Stolojan: Busoi s-a pregatit, dar Orban era mai incisiv. Munteanu, promovat de Realitatea TV

Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 11:20
5543 citiri
Stolojan: Busoi s-a pregatit, dar Orban era mai incisiv. Munteanu, promovat de Realitatea TV
Foto: Facebook/Theodor Stolojan

Ludovic Orban i-a luat locul lui Cristian Busoi in cursa electorala pentru Primaria Capitalei doar pentru ca era "mai incisiv in dezbateri", dezvaluie Theodor Stolojan, subliniind ca nimeni in PNL nu se astepta ca Orban sa aiba probleme la DNA si recunoscand ca inca nu ii e foarte clar cum a ajuns Marian Munteanu candidat.

Fost presedinte al PNL, retras si el subit din cursa prezidentiala in 2004 pentru a fi inlocuit cu Traian Basescu, europarlamentarul Theodor Stolojan neaga vehement ca in partid ar fi acum un adevarat haos, asa cum sustin unii analisti dupa ce liberalii au facut nu mai putin de patru nominalizari pentru pozitia de candidat la functia de primar general: Cristian Busoi, Ludovic Orban, Marian Munteanu si Catalin Predoiu.

Busoi si-a dorit, dar a fost preferat Orban

Intrebat de Ziare.com cum a fost posibila aceasta balbaiala politica a unui partid istoric la niste alegeri care ar fi trebuit pregatite timp de 4 ani, Theodor Stolojan ne-a explicat ca "imprejurarile au fost de asa natura", dar a subliniat ca "in sfarsit PNL e pe drumul cel bun".

"Domnul Cristian Busoi si-a dorit sa intre in aceasta competitie din timp, a muncit foarte mult si a pregatit un program pentru Bucuresti foarte bun. Problema a fost ca, la un moment dat, in sondajele care s-au facut, din datele pe care le-am auzit si eu, dansul era 'cap la cap' cu Ludovic Orban. La vremea respectiva s-a considerat ca dl Orban poate fi mai incisiv in dezbateri, pentru ca, pana la urma, in orice competitie politica de alegeri, ca sa castigi voturile, trebuie sa castigi mai intai dezbaterile, asa ca s-a mers pe solutia Orban.

Nimeni nu si-a imaginat ca se va intampla ce s-a intamplat cu dl Orban, mai ales ca dansul era un om politic cu foarte multa experienta si care, in general, a fost foarte prevazator in activitatea sa politica. Ceea ce s-a intamplat a fost cu totul si cu totul neasteptat.

Deci problema nu e, cum incearca o buna parte din mass-media sa prezinte, ca ar fi un haos in PNL. Nu! Am avut un candidat, dl Busoi, care a dorit sa candideze pentru Primaria Municipiului Bucuresti din timp, de luni de zile, dar sondajele au aratat ca potential mai mare de a castiga in dezbateri avea dl Orban. Ludovic Orban a intrat in competitie si nimeni din partid nu se astepta la aparitia DNA si a suspiciunii ca dansul a incercat sa obtina niste bani de la un privat cu care sa plateasca nu stiu ce televiziuni. Dansul s-a retras si asa s-a pus problema inlocuirii imediate", a explicat Theodor Stolojan pentru Ziare.com.

Ludovic Orban isi retrage candidatura la Primaria Capitalei: A fost pus sub control judiciar de DNA

DNA: Ludovic Orban a cerut 50.000 de euro ca sa-si achite o campanie de imagine la doua posturi TV

Busoi, uitat de tot. Marian Munteanu, promovat de Realitatea TV

Totusi, in ciuda faptului ca Orban si Busoi stateau la fel in sondaje si ca europarlamentarul liberal avea in spate o consistenta cariera politica, PNL nu l-a desemnat candidat pe Busoi, ci a apelat la solutia surprinzatoare pentru toata lumea numita Marian Munteanu. Intrebat de ce a fost ales un outsider, Theodor Stolojan a marturisit: "Mi-e greu sa va explic".

