Cine este Diana Artene, noul prefect al Capitalei. Fostă secretară la Sectorul 4, cu studii în Republica Moldova

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 04:00
17503 citiri
Cine este Diana Artene, noul prefect al Capitalei. Fostă secretară la Sectorul 4, cu studii în Republica Moldova
Diana Artene a ajuns subprefect încă din februarie 2022 FOTO gandul.ro

Funcția de prefect al Capitalei, lăsată vacantă în urmă cu o săptămână de către Toni Greblă după ce a fost ales președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) va fi asigurată de către Diana Artene, o fostă secretară de la primăria Sectorului 4 din București.

Ordinul pentru numirea lui Artene a fost semnat încă de săptămâna trecută, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind încetarea mandatului de prefect al Capitalei al lui Toni Greblă. Acesta din urmă a fost ales pe 28 martie drept noul președinte al AEP, după ce a strâns 251 de voturi „pentru”, cu toate că liberalii s-au opus acestei numiri de mai multe ori.

Potrivit unor surse politice, înlocuirea lui Toni Greblă cu Artene la prefectura Capitalei era deja luată în calcul încă din februarie, atunci când PSD făcea calcule pentru pozițiile de la AEP și Curtea de Conturi.

Artene a fost secretara Primăriei Sectorului 4 și este considerată ca fiind extrem de fidelă lui primarului Daniel Băluță. Artene are studii de Drept la Universitatea Româno-Americană și un doctorat la Universitatea Liberă din Moldova. Aceasta nu are CV-ul publicat pe site-ul Prefecturii, însă, conform informațiilor pe care le prezintă pe LindkedIn, aceasta a fost profesor asociat la Universitatea Spiru Haret din 1999 și președinte la Curtea de Arbitraj Judiciar din 2015. În ianuarie 2022, la două luni după formarea coaliției PNL - PSD, aceasta a fost numită subprefect.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, Artene deține două terenuri intravilane, unul în județul Vrancea, iar celălalt în județul Ilfov. Aceasta mai deține o casă de vacanță în satul Lepșa din Vrancea precum și două apartamente în București, și nu deține vreun autovehicul.

În conturile bancare Artene deține peste 23.000 de euro, însă are datorii la bănci tot de aproximativ 23.000 de euro. La capitolul venituri, Artene a primit în 2021 aproximativ 116.000 de lei din salariul de secretar general la Primăria Sectorului 4, precum și 42.700 de lei pentru că face parte din comisia pentru aplicare a legii. Pe lângă aceste sume, Artene a mai câștigat peste 43.000 de lei din salariul în calitate de conferențial universitar al Universității „Spiru Haret”, precum și 8.000 de lei de la avangard bussines group pentru rolul de „formator”.

Anterior, primarul Capitalei Nicușor Dan a afirmat că nu are nicio așteptare de la înlocuitorul lui Toni Greblă, amintind de cazurile în care prefectul i-a pus „bețe în roate”.

„Nicio aşteptare (de la viitorul prefect - n.r.). Dacă se confirmă că o să fie doamna Artene... nu s-au ţinut, împreună cu domnul prefect Greblă, nu s-au ţinut decât de mărunţişuri şi de a ne pune beţe-n roate. Vă dau un singur exemplu: există o hotărâre de instanţă care spune că prefectul nu are atribuţii în a contesta în instanţă chestiuni care ţin de raporturi de muncă, adică sancţiuni disciplinare pe care primarul le dă sau transferuri sau lucruri din acestea şi continuă să atace în instanţă tipul acesta de acte. Acestea sunt chestiunile mărunte care ne pun beţe-n roate”, a afirmat Nicușor Dan în urmă cu o săptămână.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#prefectul capitalei, #diana artene, #Toni Grebla , #prefect