Lovitură amețitoare pentru China dată de occidentali: Criza face ravagii, 6.300 de miliarde de dolari pierderi VIDEO

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 01:46
6902 citiri
Lovitură amețitoare pentru China dată de occidentali: Criza face ravagii, 6.300 de miliarde de dolari pierderi VIDEO
Pierderile de la Bursa din Shenzhen, China au fost colosale FOTO / captură Bloomberg

Războaiele din Ucraina și Israel, dar și tensiunile dintre Washington și Beijing din ultima vreme au produs un adevărat cataclism în China. O lovitură amețitoare dată de occidentali lui Xi Jinping, care îți vede visul de a domina lumea, tot mai departe.

Bursele din China și Hong Kong au avut pierderi colosale de 6.300 de miliarde de dolari din 2021 și până acum, iar retragerile de capital ale străinilor au depășit 19 miliarde de dolari în 2023.

Piețele financiare au început 2024 pe roșu și prelungesc scăderile. Economia Chinei se luptă să-și revină după pandemie și se confruntă cu evenimente care o pot da peste cap, potrivit Business Insider.

Prăbușirea este atât de rea încât acțiunile din China și Hong Kong au pierdut aproximativ 6,3 trilioane de dolari din valoarea de piață de când au atins un vârf în 2021, potrivit datelor publicate de Bloomberg.

O breșă reușită de Ucraina deschide drumul spre înfrângerea lui Putin: Nimeni nu se aștepta la lovitură

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,6% la 2:27 p.m. ora locală luni, 222 ianuarie 2024, după o scădere cu 12% în acest an până în prezent. Între timp, CSI 300 – care urmărește 300 de acțiuni cotate la Shanghai și Shenzhen cu cele mai mari capitalizări de piață – este cu 1,13% mai scăzut după ce a coborât cu aproximativ 5% până acum în acest an.

Ambele piețe au început 2024 pe roșu. S-au pierdut atât de mulți bani încât capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori din Tokyo a depășit joi Bursa de Valori din Shanghai pentru prima dată din iulie 2020. Bursa de valori japoneză a revenit în 2023, după decenii de performanțe neremarcabile.

Cu toate acestea, unii investitori pot fi tentați de colapsul pieței din a doua economie din lume. Aproape o treime din cei 417 respondenți la sondajul săptămânal Markets Live Pulse realizat de Bloomberg la începutul acestei luni au declarat că intenționează să investească mai mult în acțiuni chineze în următoarele 12 luni.

Situație critică într-o țară cu 1 milion de români: ”Anul 2024 aduce o luptă pentru supraviețuire”

Dar economia Chinei continuă să se confrunte atât cu provocări pe termen scurt, cât și pe termen lung. Economia Chinei se luptă să-și revină după pandemie. Se confruntă cu lovituri semnificative atât din cauza unei crize a proprietăților, cât și a unei crize demografice, pe fondul unei natalități record scăzute. Populația sa s-a contractat pentru al doilea an consecutiv în 2023.

Se preconizează că economia Chinei va continua să se confrunte cu provocări după ce a înregistrat o creștere a PIB-ului de 5,2% în 2023 față de un an în urmă, pe care Economist Intelligence Unit, sau EIU, a calificat-o drept doar „o notă de trecere”.

Șocul venit din China lovește lumea: Îngrozește Occidentul și pe miliardarul Elon Musk ”lăsat în praf”

„Deși economia a depășit ținta oficială, ar fi putut obține o notă mai mare printr-un răspuns mai puternic la criza proprietății și un angajament mai mare față de sectorul privat”, a scris Tianchen Xu, economist senior la EIU. Beijingul și-a stabilit obiectivul oficial de creștere pentru 2023 la aproximativ 5%.

Conform datelor publicate de Bloomberg, retragerile de capital din China ale străinilor au fost uriașe în 2023, în trimestrul al 3-lea din anul trecut fiind de 11 de miliarde de dolari, iar în al 4-lea de 8,4 de miliarde de dolari.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#prabusire bursa China, #bursa China, #bursa Hong Kong, #bursa Shanghai, #cadere Bursa, #actiuni bursa China , #China