au furnizat și capturile video.

(Umerașul găsit de oamenii din biserică sub mobilier FOTO Libertatea)

La începutul anului 2019, preotul a deconectat tot sistemul de monitorizare.

În plus, el a perfecționat și un sistem prin care tăia chitanțe prin care păstra 300-400 de lei în buzunar.

”Schema era simplă. În dreptul cifrelor se scria întâi „50”, apoi, în dreptul rubricii sumei în litere, se lăsa spațiu și se scria „cincizeci”, sume care se imprimau pe cotor, chitanța care rămânea în contabilitate”.

(FOTO Libertatea)

Apoi, pe chitanța tăiată, dată credinciosului, erau adăugate cifra 3 sau 4, în funcție de sumă – 350, 450 – și „prefixul” în litere, „trei sute” sau „patru sute”, dar și serviciul exact, care lipsea de pe foaia trecută în contabilitate.

(FOTO Libertatea)

Câți bani trebuie să dea preotul înapoi

În ultimii trei ani s-au făcut mai multe plângeri la Arhiepiscopia Bucureștilor și la Patriarhie și, în urma unui audit bisericesc, Viorel Olaru a fost găsit vinovat. La începutul anului 2022 s-au imputat 27.500 de lei. A plătit 16.040 de lei, însă ceilalți bani, 11.460 de lei, urmează să îi plătească în tranșe de 200 de lei până în noiembrie 2026, potrivit unui document având antetul Protoieriei Sector IV din Capitală.

Reacția enoriașilor și a BOR

Jurnaliștii de la Libertatea au fost duminică la slujbă. Au încercat să stea de vorbă cu preotul, dar acesta a refuzat. Întrebat despre anchetă, acesta a spus doar că s-a făcut deja o anchetă și le-a recomandat jurnaliștilor să ia legătura cu Patriarhia.

În schimb, enoriașii l-au lăudat: ”E un băiat foarte bun Viorel”, ”E cel mai harnic preot de aici”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a transmis, la solicitarea Libertatea, că instituția abilitată să ofere un răspuns nu este Patriarhia, ci Arhiepiscopia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Sâmbătă, 20 aprilie. Zodia care se va bucura de mai mult timp cu familia
Horoscop zilnic. Sâmbătă, 20 aprilie. Zodia care se va bucura de mai mult timp cu familia
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Interesul pe...
Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va fi mare...
#preot bucuresti, #cutia milei, #bani, #chitante , #biserica