Cum reacționează părinții la ideea interzicerii festivităților de premiere: "Handicapați-i emoțional! De ce se dorește discriminarea copiilor sârguincioși?"

Luni, 13 Iunie 2022, ora 16:31
7477 citiri
Cum reacționează părinții la ideea interzicerii festivităților de premiere: "Handicapați-i emoțional! De ce se dorește discriminarea copiilor sârguincioși?"
Copii la festivitatea de premiere FOTO Hepta

Proiectul renunțării la festivitățile de premiere la final de an școlar stârnește dezbateri aprinse în mediul online luni, 13 iunie.

O profesoară din Bacău a lansat o petiție în mediul online prin care solicită renunțarea la premierea publică a elevilor, la finalul anului școlar.

Printre argumentele pe care le aduce este și suferința celor cu rezultate mai puțin bune. Totodată, profesoara menționează și încălcarea datelor cu caracter personal.

Vestea a adunat sute de comentarii. Părerile sunt împărțite, totuși, cei mai mulți sunt porniți împotriva renunțării la festivitățile de premiere.

Mulți sunt împotriva renunțării

"Să înțeleg că doamna prof este printre cei ce abia au trecut școală și de aici asemenea frustări?! Sărăcuța."

"Frustrați întotdeauna vor fi. De ce să nu fie evidențiați elevii buni? Dar să fie buni cu adevărat și nu făcuți din pix sau de milă că-i cotogenesc părințîi dacă nu-s zecari pe linie."

"Trimiteți odraslele mai des pe la școală dacă vă este rușine cu rezultatele obținute la sfârșit de an."

"Cândva în România era o mândrie pentru părinți, profesori și elevi festivitatea de premiere la sfârșitul anului școlar.

Încet, încet devine o rușine doar asta nu copiasem din marile democrații!

Se pare că doamna în cauză din Bacău nu este mândră de rezultatele elevilor săi!"

"Este normal să fie premiați, este meritul lor, destul bursele de merit sunt jalnice și nu-i stimulează deloc. Performanțele trebuiesc premiate!"

"Propun să se desfinteze Oscar-ul pentru că actorii mai puțin buni să nu fie umiliți - în ce lume trăim."

"Să se scoată și premierea sportivilor pentru a nu se simți umiliți cei care nu prind podiumul. Mare ți-e grădina!"

"În România, să fii inteligent, priceput, onest, principial, conștiincios, să fii bun, devine, încet-încet, ceva rușinos."

"Pe principiul, decât să ne zbatem să-i facem pe ăia proști mai deștepti, mai bine îi facem pe ăia deștepti să pară proști."

"Nu credeam că puteam auzi o inepție mai mare și mai ales emisă de un cadru didactic!

Nu este târziu că acest profesor dacă nu-i place sistemul să-l părăsească. Este mai bine pentru el și pentru sistem."

"Umilirea celor care au rezultate mai puțîn bune? Păi și cine naiba îi pune să aibă rezultate proaste? Treaba lor de copii care este, nu să învețe?"

"Cei cu rezultate mai puțin bune să pună mâna pe carte. Eliminăm examene, bareme doar cumva să nu supărăm mediocritatea!"

"Suferința asta de care vorbește doamna e necesară: clădește caractere puternice. Nimic în viață nu se obține decât cu trudă cu sudoare și cu suferință. Restul este poezie...Cine știe o altă cale e pe lângă drum."

"Eliminați toate amintirile frumoase, tot ce îi poate motiva! Lipsiți-i pe copii de emoțiile încheierii unor etape în viață! Handicapați-i emoțional! De ce se dorește discriminarea copiilor sârguincioși?"

"Vă gândiți la cei slabi că suferă, dar la cei buni, de ce nu va gândiți! Să învețe toți nu să aștepte pomană. Și atunci nu mai suferă niciunul. Doamna profesoară apară lenea și putorile. Rușine."

"Inițiativa acestei doamne e un fel de "Trăiască prostia, jos cu deștepțîi și tocilarii""

Părinți care susțin ideea profesoarei

"Îți obligi odrasla să fie printre primii 10? Se cheamă ABUZ!!! în literele legii.

Adultul obligă minorul? Serios? Cu ce drept?"

"Adevărat. Trebuie scoase festivitățile acestea, dar ar trebui introduse metode noi de predare și de evaluare, astfel încât tot acest proces de învățare să devină atractiv pentru copii,indiferent de vârstă."

"Țara cu cel mai performant învățământ european respectă criteriul rezultatelor confidențiale. Notele vin acasă în plic, elevii nu știu ce note au colegii lor și nici nu sunt interesați, nu îi privește. Nu se organizează nici olimpiade, pentru că nu se încurajează concurență între elevi care are efect negativ în general asupra personalități în formare ci COOPERAREA, pentru a formă buni cetățeni."

"Am copii care au început de la grădiniță într-o țară care nu este România, și unde ședințele se țin cu fiecare profesor în parte, la fiecare materie, unde părintele intră doar cu copilul lui și află ce rezultate are, așa i că ăștia sunt niște " înapoiați"? Unde nu pun nicio coroniță pe capul copilului să vadă lumea cât este de inteligent."

"Corect! Copiii sunt în creștere și dezvoltare. Nu sunt ÎN COMPETIȚIE în această viață și cu atât mai puțin să le facă pe plac adulților.

Tocmai prin aceste catalogări se dezvoltă invidia, ura, agresivitatea.

Fiecare copil este unic și fiecare în parte are aptitudini personale, nu aptitudinile celor care dețin catalogul."

"Din câte știu eu, școala nu este o competiție. Olimpiadele poate sunt comparabile cu competițiile sportive. Dar principial vorbind școala nu este și nu trebuie să fie o competiție. Noi am mers la școală să ne concurăm?!"

"Deci toți știm că școala nu este o competiție dar continuăm să ne stresăm copiii să ia premii din cauza unora care cred că școala este o competiție."

"Nu ați înțeles nimic din petiție. Marea problema e că sunt premianți de multe ori odraslele unora care deschid ușile cu capul. Asta nu reflectă cât de bun e copilul, ci cât de pupincurist este învățătorul sau părintele."

"Are dreptate, școala nu este un concurs unde doar câțiva sunt pe podium, școala e o instituție unde se asimilează cunoștințe, alții au o capacitate mai mare, alții au o capacitate mai mică de a înțelege, nu se poate continua cu asemenea prostii, fiecare învață pentru el, nu pentru a fi arătat cu degetul la întreaga școală! E o gândire bolșevică comunistă, ce trebuie schimbată și urmat modelul de învățământ din vest, dacă se poate cel din nordul Europei!"

Mesajul integral al profesoarei

"Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor doctor la Școala Gimnazială "Ion Creangă" din Bacău. Această petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separâdu-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu.

Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți.

Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil", scrie în petiția lansată de profesoară, semnată de aproape 400 de persoane până luni dimineață, 13 iunie.

Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Sisteme de supraveghere audio-video instalate în școli fără acordul elevilor sau părinților. Anunțul ministrului Educației
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că s-a decis modificarea cadrului legislativ, astfel încât şcolile să poată instala sisteme de supraveghere, fără acordul părinţilor,...
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Cei doi elevi care au bătut pe stradă un coleg de la acelaşi liceu, acesta fiind transportat la spital, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, se precizează într-un comunicat de presă...
#premiere, #elevi, #final, #an scolar, #profesoara, #petitie, #reactii, #parinti, #diplome, #competitie , #stiri invatamant