Predoiu il sustine pe Licu, in ciuda avizului negativ al CSM: Are o competenta demonstrata si recunoscuta

Miercuri, 11 Martie 2020, ora 12:30
3740 citiri
Predoiu il sustine pe Licu, in ciuda avizului negativ al CSM: Are o competenta demonstrata si recunoscuta
Foto: Facebook/ Catalin Predoiu

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, il sustine in continuare pe Bogdan Licu, propus pentru functia de prim adjunct al procurorului general al Romaniei, in ciuda avizului negativ dat de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in baza motivelor indicate in momentul in care a facut propunerea.

Avizul Sectiei este consultativ, iar cel care decide numirea este seful statului, Klaus Iohannis.

Ministerul Justitiei precizeaza ca a luat act de motivarile deciziilor Sectiei pentru procurori din CSM care au avizat trei procurori pentru functii de conducere in marile parchete.

- Bogdan Licu, pentru functia de prim adjunct al procurorului general al Romaniei (aviz negativ);

- Maria Magdalena Militaru, pentru functia de adjunct al procurorului general al Romaniei (aviz pozitiv);

- Oana Daniela Patu, pentru functia de adjunct al procurorului-sef DIICOT.

Pe 10 martie, CSM a transmis la Administratia Prezidentiala cele trei avize.

In avizul negativ din cazul lui Licu, CSM l-a criticat dur pe procuror - Cum isi motiveaza CSM avizul negativ in cazul Licu: Plagiatul si masoneria, hibele care provoaca o imagine controversata

Ce spune Predoiu despre Licu

"Candidatul propus pentru functia de prim adjunct al procurorului general al PICCJ are o experienta profesionala indelungata si o competenta manageriala demonstrata si recunoscuta in Ministerul Public, in raport cu parcursul sau profesional, acesta indeplinind in contexte dificile si cu rezultate bune o serie de functii de conducere in fruntea unor structuri diverse ale Ministerului Public," arata ministrul Justitiei, intr-un comunicat de presa transmis miercuri Ziare.com.

Potrivit lui Predoiu, proiectul sustinut in fata ministrului, a comisiei de interviu de la MJ si a Sectiei pentru procurori a CSM ar fi relevat "cunoastere in domeniul functiei pentru care candideaza, o capacitate sporita de identificare a vulnerabilitatilor, riscurilor si amenintarilor asociate diversificarii fenomenului infractional si necesitatii intensificarii luptei impotriva coruptiei."

"Aptitudinile de comunicare si abilitatile de antrenare a colectivului in indeplinirea obiectivelor strategice impotriva criminalitatii sunt evidente si rezulta din planul managerial al candidatului si documentatia atasata acestuia.

Relevant pentru desemnarea domnului procuror este modul in care acesta a inteles sa mobilizeze colectivul de procurori pentru solutionarea dosarelor vechi, context in care atitudinea candidatului, in raport cu dosarele istorice ale Ministerului Public, a fost exemplara (a se vedea modul de gestionare a informatiilor, de natura a satisface interesul public fata de dosarul Revolutiei)," conchide ministrul.

La pachet cu ceilalti doi candidati

Potrivit MJ, cei trei candidati au dovedit competenta si experienta profesionala, capacitate de planificare si organizare, abilitati de comunicare intra si interinstitutionale, capacitati de identificare a vulnerabilitatilor si riscurilor la nivelul structurilor de Parchet pentru care au candidat, precum si a cauzelor acestora, "conturand clar si neechivoc modul de remediere a acestora prin propuneri de solutii viabile, atat din perspectiva nivelului resurselor umane si a materialelor alocate, cat si din perspectiva exigentelor indeplinirii atributiilor concrete, in contextul necesitatii intensificarii luptei impotriva coruptiei, a crimei organizate si a consecintelor acestor fenomene, a dimensiunii transfrontaliere."

Un alt motiv pentru care Predoiu insista in numirea celor trei candidati ar fi angajamentul asumat de toti candidatii pentru indeplinirea programelor de reforma a sistemului judiciar, a strategiei anticoruptie a fost remarcabil, ca si nivelul de responsabilitate, independenta si integritate al candidatilor, determinat prin evaluarea de catre comisia de selectie a raspunsurilor la intrebarile centrate pe aceste aspecte.

"In egala masura, proiectele de management ale acestor candidati sunt adecvate si valoroase, fiind apreciate, in mod deosebit, si de catre specialistii in management si comunicare din cadrul comisiei de interviu de la Ministerul Justitiei," precizeaza Ministerul Justitiei.

Face trimitere la Decizia 358/2018

Decizia de a mentine propunerile este facuta si in baza prevederilor articolului 54 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, cat si considerentele deciziei CCR 358/2018. Aceasta este cea care l-a obligat pe Klaus Iohannis sa o revoce din functie pe fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

In 30 mai, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Atunci, 6 dintre cei 9 magistrati sustineau ca presedintele Romaniei a incalcat Constitutia, prin refuzul de a o demite pe Codruta Kovesi.

Potrivit documentului publicat in Monitorul Oficial, majoritatea a interpretat Constitutia in sensul ca "presedintele Romaniei ii poate opune ministrului Justitiei un drept de veto limitat. Presedintele Romaniei ii poate opune numai dreptul sau de a verifica legalitatea propunerii, putand-o refuza doar in cazul in care propunerea nu respecta conditiile legii".

De asemenea, opinia majoritara a fost ca presedintele ar fi trebuit sa il determine pe cale amiabila pe fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, sa renunte la ideea revocarii Codrutei Kovesi.

"Colaborarea loiala intre autoritati inseamna un dialog permanent intre acestea, Presedintelui fiindu-i permis sa initieze discutii, sa incerce sa il convinga pe ministrul justitiei sa isi retraga propunerea de revocare, sa renunte la anumite motive de revocare, mentinandu-le pe celelalte, dar nu ii este permis sa o infirme decat strict pe motive de legalitate," motiva CCR.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalin Predoiu Bogdan Licu, #Catalin Predoiu CSM, #Catalin Predoiu Kovesi, #Catalin Predoiu CCR , #ministrul Justitiei