Predoiu: Ponta va taia bani de la Invatamant si va creste taxe

Luni, 28 Iulie 2014, ora 18:35
1311 citiri
Predoiu: Ponta va taia bani de la Invatamant si va creste taxe

Ministerul de Finante a publicat datele cu privire la executia bugetara in primele sase luni ale anului curent. Conform acestora, veniturile bugetare s-au majorat cu 2,9%, la 100,4 miliarde de lei. Dar si cheltuielile curente s-au majorat cu 2,3%, la 99,5 miliarde de lei, notandu-se dinamica componentelor cheltuieli de personal (+3,4%, la 23,9 miliarde de lei) si cheltuieli cu bunuri si servicii (+5,7%, la 17,5 miliarde de lei).

Astfel, Finantele Publice au inregistrat in primele sase luni ale anului un deficit de 3,5 miliarde de lei (reprezentand 0,5% din PIB).

O analiza a acestor date arata ca dinamica finantelor publice in primul semestru al anului exprima urmatoarele aspecte negative: ajustarea bugetara s-a realizat prin sacrificarea investitiilor, desi a continuat majorarea cheltuielilor cu personalul si cu bunurile si serviciile. In acelasi timp, constatam ca dinamica modesta a incasarilor din TVA este expresia pura a persistentei unui nivel ridicat de evaziune fiscala.

Rezulta ca, in pofida cresterii economice, datele publicate de Ministerul Finantelor arata ca acest rezultat a fost mai degraba obtinut prin cresterea incasarilor decat prin limitarea drastica a cheltuielilor.

Este interesant de subliniat si faptul ca, desi majorarea veniturilor bugetare s-a produs si in termeni reali (adica ajustat cu inflatia medie anuala de 1,7% la o crestere nominala de 2,9%), ea nu a tinut pasul cu cresterea PIB. Ceea ce explica diminuarea ponderii veniturilor in PIB de la 15,5% la 15,2% si a creat o presiune suplimentara in sensul diminuarii cheltuielilor.

Pe partea de cheltuieli, diminuarea a fost localizata cu precadere pe zona cheltuielilor de capital (-32,8%) si pe cea a proiectelor cu finantare externa nerambursabila (-13%). Au mai scazut ca pondere in PIB si sumele alocate pentru proiecte cu finantare rambursabila (de la 0,4% la 0,2% din PIB sau -46,2% in termeni nominali).

Prin urmare, rezultatele primului semestru nu evidentiaza o crestere economica reala, exprimata prin cresterea cheltuielilor de capital, ci o colectare mai mare a veniturilor ca urmare a introducerii unor noi accize si impozite (acciza pe carburant, celebra "taxa pe stalp"). In acest context, devine tot mai clar ca urmatoarea rectificare bugetara va fi negativa. Mai simplu: se vor taia fonduri de la ministere, indeosebi de la Invatamant si Transporturi.

Concluzia? Politica bugetara "Ponta-Petrescu" este falimentara, iar in spatele cifrelor festiviste se ascunde o singura strategie, aceea a maririi veniturilor prin impozite si taxe asupra persoanelor juridice si fizice, urmare a incapacitatii stimularii mediului economic in directia cresterii potentialului investitional si a crearii de locuri de munca - in contextul nevoii de crestere per ansamblu a gradului de competitivitate al economiei romanesti.

Catalin Predoiu

Prim-vicepresedinte PDL

Candidat PDL pentru alegerile prezidentiale

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Catalin Predoiu prezidentiale, #Predoiu deficit bugetar, #Predoiu politica bugetara , #stiri Catalin Predoiu