Predoiu: Invatamantul se afunda in mlastina

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 14:14
1919 citiri
Predoiu: Invatamantul se afunda in mlastina
Foto: Arhiva

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu spune ca Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul Ponta a modificat legea Educatiei are caracter electoral si afunda invatamantul romanesc intr-o "mlastina".

"Domnul prim ministru Victor Ponta declara ca nu doreste ca invatamantul romanesc sa fie o 'jungla' unde sa supravietuiasca doar cei puternici. In consecinta, da posibilitatea si celor slabi sa supravietuiasca, permitand a treia sesiune de bacalaureat.

Numai ca, printr-o astfel de decizie 'jungla' a devenit o 'mlastina' in care invatamantul se afunda fara nicio speranta de salvare. Incercarea de a 'imbunatati' promovabilitatea, deci calitatea invatamantului, prin repetarea examinarii si nu prin actiuni anterioare de reformare reala a procesului (modernizarea curriculei, calitatea profesorilor, dotarea materiala, etc) este o davada a lipsei de responsabilitate a acestui guvern fata de ridicarea gradului de cultura si educatie a tineretului, ca cea mai importanta sursa de dezvoltare viitoare a tarii", scrie pe blog Catalin Predoiu.

Catalin Predoiu spune ca este evident ca Ordonanta "este o masura cu caracter eminamente electoral".

"Daca intr-adevar guvernul dorea sa aduca o imbunatatire reala si absolut necesara invatamantului atunci ar fi trebuit sa acorde o atentie speciala principiului fundamental al educatiei nationale care este 'egalitatea sanselor, oportunitati pentru toti'. Acest principiu este grav afectat, atata timp cat Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste absenteismul scolar si numai cca 2% din copiii din mediu rural au sansa urmarii cursurilor universitare", continua prim-vicepresedintele PDL.

In acest context, vicepresedintele PDL propune masuri inedite, cum ar fi "Programul voucher educational care se adreseaza in special acelor elevi care sunt inscrisi in scoli cu performante precare, prin oferirea posibilitatii de a se inscrie la cursurile unor scoli ale caror standarde privind calitatea procesului educational sunt larg cunoscute".

El sustine ca prin acest sistem de vouchere copiii si-ar putea asigura finantarea cursurilor.

"Programul propus are ca fundament experienta statului Florida, combinata cu elemente ale modelelor de subventionare de tip european si asiatic (Hong Kong).

De asemenea, sustin introducerea Creditelor fiscale pentru educatie care consta in principal in oferirea unui credit fiscal nerambursabil parintilor ai caror copii frecventeaza scolile private. Procedeul este relativ simplu, adica din totalul impozitelor ce trebuie platite de o familie sunt deduse cheltuielile cu scolarizarea copiilor", mai afirma Catalin Predoiu.

Presedintele Traian Basescu, PDL si mai multe ONG-uri au cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Ordonanta de Urgenta adoptata recent prin care se introduc modificari substantiale ale legi Educatiei si se incalca decizii date anterior de Curtea Constitutionala.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Predoiu ordonanta educatie, #Predoiu voucher educational , #PDL