Prefectul Bucureștiului, după amenda de 35 de milioane de euro aplicată proprietarului privat din Parcul IOR: "Sper că nu e o acțiune de campanie electorală"

Marti, 31 Octombrie 2023, ora 10:23
4692 citiri
Prefectul Bucureștiului, după amenda de 35 de milioane de euro aplicată proprietarului privat din Parcul IOR: "Sper că nu e o acțiune de campanie electorală"
Zona retrocedată în urma unui incendiu FOTO Facebook/ Rareș Hopincă

Prefectul Capitalei a reacționat după ce Nicușor Dan a anunțat marți 31 octombrie, că a dispus aplicarea unei amenzi de 35 de milioane de euro proprietarului zonei retrocedate din IOR, unde în ultimii doi ani au avut loc aproximativ 20 de incendii de vegetație.

Primarul a mai menționat și tăierile succesive de copaci și diversele alte nereguli despre care se bănuiește că au fost intenționate.

Într-o postare pe Facebook, prefectul Capitalei a reacționat, lăsând să se înțeleagă că pune la îndoială "seriozitatea demersului".

"Sper că demersul anunțat astăzi de primarul general este unul serios și legal, nu o acțiune de campanie electorală.

În ultimii 2 ani au existat aproximativ 20 de incendii în parcela retrocedată din parc și mai multe acțiuni criminale, prin care au fost afectați iremediabil arborii din zonă. În acest sens, s-au deschis mai multe dosare de cercetare penală, de către instituțiile abilitate, care investighează infracțiunile menționate.

Faptul ca primarul general anunță o acțiune după 2 ani, si după zeci de incendii și distrugeri, este de natură să pună la îndoială seriozitatea demersului.

Timpul ne va demonstra dacă această acțiune este o nouă perdea de fum pentru bucureșteni, din partea primarului general, similară cu “demolarea” Cathedral Plaza, care nu s-a mai întâmplat, sau cu apa caldă care trebuia furnizată de “a doua zi” după alegerile din 2020.

Și, înainte de toate, sper că această acțiune nu se va întoarce împotriva bugetului Municipiului București, din cauza lipsei de fundamentare juridică", a scris Rareş Hopincă pe Facebook.

Nicușor Dan: "îmi doresc ca dispoziţia de retrocedare să fie anulată"

Întrebat dacă Primăria Capitalei se va alătura demersului prefectului Capitalei, Rareş Hopincă, de a ataca în instanţă retrocedarea terenului din Parcul IOR, primarul Nicuşor Dan a afirmat că ”sunt şase luni de când a spus că îi preocupă soarta parcului IOR şi că acţionează pe două planuri, un plan privind dreptul de proprietate şi al doilea plan, amenda pe care au dat-o astăzi”.

”În ceea ce priveşte partea de proprietate, există de asemenea o analiză foarte amănunţită pe care am făcut-o şi marea problemă este că, într-un litiu în care Municipiul a fost parte, la Înalta curte de casatie s-au stabilit opozabil şi faţă de primarul Municipiului şi faţă de primăria Sectorului 3 că aici nu este parc”, a spus Nicuşor Dan.

El a menţionat că, din considerentul unei acţiuni pe care să o facă, pe partea de proprietate, are destul de puţine şanse de reuşită.

”Nu vreau să comentez pe acţiunea prefectului, vreau să vă informez că la fel cu mare tam-tam, în urmă cu un an şi jumătate, prefectul Greblă a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei şi instanţa le-a respins ca tardive, a considerat că instituţia prefectului ştia încă din anii 2005 sau 2003, nu ştiu când a fost retrocedarea, cunoaştea dispoziţia de retrocedare şi trebuia să acţioneze atunci”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a mai afirmat că şi-ar dori ca acţiunea prefectului Hopincă să aibă succes.

”În acelaşi timp, suntem în contact cu ONG-urile şi sperăm ca cineva care nu are în spate toată această istorie procesuală să reuşească să anuleze dispoziţia de retrocedare”, a spus Nicuşpr Dan.

”Eu îmi doresc ca dispoziţia de retrocedare să fie anulată, dar pentru asta trebuie să fie cineva care trebuie să îşi asume şi eventuala plată a taxei de timbru şi eventuale cheltuieli de judecată”, a subliniat Nicuşor Dan.

Când se va putea circula pe patru benzi pe bulevardul Ghencea din București. Primăria a atribuit încă un contract pentru finalizarea lucrărilor
Când se va putea circula pe patru benzi pe bulevardul Ghencea din București. Primăria a atribuit încă un contract pentru finalizarea lucrărilor
Primăria Municipiului Bucureşti a atribuit contractul pentru finalizarea obiectivului de investiţii Penetraţie Prelungire Ghencea-Domneşti şi supralărgirea bulevardului Ghencea, a anunţat...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#prefectul capitalei, #reactie, #amenda, #Parcul IOR, #retrocedare, #NIcusor Dan , #amenda