Ce părere au nutriționiștii despre postul intermitent, cea mai la modă metodă de slăbit. „Slăbirea nu se petrece decât într-o singură variantă”

Vineri, 09 Septembrie 2022, ora 23:51
9569 citiri
Ce părere au nutriționiștii despre postul intermitent, cea mai la modă metodă de slăbit. „Slăbirea nu se petrece decât într-o singură variantă”
FOTO Pixabay

Un stil de viață sănătos și mai puține kilograme par să fie țintele omului modern din societatea actuală.

O metodă de a slăbi aleasă de mulți este postul intermitent sau intermittent fasting. Adică perioade alternate de post și de mâncare. Postul intermitent nu este o dietă în sine, ci mai degrabă un regim alimentar care poate fi folosit împreună cu restricția calorică pentru a pierde în greutate, sunt de părere unii dintre specialiști.

Cele mai comune trei metode de post intermitent sunt: ​​postul cu zile alternative, postul periodic și alimentația zilnică restricționată pentru câteva ore din zi.

Medicul nutriționist Șerban Damian a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce presupune postul intermitent și cât de benefic este în procesul de slăbire.

„Postul intermitent este un mod în privința slăbitului, dar nu este o modalitate de a slăbi. Varianta de a mânca restricționat într-un anumit număr de ore sau există și varianta de a mânca mai puțin două zile și restul zilelor normal, nu a fost concepută de-a lungul istoriei ca o metodă de slăbit, ci mai degrabă ca o metodă de a pune în repaos organismul un anumit număr de ore pentru a se regenera, pentru a stimula procesele de regenerare.

Oamenii se pot îngrășa în timpul unui post intermitent dacă în acele ore în care mănâncă, mănâncă mult și prost. Dacă în 8 ore tu mănânci cât în 24 de ore sau mai mult decât îți trebuie te poți îngrășa în varianta asta”, a declarat nutriționistul Șerban Damian pentru Ziare.com.

Nutriționistul atrage atenția că faptul că putem mânca orice în perioada în care nu ținem post ne putem îngrășa.

„În schimb, dacă îți restricționezi cantitățile poate fi și o metodă de slăbit. Poți să mănânci prost și în 8 ore, poți să mănânci prost și în mai multe ore, nu asta e problema. Dacă vrei să faci un post intermitent cum trebuie, nu trebuie doar să restrângi alimentația ci să fii atent și la calitatea alimentelor pe care le consumi. Pentru că asta dă valoarea unui post adevărat, să mănânci sănătos și restricționat într-un anumit număr de ore. În felul acesta poți într-adevăr să accesezi acele beneficii care au fost dovedite pentru regenerarea organismului. Iar de-a lungul anilor chiar cu îmbunătățirea calității vieții și așa cum se spune chiar creșterea duratei de viață”, a adăugat specialistul.

Nutriționistul Șerban Damian este de părere că postul intermitent nu i se potrivește oricărei persoane.

„Eu nu sunt împotriva lui, dar nu mi se pare neapărat o alegere foarte bună pentru omul modern care are un program de viață destul de agitat, în care trebuie să te trezești dimineața, să ai activitate până după amiaza. Pentru mulți nu se potrivește.

Există și o categorie de oameni care pot să-l aplice, dar este o problemă organizatorică mai mult. Și dacă cineva este dispus să facă acest lucru, foarte bine, să facă și își va găsi resursele necesare, dar eu nu pot să îl recomand unui pacient să-i spun nu mai mânca până la orele prânzului, dacă el până la orele respective are activitate fizică sau intelectuală.

Slăbirea nu se petrece decât într-o singură variantă, în care îți restricționezi cantitatea de energie de-a lungul zilei. Indiferent că o faci înghesuit în 8 ore sau în 16 ore sau cum ai modelul alimentar. Postul intermitent nu este o cură de slăbire, este o cură de îmbunătățire a stării de sănătate, cu condiția să fie aplicat corect în privința alegerilor alimentare”, a declarat Șerban Damian pentru Ziare.com.

Tipuri de post intermitent:

  • Un post timp de 24 de ore, urmat de încă o perioadă de 24 de ore de mâncare. Restricția calorică alternativă zilnic poate prelungi viața.
  • Postul modificat implică limitarea aportului caloric (de exemplu, 20% din normal) în zilele de post, mai degrabă decât să nu mănânci deloc. Un studiu sugerează că acest regim poate păstra majoritatea beneficiilor postului intermitent în sine. Literatura științifică despre postul intermitent, sub diferitele sale forme, a fost revizuită pe larg în 2014. O altă formă implică consumul unei singure mese pe zi.
  • Mai general, variantele pot specifica diferite rapoarte ale perioadelor de post-mâncat. Documentarul BBC2 Horizons Eat, Fast and Live More a înregistrat oameni care posteau două zile consecutive pe săptămână. Cunoscută sub numele de dieta 5:2, oamenii consumau 400–500 de calorii (femei) sau 500–600 de calorii (bărbați) în timpul zilelor de post. În zilele de hrănire, dieta era regulată.

Posibile beneficii arătate de studii:

  • Postul intermitent poate ajuta la oxidarea acizilor grași.
  • Postul între zile poate reduce greutatea corporală, colesterolul LDL și nivelurile de trigliceride în același grad, indiferent de menținerea unei diete sărace în grăsimi sau cu o dietă bogată în ziua hrănirii.
  • Crește factorii neurotrofici care sunt importanți pentru învățare și memorie și neurogeneza adultului (producția de noi neuroni din celulele stem); enzime de reparare a ADN-ului care previn acumularea mutațiilor și enzime antioxidante care permit celulelor să elimine radicalii liberi; ca răspuns al neuronilor la scăderea energiei.
  • Favorizează autofagia,37 un alt dintre sistemele noastre anti-îmbătrânire.38 De asemenea, în creier.
  • Reduce indicatorii de inflamație.
  • Reduce trigliceridele și îmbunătățește profilul lipidic.
  • Îmbunătățește plasticitatea neuronală.

Cum să slăbești sănătos și rapid până de Paște
Cum să slăbești sănătos și rapid până de Paște
Kilogramele puse încet, încet în jurul taliei încep să te facă să privești cu furie la toaletele de petrecere din garderoba ta? Nu mai poți suporta încă o cheltuială în plus pentru a...
Slăbește sănătos cu ajutorul dietei cu suc de pătrunjel
Slăbește sănătos cu ajutorul dietei cu suc de pătrunjel
Fiind foarte bogat în vitamine și minerale și sărac în calorii, pătrunjelul este ideal pentru alimentația persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus. Are, de asemenea,...
#post intermitent, #post intermitent slabire, #post intermitent beneficii, #intermitent fasting, #dieta, #slabire, #nutritionist, #serban damian medic nutritionist , #stiri life style