Stolojan: Nu Predoiu e vinovat pentru scorul sub orice critica. Poate ramane "premier desemnat"

Marti, 07 Iunie 2016, ora 18:12
11250 citiri
Stolojan: Nu Predoiu e vinovat pentru scorul sub orice critica. Poate ramane "premier desemnat"
Foto: Facebook /Theodor Stolojan

Europarlamentarul Theodor Stolojan recunoaste ca scorul obtinut de PNL in Bucuresti este "sub orice critica", dar spune ca vina nu ii apartine lui Catalin Predoiu, candidatul partidului la functia de primar general, care poate ramane in continuare premier desemnat in cazul in care liberalii castiga alegerile parlamentare din toamna.

Conform exit-poll-urilor si ultimelor rezultate partiale anuntate marti de BEC, in Bucuresti s-au prezentat duminica la vot circa 33% dintre alegatori. PSD-UNPR a obtinut peste 40%, USB circa 25-28%, iar PNL doar 12-13%.

Intrebat de Ziare.com care sunt cauzele esecului inregistrat de liberali in Capitala, Theodor Stolojan, fost presedinte al PNL, a recunoscut ca "asta e intrebarea la care trebuie sa gasim rapid un raspuns si el nu este simplu".

"Scorul obtinut de liberali in Bucuresti este sub orice critica si el umbreste rezultatele care sunt pozitive in restul tarii, de aceea trebuie sa raspundem la intrebarea 'De ce?' cat mai repede.

Sigur, cateva concluzii pot fi trase. In primul rand, prezenta la vot incredibil de scazuta in Bucuresti. Discutam despre 33%. Intotdeauna in Bucuresti prezenta a afectat scorul obtinut de PNL. Daca ne uitam la informatiile despre profilul votantilor fiecarui candidat, intelegem mai bine impactul prezentei asupra scorului PNL", ne-a spus acesta.

Vezi cum arata profilul votantilor lui Firea, Dan si Predoiu: Pe cine au ales tinerii si cei cu studii superioare.

Dar mai sunt si alte explicatii, a continuat fostul premier si lider liberal.

"Bucurestiul a fost in prima linie a protestelor fata de ceea ce s-a intamplat in societatea romaneasca, pornind de la scandalul dezinfectantilor sau tragedia de la Colectiv. Bucurestiul a trait mult mai intens aceste evenimente si cred ca s-a creat un val de nemultumire vizavi de coruptie, de partidele politice, val care a fost folosit destul de eficient de USB (Uniunea Salvati Bucurestiul, n.red.).

Fenomentul a existat, a avantajat aceasta formatiune noua, desi nu toate partidele sunt la fel, iar coruptia nu priveste in niciun caz ansamblul unui partid. Dar, din pacate, s-a creat aceasta impresie, care a influentat rezultatul. Va trebui sa analizam mult mai bine si sa gasim un raspuns mai limpede", a mai spus Stolojan.

Candidati desemnati tarziu, campanie doar pe Internet

O alta greseala facuta de PNL a tinut de modul in care si-a facut campanie, a continuat acesta.

"Primul lucru pe care l-am spus dupa ce am vazut scorul PNL in Bucuresti a fost 'Hai, sa invatam din asta! si din ce se intampla in alte parti'. De exemplu, cum a castigat un musulman primaria Londrei? Unul din raspunsuri este ca a facut campanie din usa in usa (door to door, n.red.). La noi asta a parut demodat, am folosit retelele de socializare, Internetul. Cand desemnezi candidati cu o luna inainte de a strange semnaturile sau ii schimbi de patru ori, cum s-a intamplat la noi, nu ai timp sa faci aceasta munca de 'furnica', desi ea trebuie facuta. Cele doua partide care alcatuiesc astazi PNL prin unificare, si fostul PDL si fostul PNL, aveau aceasta practica. Din pacate, in Bucuresti aceasta chestiune nu s-a mai realizat.

Dar prima problema a fost desemnarea tarzie a candidatilor pentru functiile de primar de sector si de primar general. Ne-a lipsit un element fundamental in aceasta lupta - contactul direct cu oamenii, care nu poate fi evitat, mai ales cand discutam de alegeri locale. Oamenii se uita cand baga votul in urne cine este cel pe care il voteaza", a argumentat europarlamentarul liberal.

