Predoiu, dezamagit de Basescu: Nu am discutat propunerile la sefia parchetelor cu politicienii

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 16:21
3286 citiri
Predoiu, dezamagit de Basescu: Nu am discutat propunerile la sefia parchetelor cu politicienii
Foto: Arhiva

Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu respinge acuzatiile aduse, vineri, de presedintele Traian Basescu, dezvaluind ca "in 2008 se pregatea o propunere legislativa de desfiintare a DNA, daca il numeam sef pe Daniel Morar".

Intr-o postare pe blogul sau, Catalin Predoiu subliniaza inca de la inceput faptul ca toate propunerile pe care le-a formulat la sefia parchetelor, inclusiv DNA, "au avut in vedere un singur interes, acela al stabilitatii institutionale si obtinerii unor rapoarte de tara pe justitie pozitive".

"Singurele persoane cu care am discutat sporadic astfel de competente ale Ministrului Justitiei au fost procurorul general, procurorul sef DIICOT, procurorul sef DNA, presedintele Romaniei. Propunerile la sefia parchetelor pe care le-am formulat nu au fost discutate cu oameni politici, din niciun partid. Domnul presedinte stie bine acest lucru si la vremea respectiva l-a apreciat. Discutiile colaterale pe care alti oameni politici le-au facut intre ei pe marginea propunerilor mele nu m-au privit si nu ma privesc", subliniaza Catalin Predoiu.

Basescu, atac la Predoiu: A vrut sa il inlocuiasca pe Morar de la DNA si sa ramana in guvernul Ponta

De asemenea, fostul ministru al Justitiei explica pe larg modul in care a abordat nominalizarea lui Daniel Morar in fruntea DNA, prilej cu care a facut si o dezvaluire importanta.

"In 2008 am propus adjunct pe Daniel Morar si sef pe Monica Serbanoiu la DNA, pentru ca stiam ca in Parlament se pregatea o propunere legislativa de desfiintare a DNA, daca il numeam sef pe Daniel Morar. A fost o solutie prin care am prezervat si DNA si pe Daniel Morar in interior, la varf. L-am informat pe presedinte in seara zilei de 9 august 2008, dupa sedinta CSAT, despre faptul ca voi formula aceste numiri in ziua de 11 August 2008. Presedintele si-a manifestat dezacordul, mi-am pastrat punctul de vedere.

Dupa respingerea propunerilor mele initiale de catre presedinte, am refuzat sa formulez alte propuneri pentru ca domnul Morar sa ramana la sefia DNA cu delegare" sustine Catalin Predoiu, adaugand ca a asteptat pana cand s-a format o alta majoritate pentru a-l putea din nou desemna pe Morar sef la DNA.

Catalin Predoiu spune ca a ramas in guvern si dupa incheierea primului mandat, in 2008, la solicitarea presedintelui si a premierului de atunci.

"Am cerut, ca si premierului anterior, continuarea proiectului celor patru coduri si sprijin politic pentru ele. Nu am dat cu pumnul in masa nimanui, nu am stat la usa nimanui, nu am solicitat niciodata sa raman in Guvern. Am fost de fiecare data invitat si nu regret ca am acceptat", mai afirma acesta.

In ceea ce priveste discutiile purtate pe tema ramanerii si in guvernul Ponta, Catalin Predoiu are o alta versiune.

"In ziua caderii guvernului Mihai Razvan Ungureanu, in parlament, domnul Ponta mi-a facut o oferta verbal, oferta pe care am refuzat-o pe loc. A doua zi, la Neptun, l-am informat pe premierul Ungureanu despre acest lucru intr-o discutie fata in fata si pe domnul presedinte Basescu telefonic. Am mai declarat aceste lucruri cu cateva luni in urma. Mai mult, chiar in timpul mandatului premierului MRU, mi-am exprimat fata de acesta preocuparea de a parasi guvernul dupa obtinerea raportului pozitiv de tara care ar fi urmat sa apara in iulie 2012", a mai explicat Catalin Predoiu.

C.B.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Predoiu inlocuire Morar DNA, #Predoiu Basescu guvern Ponta , #PDL