O asociatie de procurori ii cere explicatii lui Predoiu pe propunerile pentru sefia marilor parchete. Intrebarile adresate ministrului

Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 10:173014 citiri
O asociatie de procurori ii cere explicatii lui Predoiu pe propunerile pentru sefia marilor parchete. Intrebarile adresate ministrului
Foto: Facebook/ Catalin Predoiu

Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" (AMASP) ii cere ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa explice de ce a facut anumite nominalizari in posturile de conducere din marile parchete si de ce a respins alti candidati pentru aceste posturi. Care au fost criteriile pe care ministrul le-a avut in vedere cand a facut propunerile?

Asta dupa ce Catalin Predoiu a declarat ca la alegerea candidatilor a avut la baza analiza dosarelor profesionale si interviurile transparente sustinute in fata unei comisii compuse din reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Institutului National al Magistraturii (INM) si ASE.

Intrebarile vizeaza propunerile pentru posturile de sefi si adjuncti de sefi la Parchetul General, DNA si DIICOT, dar si procurori-sefi ai unor sectii importante de ancheta din cadrul DNA si Parchetul General.

"A existat in cadrul comisiei (pentru toate posturile de conducere vacante) o grila de notare sau o formula de evaluare scrisa a candidatilor?

In caz afirmativ va rugam sa precizati care au fost criteriile de notare in mod concret si rezultatele obtinute de candidati in urma acestei evaluari," este una dintre solicitarile AMASP.

Ce rol a avut comisia de interviu?

Alte intrebari vizeaza lamurirea unei probleme importante: nominalizarea sau respingerea unui candidat a fost facuta in baza votului dat in comisia de interviu, daca a existat un sistem de vot sau o decizie colectiva.

"A existat vreo situatie in care opinia si evaluarea membrilor comisiei a fost una favorabila in sensul nominalizarii candidatilor, iar Ministrul Justitiei a ignorat aceasta opinie/evaluare?

Daca raspunsul este afirmativ va rugam sa precizati concret cazurile in care a existat aceasta situatie si motivele obiective care au stat la baza decizie," mai solicita AMASP.

Procurorii ii mai cer lui Predoiu sa precizeze "care este pozitia publica cu privire la apartenenta sau apropierea magistratilor de organizatii nonguvernamentale cu caracter nepublic, nedeclararea unei astfel de apartenente in declaratia de interese si incalcarea normelor in materia citarii si redactarii lucrarilor stiintifice de catre magistratii procurori si judecatori".

Care sunt criteriile de alegere

Asta dupa ce pe internet a aparut o inregistrare mai veche in care Bogdan Licu, propus pentru postul de prim-adjunct al procurorului general, apare intr-un ritual masonic.

Libertatea a solicitat Parchetului General sa explice daca procurorii au verificat suspiciunile care planeaza asupra lui Bogdan Licu si ce masuri legale au luat in acest sens. Parchetul General a raspuns ca informatiile nu pot fi furnizate: "excede prevederillor legale comunicarea unor puncte de vedere, aprecieri sau comentarii."

Totusi, AMASP ii cere lui Predoiu: Sa comunicati daca astfel de probleme sau alte probleme etice au fost evaluate cu privire la candidatii nominalizati si care au fost motivele care au dus la considerarea lor ca nefiind esentiale.

Posibila incalcare a normelor de citare este tot o trimitere la Bogdan Licu, a carui lucrare de doctorat este verificata de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la un posibil plagiat.

Citeste: Inca un plagiat coordonat de Gabriel Oprea? Autorul, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei

Iata raspunsul lui Predoiu cand a fost intrebat de ce l-a propus pe Licu - Ministrul Predoiu explica de ce l-a propus pe Licu prim adjunct al PG desi e acuzat de plagiat: Nu exista un verdict oficial

De ce nu a facut propunerile la DNA?

Asociatia de procurori ridica intrebari si cu privire la posturile pentru care Predoiu nu a facut nicio nominalizare.

Ministrul nu a facut propuneri pentru functiile de sefi ai celor doua sectii importante din DNA, de combatare a infractiunilor de coruptie si de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, pentru care au candidat procurorii Constantin Claudiu Dumitrescu si Silviu Paul Dumitriu.

Doi procurori celebri care au facut anchete grele la DNA. Dumitrescu s-a remarcat prin dosarele care i-au vizat pe sotul si fiul lui Hildegard Puwak, fost ministru PSD al Fondurilor Europene, medicul Serban Bradisteanu, Traian Remes (Caltabosul), Gigi Becali (Valiza) etc.

Dumitriu a facut rechizitorii in cazurile lui Relu Fenchiu (Transformatorul), miliardarul Ioan Nicoale (Mita la PSD), cazul de santaj al fostului deputat PDL, Dan Pasat sau al fostului senator Marius Ovidiu Mihaila.

"Fiind convinsi de atasamentul dumneavoastra fata de statul de drept si procedurile transparente si bazate pe meritocratie consideram ca este oportun ca macar in cazul posturilor pentru ocuparea carora nu a fost nominalizat niciun candidat sa expuneti public motivele acestei optiuni a Ministrului Justitiei, cu argumente concrete raportate la criteriile de selectie publicate pe site-ul Ministerului Justitiei la data de 2 decembrie 2019 si 9 decembrie 2019 si sa aveti disponibilitatea de a publica proiectele tuturor candidatilor pe site-ul Ministerului Justitiei," mai cere AMASP.

Comentarii
Traiannn
rank 5
Am inteles ca audierea a fost cat se poate de transparent facuta ;