Ministerul Justitiei a publicat proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale. Iata motivele

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 04 Februarie 2020, ora 12:47
5998 citiri
Ministerul Justitiei a publicat proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale. Iata motivele
Foto: Facebook/ Catalin Predoiu

Ministerul Justitiei a publicat marti un proiect de Lege privind desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunuilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS), si modificarea si completarea unor acte normative din domeniul Justitiei.

"Proiectul a fost elaborat si este promovat de Ministerul Justitiei in temeiul programului de guvernare al Guvernului PNL Orban si a Memorandumului din data de 27 decembrie 2019 adoptat de acesta", anunta Minsterul Justitiei intr-un comunicat de presa transmis Ziare.com.

Proiectul va fi transmis acum catre CSM pentru procedura de avizare.

"Proiectul prevede ca solutii legislative principale desfiintarea SIIJ, revenirea la competentele legale ale parchetelor existente anterior infiintarii sectiei, precum si garantii procesuale solide pentru protejarea independentei magistratilor fata de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri", precizeaza sursa citata.

Acesta poate fi accesat pe site-ul Ministerului Justitiei.

Motivarea MJ

Potrivit Ministerului Justitiei, desi constituirea unei astfel de sectii este un demers care, in sine, a fost consemnat ca fiind constitutional, parametrii in care aceasta isi desfasoara activitatea contravin modului de organizare a parchetelor in Romania si principiului controlului ierarhic.

Astfel, in urma reanalizarii dispozitiilor legale care reglementeaza activitatea SIIJ au rezultat urmatoarele:

- Necorelarea dispozitiilor legale de lege lata privind modul de organizare a Sectiei, ca structura fara personalitate juridica in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu atributiile concrete ale sefului SIIJ, care par mai degraba similare structurilor de parchet specializate, cu personalitate juridica (DNA, DIICOT); in acest sens, spre exemplu, apare atipica reglementarea numirii agentilor si ofiterilor de politie judiciara si a specialistilor de catre un procuror sef de sectie din cadrul unui parchet;

- Incalcarea principiului separatiei carierelor, consacrat de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, prin faptul ca in cadrul comisiilor de concurs pentru selectia conducerii si a procurorilor din cadrul Sectiei, procurorii sunt minoritari, selectia urmand a se realiza astfel, in principal, de catre judecatori, iar numirea si revocarea conducerii Sectiei se realizeaza de catre Plenul CSM, din care fac parte si judecatori;

- Existenta unei imunitati de jurisdictie penala de facto a procurorilor din cadrul SIIJ, in unele situatii;

- Modul de reglementare si functionare a SIIJ, raportat la definirea notiunii de procuror ierarhic superior, comporta discutii din perspectiva principiului constitutional al controlului ierarhic.

MJ: Sectia nu a avut rezultate deosebite

Din perspectiva oportunitatii, MJ arata ca in raport cu nevoile reale ale sistemului judiciar si ca urmare a activitatii SIIJ de la data operationalizarii sale (23 octombrie 2018) pana in prezent, se desprind concluzii relevante in sensul necesitatii desfiintarii acestei structuri.

Astfel, de la data operationalizarii sale Sectia nu ar fi avut rezultate deosebite, dimpotriva, prin modul in care a actionat a pus sub semnul intrebarii rolul acesteia in combaterea coruptiei (ex: cai de atac retrase in mod inexplicabil in cauze de mare coruptie).

De asemenea, sub aspect statistic se mentioenaza ca la data 17 ianuarie 2020, la nivelul Sectiei se aflau in curs de solutionare 3.750 de dosare, din care 3.652 de dosare cu urmarire penala desfasurata in rem.

Opinii in sensul desfiintarii SIIJ au fost exprimate si cu ocazia consultarilor efectuate cu privire la modul de implementare a recomandarilor europene, punctele de vedere in acest sens fiind solicitate ICCJ, CSM, PICCJ, DNA, DIICOT, SIIJ si asociatiilor magistratilor.

Memorandumul, aprobat de Guvern

Potrivit expunerii de motive, In data de 27 decembrie 2019, Guvernul Romaniei a aprobat Memorandumul cu tema "Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea si functionarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si propuneri".

Potrivit acestui Memorandum, pozitia Ministerului Justitiei, aprobata de Guvern, este in sensul solutiei desfiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Concluziile organismelor europene

In acest memorandum sunt mentionate o serie de documente europene in care au fost aduse numeroase critici cu privire la modul de functionare si organizare a SIIJ.

In document sunt citate concluziile unor rapoarte emise de Grupul Statelor Impotriva Coruptiei (GRECO) - Consiliul Europei, Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) si Raportul MCV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Catalin Predoiu S, #Catalin Predoiu Sectia Speciala, #Catalin Predoiu lege justitie , #ministrul Justitiei