Pierderea în greutate prin post intermitent poate "schimba drastic" modul în care funcționează creierul

Marti, 02 Ianuarie 2024, ora 22:14
6246 citiri
Pierderea în greutate prin post intermitent poate "schimba drastic" modul în care funcționează creierul
Persoană care a slăbit FOTO Pixabay

Postul intermitent, metoda modernă de pierdere în greutate promovată de celebrități precum Jennifer Aniston, Kourtney Kardashian și Gwyneth Paltrow ar putea influența negativ creierul, arată un nou studiu.

Cercetătorii de la Institutul de Management al Sănătății din Beijing au descoperit că restricția energetică intermitentă (IER) poate duce la schimbări dramatice în bacteriile intestinale și activitatea creierului, cu efecte atât pozitive, cât și negative, a relatat inițial South West News Service.

Dieta implică alternarea zilelor de post cu zile de alimentație normală. Participanții la studiu au pierdut în medie aproximativ 7 kilograme într-o perioadă de două luni.

Postul intermitent a fost criticat în mai multe rânduri pentru presupusele sale riscuri, care variază de la diabet de tip 2 la creșterea probabilității de deces.

Odată ce porțiunea de IER (Intermittent Energy Restriction, adică restricția energetică intermitentă) a studiului a fost completată, participanții au prezentat "scăderi în activitatea zonelor creierului implicate în reglarea apetitului și a dependenței."

"De asemenea, s-a demonstrat: o creștere în abundență a anumitor bacterii intestinale care pot ajuta la atenție, inhibiție motorie, emoții și învățare."

"O dietă de restricție energetică intermitentă schimbă axa creier-intestin-microbiom uman," a declarat Dr. Qiang Zeng de la HMI.

"Schimbările observate în microbiomul intestinal și în activitatea zonelor creierului legate de dependență, în timpul și după pierderea în greutate, sunt extrem de dinamice și corelate în timp."

Rezultatele au fost obținute prin studierea probelor de fecale de la 25 de bărbați și femei chinezi care au urmat o dietă de restricție energetică intermitentă.

Participanții au trecut mai întâi printr-o fază de 'post controlat ridicat' de 32 de zile, în care au consumat mese concepute de nutriționiști și personalizate nevoilor lor.

După aceasta, cobaii umani au petrecut 30 de zile în ceea ce se numește 'faza de post controlat redus' - în care li s-a permis să-și aleagă mai mult singuri alimentația.

Recent publicat în Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, studiul sugerează de asemenea că metoda de pierdere în greutate poate contribui la reducerea problemelor legate de obezitate, cum ar fi hipertensiunea, hiperlipidemia și disfuncția hepatică, scrie nypost.com.

Cu toate acestea, au fost observate unele efecte secundare negative, în special asupra funcției care ar putea influența voința noastră de a pierde în greutate.

"Un microbiom intestinal sănătos și echilibrat este crucial pentru homeostazia energetică și menținerea unei greutăți normale", a declarat Dr. Yongli Li, tot din Departamentul de Management al Sănătății.

"În contrast, un microbiom intestinal anormal poate schimba comportamentul nostru alimentar afectând anumite zone ale creierului implicate în dependență".

"Următoarea întrebare ce trebuie să primească un răspuns este mecanismul precis prin care microbiomul intestinal și creierul comunică la persoanele obeze, inclusiv în timpul pierderii în greutate”, a adăugat Dr. Liming Wang de la Institutul de Microbiologie din Beijing.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#post intermitent, #pierdere in greutate, #efecte secundare, #creier, #functionare , #dieta