Predoiu: ANI a incercat sa trateze niste tare ale societatii

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 13:42
1640 citiri
Predoiu: ANI a incercat sa trateze niste tare ale societatii

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a declarat luni ca Agentia Nationala de Integritate a incercat sa trateze tare ale societatii romanesti, dobandite in anii anterior aparitiei Agentiei.

Ministrul Justitiei a explicat si modul in care legea privind functionarea Agentiei a fost retrimisa la Camera Deputatilor, dupa ce in Senat a fost modificata in asa fel incat a fost declarata, a doua oara, neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala.

Raport CE pe Justitie - Predoiu da vina pe "epopeea ANI"

"Vorbeam de suport politic, acest raport a pus problema de suport politic al reformei in justitie. (...) In ultimul raport exista o fraza cheie: ca in Romania trebuie sa existe un suport politic pentru reforma. In senat s-a rupt acest suport, nu s-a intles care este comandamentul national, s-a adoptat o decizie de oportunitate complet neinspirata si s-au irosit ani de munca", a declarat Catalin Predoiu miercuri, la Antena 3.

Ministrul a precizat ca, in conditiile in care Curtea Constitutionala a constatat incompatibilitati cu legea fundamentala, ar fi nevoie de o modificare a Constitutiei, pentru ca exigentele Uniunii Europene sa fie indeplinite.

Raportul CE pe Justitie: Romania, criticata dur pentru legea ANI

Constitutia trebuie modificata, pentru ca averile demnitarilor sa fie verificate

Predoiu propune ca, din Constitutie, sa fie eliminata prezumtia ca averile sunt dobandite legal, pentru persoanele cu functii publice, astfel incat averile demnitarilor sa poata fi controlate, iar instantele sa poata cerceta eventualele nereguli.

"(...) S-ar putea sa se impuna si modificari de ordin constitutiional, sa scoatem prezumtia de liceitate a dobandirii averilor si sa o transformam intr-un act normativ inferior. Trebuie sa o eliminam din Constitutie pentru cetatenii care detin o functie publica si sa o pastram pentru cetatenii care nu exercita functii publice", a declarat Predoiu.

Presa straina: Raportul CE pe Justitie critica Romania si incurajeaza Bulgaria

Ministrul a declarat ca raportul CE pe Justitie reflecta "fidel" atat progresele, cat si neajunsurile din reforma judiciara, iar obiectivul raportului ar fi ca viata cetatenilor sa se imbunatateasca, printr-un sistem judiciar functional si eficient.

Ministrul a mai subliniat ca, inca de la inceputul mandatului, a insistat ca la Ministerul Justitiei sa se elimine practica de a "da telefoane".

"De la Ministerul Justitiei nu s-a dat niciun telefon de cand am venit eu, e o prima chestiune pe care am spus-o, sa aiba mereu in minte ca ministerul Justitiei nu se va implica in procesele aflate pe rol", a declarat Predoiu.

(L.S.)

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
#Catalin Predoiu, #Predoiu ANI tare, #Predoiu Agentie Integritate, #Predoiu tare societate , #stiri Catalin Predoiu