Predoiu: Ponta va taia bani de la Invatamant si va creste taxe

Luni, 28 Iulie 2014, ora 18:351091 citiri
Predoiu: Ponta va taia bani de la Invatamant si va creste taxe

Ministerul de Finante a publicat datele cu privire la executia bugetara in primele sase luni ale anului curent. Conform acestora, veniturile bugetare s-au majorat cu 2,9%, la 100,4 miliarde de lei. Dar si cheltuielile curente s-au majorat cu 2,3%, la 99,5 miliarde de lei, notandu-se dinamica componentelor cheltuieli de personal (+3,4%, la 23,9 miliarde de lei) si cheltuieli cu bunuri si servicii (+5,7%, la 17,5 miliarde de lei).

Astfel, Finantele Publice au inregistrat in primele sase luni ale anului un deficit de 3,5 miliarde de lei (reprezentand 0,5% din PIB).

O analiza a acestor date arata ca dinamica finantelor publice in primul semestru al anului exprima urmatoarele aspecte negative: ajustarea bugetara s-a realizat prin sacrificarea investitiilor, desi a continuat majorarea cheltuielilor cu personalul si cu bunurile si serviciile. In acelasi timp, constatam ca dinamica modesta a incasarilor din TVA este expresia pura a persistentei unui nivel ridicat de evaziune fiscala.

Rezulta ca, in pofida cresterii economice, datele publicate de Ministerul Finantelor arata ca acest rezultat a fost mai degraba obtinut prin cresterea incasarilor decat prin limitarea drastica a cheltuielilor.

Este interesant de subliniat si faptul ca, desi majorarea veniturilor bugetare s-a produs si in termeni reali (adica ajustat cu inflatia medie anuala de 1,7% la o crestere nominala de 2,9%), ea nu a tinut pasul cu cresterea PIB. Ceea ce explica diminuarea ponderii veniturilor in PIB de la 15,5% la 15,2% si a creat o presiune suplimentara in sensul diminuarii cheltuielilor.

Pe partea de cheltuieli, diminuarea a fost localizata cu precadere pe zona cheltuielilor de capital (-32,8%) si pe cea a proiectelor cu finantare externa nerambursabila (-13%). Au mai scazut ca pondere in PIB si sumele alocate pentru proiecte cu finantare rambursabila (de la 0,4% la 0,2% din PIB sau -46,2% in termeni nominali).

Prin urmare, rezultatele primului semestru nu evidentiaza o crestere economica reala, exprimata prin cresterea cheltuielilor de capital, ci o colectare mai mare a veniturilor ca urmare a introducerii unor noi accize si impozite (acciza pe carburant, celebra "taxa pe stalp"). In acest context, devine tot mai clar ca urmatoarea rectificare bugetara va fi negativa. Mai simplu: se vor taia fonduri de la ministere, indeosebi de la Invatamant si Transporturi.

Concluzia? Politica bugetara "Ponta-Petrescu" este falimentara, iar in spatele cifrelor festiviste se ascunde o singura strategie, aceea a maririi veniturilor prin impozite si taxe asupra persoanelor juridice si fizice, urmare a incapacitatii stimularii mediului economic in directia cresterii potentialului investitional si a crearii de locuri de munca - in contextul nevoii de crestere per ansamblu a gradului de competitivitate al economiei romanesti.

Catalin Predoiu

Prim-vicepresedinte PDL

Candidat PDL pentru alegerile prezidentiale