PNL - de la bune intentii, la realitate (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Martie 2015, ora 20:15
6772 citiri
PNL - de la bune intentii, la realitate (Opinii)
Foto: Facebook/Alina Gorghiu

Prin programul de guvernare pe care l-a anuntat sambata mi se pare ca PNL a evitat un pericol major, acela al populismului.

Dupa proiectul de Cod fiscal de tip Mos Craciun prezentat de Guvernul Ponta, riscul cel mare era ca liberalii sa supraliciteze, cu atat mai mult cu cat partea democrat liberala poarta inca povara de imagine a masurilor de austeritate din 2010, lucru pe care PSD il si exploateaza copios.

Cum hartia suporta orice, liberalii se puteau simti tentati sa arunce promisiuni si mai ademenitoare decat cele ale PSD. Spun si acum ce am spus cand am comentat propunerile Guvernului Ponta in materie de fiscalitate: sigur ca scaderea fiscalitatii este de dorit, ca eu inca n-am vazut om care sa spuna "Doamne, ia-mi!" si nu "Doamne, da-mi!".

Dar importanta este sustenabilitatea acestor masuri si corelarea lor. Se poate sa scazi totul in acelasi timp fara a crea dezechilibre majore cu efecte grave? Nu cred. Tot ce propune PSD provoaca o gaura de 16 miliarde de lei, dupa estimarile Guvernului, si de cel putin 30 de miliarde dupa estimarile altor specialisti.

Deci mi se pare cu mult mai realist sa iti propui o relaxare fiscala etapizata, pornind cu diminuarea TVA pana la 19%, astfel incat golul provocat de fiecare etapa sa poata fi acoperit in conditii de siguranta, fara socuri riscante.

Si prudenta este cu atat mai importanta cu cat Guvernul Ponta vrea sa renunte si la acordul cu FMI, fara de care eram precum China, dupa cum am aflat de la ministrul Valcov, iar Comisia Europeana a demarat procedura de dezechilibru macroeconomic pentru Romania.

Deci faptul ca liberalii au rezistat tentatiei de a incepe o cursa a promisiunilor mi se pare o dovada de cumpatare destul de atipica in politica romaneasca.

Una peste alta, cred ca este un program liberal cu mult mai realist decat neoliberalismul fortat al stangii aflate la guvernare.

Dar nu trebuie uitat nicio clipa ca un program este totusi doar o declaratie de bune intentii. Si programul PNL este plin de "trebuie sa", face trimitere la viitoare programe sectoriale care trebuie gandite si implementate in toate domeniile de la educatie si demografie, la sanatate si agricultura.

Avem deci deocamadata doar litere pe hartie. Pentru ca ele sa devina realitate, pentru ca "trebuie" sa devina "facem" sau "am facut", pentru ca programele sectoriale sa fie intocmite si puse in practica e cale lunga si nu ma refer aici doar la primul pas al alcatuirii unei noi majoritati si schimbarii Guvernului.

Ma refer in primul rand la oamenii care ar urma sa transforme literele in realitate. Cei care ar urma sa treaca de faza de bune intentii la fapte concrete de guvernare. Cei care ar trebui sa-i serveasca pe cetateni, sa creeze, cum scrie in program, "statul inteligent", rezistand tentatiei de a-si baga degetele in borcanul cu miere, imensa dupa cum am vazut in toate guvenrnarile anterioare.

Deocamdata avem doar numele premierului desemnat, confirmat de presedintele Iohannis, Catalin Predoiu, cel care a si intocmit programul.

Dar marea proba a domniei sale si a PNL nu mi se pare insa aceasta. Programul vadeste o anumita gandire, cel putin la prima vedere, corecta. Marea proba va fi alcatuirea unei echipe in egala masura competenta si integra, care sa mai si aiba sustinerea tuturor celor care viseaza acum la fotolii guvernamentale pe care nu le-ar primi in virtutea celor doua criterii esentiale de mai sus.

Eu tot vad prin presa ca ba un primar de prin vestul tarii se vede ministru, ba un deputat de Arges se vede indreptatit la Interne, altii zambesc complice la televizor cand sunt prezentati ca viitori ministri.

Orice program se face tandari rapid daca ajunge pe mana unor incompetenti sau corupti. Acolo e de fapt cheia. Si acesta este momentul pe care il astept de fapt, pentru a aprecia daca PNL a inteles ceva din lectia lui 16 noiembrie si poate da o sansa Romaniei.

Si cred ca ar fi util ca figurile centrale pentru fiecare domeniu in parte sa fie deja mai bine profilate pentru ca de ele se leaga principala asteptare, justificata de altfel.

Pana atunci, nu pot decat sa sper ca, dupa ce a depasit tentatia concursului de populisme, PNL sa depaseasca si capcana marii imparteli.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#program de guvernare PNL , #premier