China si Coreea de Nord, cooperare in vederea "apararii pacii" in Peninsula coreeana

Marti, 23 Martie 2021, ora 12:22
2399 citiri
China si Coreea de Nord, cooperare in vederea "apararii pacii" in Peninsula coreeana
China si Coreea de Nord, alianta impotriva SUA/Foto: Pixabay

Presedintele chinez Xi Jinping subliniaza ca China este pregatita sa colaboreze cu Coreea de Nord pentru a "apara pacea si stabilitatea" in Peninsula coreeana, intr-un mesaj adresat dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, potrivit presei de stat, relateaza AFP.

Declaratiile presedintelui chinez, transmise intr-o discutie cu ambasadorul Coreei de Nord in China, au loc la putin timp dupa o vizita la Seul a secretarilor americani de Stat Antony Blinken si Apararii Lloyd Austin, care a provocat furia Phenianului.

Coreea de Nord ameninta saptamana trecuta ca nu isi va schimba pozitia fata de Statele Unite atat timp cat Washingtonul nu renunta la "politica sa ostila" fata de aceasta tara izolata, in timp ce cei doi oficiali de rang inalt se aflau la Seul, in cadrul unui turneu menit sa consolideze relatiile Washingtonului cu partenerii saiu traditionali din Asia impotriva Coreei de Nord si influentei tot mai mari a Chinei.

Kim Jong Un i-a transmis la randul sau un mesaj lui Xi Jinping - prin intermediul ambasadorului nord-coreean, care i-a spus acest lucru unui oficial -, potrivit agentiei oficiale chineze de presa China Noua.

El reitereaza "pozitia de nezdruncinat" a Nordului in favoarea unei consolidari a relatiilor intre cele doua state.

Acest schimb de mesaje, primul cunoscut intre cei doi conducatori din ianuarie, intervine in urma unor discutii americano-chineze in Alaska, primele de la alegerea noului presedinte american Joe Biden.

Xi Jinping a anuntat ca China este "pregatita sa coopereze cu Republica Populara Democratica Coreea (RPDC) si cu alte parti vizate in vederea sustinerii unei solutionari politice a problemei din Peninsula coreeana si apararii pacii si stabilitatii in peninsula", potrivit Chinei Noi.

Negocieri nucleare intre Washington si Phenian se afla intr-un punct mort dupa fiascoul unui summit la hanoi, in Vietnam, la inceputul lui 2019, intre fostul presedinte american Donald Trump si Kim Jong Un.

Cei doi nu au reusit sa se inteleaga asupra unei desfiintari a programului nuclear nord-coreean in schimbul unei ridicari a sanctiunilor internationale impuse Phenianului.

Coreea de Nord este vizata in continuare unor santciuni internationale dure si este mai izolata ca niciodata, dupa ce si-a inchis frontierele, in urma cu peste un, cu scopul de a se apara de covid-19.

Noua administratie americana intentioneaza sa-si evalueze politica fata de Phenian.

In urma unor intalniri cu omologii lor sud-coreeni, Antony Blinken a reiterat obiectivul american al "denuclearizarii" Coreei de Nord.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#China, #Coreea de Nord, #Xi Jinping, #statele unite, #stiri internationale , #stiri PRE