"Vedeti ca nici acum nu e clar cine a venit cu aceasta propunere. Oricum, dl Munteanu a fost promovat de o anumita televiziune, de Realitatea TV, in cursul acestui an. A avut foarte multe emisiuni 'solo', de unul singur, in care isi expunea teoriile dansului despre lume si banuiesc ca s-a creat o perceptie ca are o popularitate, ca reprezinta un simbol al anilor '90 si ca este apropiat de societatea civila.

Dupa care a aparut o reactie extrem de virulenta la adresa dansului, venita din mai multe zone sociale, ceea ce i-a determinat retragerea si in sfarsit s-a ajuns la un candidat foarte puternic - Catalin Predoiu, care are experienta in administratie, e un om serios, un om pe care te poti baza", a adaugat Stolojan, precizand ca nu poate spune daca Marian Munteanu a fost vreodata masurat in sondaje de PNL, pentru ca nu are asemenea informatii.

PNL, a 4-a oara-i cu noroc? Predoiu renunta la titlul de premier din umbra si devine candidat de nevoie

Catalin Predoiu se pregatea pentru guvernare. Unificarea PDL-PNL, la final

Theodor Stolojan ne-a vorbit si despre refuzul initial al lui Catalin Predoiu de a candida la Primaria Capitalei.

"Catalin Predoiu a fost desemnat candidat de prim ministru pentru viitorul guvern pe care il va face PNL, cand il va face. Dansul a lucrat la un program de guvernare, a coordonat activitatea comisiilor de specialitate din PNL, se pregatea pentru acest job. Deci a fost firesc, la un moment dat, ca dansul, desi devenit presedintele PNL Bucuresti, sa nu se angreneze in competitia pentru Primaria Capitalei. Iata ca viata ne-a oferit intamplari care l-au adus pe dl Predoiu in prim-plan", a comentat acesta.

Pe de alta parte, fostul presedinte al PNL a desfiintat comentariile conform carora acest episod neplacut ar fi fost generat de interesele divergente si tensiunile existente in partid, la nivel local si central, generate de procesul de unificare intre fostele partide componente, inca nefinalizat.

"Este tot o poveste fara acoperire. In majoritatea organizatiilor noastre, conducerea e asigurata deja de un singur presedinte. Mai sunt cateva organizatii in care se mentine acest statut, de doi co-presedinti. Vom vedea daca, dupa alegerile locale, partidul va hotari sa avem un congres, astfel incat si la nivel central sa putem alege o conducere cu un singur presedinte. Insa lucrurile functioneaza cum trebuie. Avem doi co-presedinti care, dupa cum vedeti, coopereaza foarte bine unul cu altul si nu au probleme", a dat asigurari Theodor Stolojan.

Catalin Predoiu, liderul PNL Bucuresti, si-a anuntat disponibilitatea de a se inscrie in cursa electorala pentru Primaria Capitalei abia miercuri, dupa ce Marian Munteanu a declarat intr-o conferinta de presa ca a "consimtit" sa se retraga din cauza reactiilor negative starnite intr-o anumita parte a societatii civile. A doua zi, Predoiu a fost votat in unanimitate drept candidat de catre conducerea partidului.

Liberalii trudesc acum, pe ultima suta de metri, la strangerea de semnaturi pentru cel de-al patrulea candidat al partidului, urmand ca depunerea dosarului si inscrierea oficiala la Biroul Electoral Municipal sa se faca luni, cu putin timp inainte de termenul limita.

Deputatul PNL Razvan Mironescu a aratat ca, potrivit informatiilor primite din teren, liberalii aduna circa 20 - 30 de semnaturi pe ora pentru candidatura lui Catalin Predoiu, in conditiile in care principalul contracandidat, Gabriela Firea (PSD), s-a inscris oficial de mai multe zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Stolojan Marian Munteanu candidat PNL, #Stolojan Predoiu candidat primarie, #Stolojan Busoi Orban primarie , #candidat