Predoiu ii apara onoarea lui Toader. Ministerul Justitiei cere 600 de lei unui protestatar care a dat, in 2019, cu vopsea rosie pe mocheta institutiei, nemultumit de recursul compensatoriu

Marti, 08 Septembrie 2020, ora 15:51
3193 citiri
Predoiu ii apara onoarea lui Toader. Ministerul Justitiei cere 600 de lei unui protestatar care a dat, in 2019, cu vopsea rosie pe mocheta institutiei, nemultumit de recursul compensatoriu
Sursa: HeptaPhoto

Ministerul Justitiei, condus de liberalul Catalin Predoiu, l-a dat in judecata pe cunoscutul protestatar Mihai Dide, cerandu-i 600 de lei si 60 de bani, dupa ce acesta din urma a aruncat cu vopsea rosie pe mocheta ministerului intr-un protest de la inceputul anului trecut fata de legea recursului compensatoriu.

Astfel, Ministerul Justitiei cere Judecatoriei Sectorului 5 sa-l oblige pe Mihai Dide sa plateasca prejudiciul adus institutiei conduse la acea data de ministrul Tudorel Toader, constand in contravaloarea mochetei de la intrare, mai exact 600,60 de lei, plus dobanzile calculate de la data de 14 ianuarie 2019.

"La data de 14 ianuarie 2019, numitul Dide Cristian Mihai a aruncat cu vopsea rosie pe treptele si pe mocheta de la intrarea principala in Ministerul Justitiei. Prin fapta savarsita, Dide Mihai a distrus in totalitate mocheta aflata la intrarea principala, facand-o astfel improprie folosirii, fiind necesara achizitionarea uneia noi. Ministerul Justitiei a procedat astfel la achizitionarea unei mochete noi, in valoare de 600,60 de lei", se arata in cererea de chemare in judecata formulata de minister.

Potrivit documentului, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5, au decis sa nu-l trimita in judecata pe Cristian Mihai Dide pentru protestul organizat in fata ministerului, existand doar mentiunea ca acesta sa plateasca daunele create. Fata de aceasta ordonanta, ministerul Justitiei, condus acum de ministrul Catalin Predoiu, sustine ca instanta de judecata nu s-a pronuntat cu privire la cererea de constituire parte civila a institutiei in decizia de incheiere din 2 iulie 2020.

"Tinand cont de situatia de fapt, de probele administrate, sunt indeplinite cerintele legale ale raspunderii delictuale, legea impunand existenta unei fapte culpabile savarsite cu vinovatie, a unui prejudiciu si a unei legaturi de cauzalitate, toate aceste conditii fiind indeplinite in speta", se arata in documentul citat.

"Avand in vedere si faptul ca, prin solutia de renuntare la urmarirea penala, (...) s-a stabilit ca fapta (delictul civil) exista, ca a fost savarsita de paratul din prezenta cauza si ca exista vinovatia ceruta de lege, se impune admiterea actiunii si obligarea paratului la repararea integrala a prejudiciului cauzat", se arata in documentul de chemare in judecata consultat de Ziare.com.

Protest fata de Legea Recursului Compensatoriu

In 14 ianuarie 2019, mai multi protestatari, printre care si Cristian Mihai Dide au aruncat cu vopsea rosie pe treptele ministerului Justitiei, institutie condusa la acea data de Tudorel Toader, in mandatul caruia a intrat in vigoare legea recursului compensatoriu, prin care detinutii, unii dintre acestia recidivisti sau condamnati pentru infractiuni violente, au beneficiat de reducerea termenelor cu 20% din cauza conditiilor de detentie.

Protestul a avut loc dupa ce un tanar de 25 de ani din Medias fusese injunghiat de un detinut eliberat inainte de termen, in baza acestei legi. "In semn de prostest fata de recursul compensatoriu si fata de crima de la Medias, unde un tanar a fost ucis de un fost detinut eliberat dupa decizia lui Tudorel Toader, am hotarit sa aduc aceasta vopsea rosie, pe care am imprasitat-o pe scarile Mnisterului Justitiei", declarat atunci Dide.

Ii arde de joaca in loc sa fie atent la procurorii sefi

Mihai Dide a criticat actiunea ministerului sustinand ca s-a angajat sa plateasca prejudiciul atunci cand va primi in schimb mocheta patata cu vopsea.

"Pe zi ce trece apar argumente care ma conving ca acest Stat este esuat. Astazi am primit o cerere de chemare in judecata de la Ministerul Justitie, de aceasta data condus de PNL. Prin aceasta cerere Catalin Predoiu, ministrul justitiei absent de la investire, vrea sa recupereze prejudiciul ce l-am cauzat ministerului pe care se face ca il conduce.

Prejuidiciul consta intr-o mocheta de 600 de lei, ce se presupune a fi distrusa atunci cand am aruncat vopsea lavabila pe baza de apa pe ea. Am recurs la acest gest ca urmare a indiferentei ministrului Tudorel Toader la valul de infractiuni ce au avut loc dupa recursul compensatoriu pe care el l-a promovat.

Este dreptul domnului Predoiu, chiar obligatia lui sa faca treaba aceasta. Dar sa nu scapam din vedere un lucru, foarte important: asa cum scrie si in cerere si in ordonanta de clasare eu am declarat ca platesc acest prejudiciu cu conditia ca mocheta murdara de vopsea sa imi fie predata. Altfel domnul Predoiu "se imbogateste necuvenit" cu o mocheta pe care au spalat-o si o refolosesc", a declarat Mihai Dide pentru Ziare.com.

In opinia acestuia acest ultim episod este doar un alt exemplu al unei Justitii blande cu marii infractori, alteori complice, tipice unui stat esuat.

"De ce este un stat esuat? Pentru ca nimeni nu se uita la prejudicii de zeci de mii de lei cum ar fi cel cauzat de jandarmeria Bucuresti in cazul lui Sandi Matei, unde aceasta a fost obligata sa plateasca 30.000lei daune morale pentru politie politica. Sau cel de 60.000 lei cauzat tot de jandarmeria Bucuresti ca urmare a cheltuielilor de judecata pe care instanta i-a obligat sa le plateasca asociatiei Evolutie in institutie dupa ce mai mult de 200 procese verbale au fost anulate in instanta.

Deci domnului Predoiu ii arde de joaca in loc sa fie mai atent la procurorul sef DIICOT care doarme seara de seara cu un inculpat in pat, sau la Procurorul general care vrea sa ascunda dosarul SPP-istului ce ne pune viata in pericol ducandu-l cu girofar pe Bode. Poate chiar ar trebui sa se intrebe ce mai face Doru Stoica", a concluzionat Mihai Dide.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
#Predoiu, #mihai dide, #Catalin Predoiu, #protest, #tudorel toader , #ministrul Justitiei