Citeste cum a reusit PNL in doar o luna sa se prabuseasca de la 40% la 12% in Bucuresti.

Cum de a castigat PSD tot?

Intrebat cine s-a ocupat de campanie si este responsabil de acest esec electoral major, dar si daca tensiunile interne generate din PNL au jucat vreun rol, Theodor Stolojan a spus ca acestea din urma sunt mult "exagerate".

"Tensiunile sunt inerente cand doua partide importante isi dau mana. A existat o conducere bicefala la nivelul fiecarei organizatii, dar pana la urma partidul a luat decizia corecta de a desemna o conducere unica, iar aceasta activitate in structurile interne ale partidului a avut un cuvant de spus, dar nu cred ca acesta a fost factorul principal.

Iar a-l considera pe dl Predoiu vinovat mi se pare un lucru total lipsit de bun simt. Sa nu uitam ca dansul se ocupa atunci de cu totul altceva decat de candidatura la Primaria Bucuresti. A aparut ca o solutie de salvare a situatiei.

Am cunoscut oameni in PNL (in fostul PDL si in fostul PNL) care sunt facuti pentru meseria de primar. Sunt oameni care in fiecare zi nu numai ca actioneaza ca sa realizeze ceva pentru comunitatile locale, dar in fiecare zi isi cladesc victoria la urmatoarele alegeri, prin ceea ce fac. A fi primar intr-o comunitate, mica sau mare, e o meserie grea", a declarat acesta.

Si atunci de ce nu a desemnat PNL un asemenea om drept candidat la Primaria Capitalei?

"Mi-e greu sa va raspund la aceasta intrebare. Si eu mai am o intrebare la care nu am inca raspuns. In Bucuresti s-a creat aceasta atmosfera, ca toate partidele sunt aceeasi mizerie etc. Cum de totusi PSD a castigat tot in Bucuresti?! La aceasta intrebare ar trebui sa raspunda si cei care promoveaza teoria ca toate partidele sunt corupte, teorie in care eu nu cred, dar care, din pacate, a prins foarte bine", ne-a raspuns Theodor Stolojan.

"Sa faci congres vara e absurd"

In ciuda esecului major inregistrat de PNL, Stolojan nu crede ca e nevoie de schimbarea cuplului Gorghiu-Blaga din fruntea partidului, desi urmeaza alegerile parlamentare peste cateva luni.

"Va fi o diferenta mare intre alegerile din toamna si alegerile locale. La toamna votul va fi foarte politic. Vine vara si stiti ce se intampla vara in Romania.... Indiferent cat de puternica e o institutie, poate sa fie ea de orice natura (administrativa, politica, asa cum sunt partidele), lumea pleaca in vacanta. A face un congres vara e absurd.

In toamna, se intra in septembrie deja in 'campania electorala'. Din cauza actualei legi, campania electorala se muta in afara perioadei de campanie electorale. In septembrie veti vedea deja bannere, afise si alte minuni, asa cum s-a intamplat si la locale, in afara celor 30 de zile propriu-zise de campanie. Nu cred ca un congres in acea perioada poate schimba ceva fundamental in scorul pe care il va obtine PNL in toamna, dimpotriva.

Acum avem nevoie in primul rand sa intelegem ce s-a intamplat si in al doilea rand sa revedem directiile strategice ale partidului - ce trebuie schimbat si ce trebuie facut", a subliniat Theodor Stolojan.

In plus, Catalin Predoiu poate ramane premierul desemnat al PNL chiar si dupa acest esec de imagine, crede europarlamentarul PNL.

"Dl Predoiu nu are nicio legatura cu esecul acesta. El este un om care s-a nimerit introdus intr-o activitate pentru care nu era pregatit, pentru care n-a facut inainte de a incepe campania electorala, si nu poti sa ii imputi acestui om vina pentru rezultatul obtinut la Bucuresti.

Dl Predoiu este un om serios, care are intotdeauna argumente pentru ideile pe care le sustine. Sigur, partidul poate hotari multe pana in toamna, insa opinia mea este ca e o chestiune de bun simt sa nu ii imputi lui Predoiu acest esec din Bucuresti", a mai declarat Theodor Stolojan.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Stolojan esec PNL alegeri locale, #Stolojan Predoiu alegeri primarie Bucuresti , #candidat