Portul Constanța: în loc să ajutăm Ucraina, mai mult încurcăm. "Trebuie să întrebi pe fiecare în parte pentru a ști unde ți-e marfa"

Miercuri, 20 Iulie 2022, ora 03:00
35279 citiri
Portul Constanța: în loc să ajutăm Ucraina, mai mult încurcăm. "Trebuie să întrebi pe fiecare în parte pentru a ști unde ți-e marfa"
Portul Constanța este principalul hub de mărfuri al României FOTO Hepta

Portul Constanța, principala cale de intrare și de ieșire a mărfurilor din România, a început să clacheze. Proasta organizare și lipsa de investiții în infrastructură îngreunează procesul de tranzit al bunurilor.

Iar de când ucrainenii nu-și mai pot folosi porturile lor și ocolesc exportul grânelor prin Constanța, blocajul este total. Se pare că, în loc să-i ajutăm, mai mult îi încurcăm.

Portul Constanța, blocat de proasta organizare și de infrastructura învechită.

Marius Cae, președintele Uniunii Societăților de Expediții din România (USER), cere crearea unei comisii care să rezolve problemele.

Marius Cae, președintele Uniunii Societăților de Expediții din România (USER)

Lanțul de probleme

Pentru fluidizarea traficului de mărfuri în Portul Constanța, Marius Cae, președintele USER, a propus înființarea unei comisii care să analizeze și să propună soluții pentru deblocarea situației.

- Domnule Marius Cae, care sunt problemele din Portul Constanța?

- În Portul Constanța vorbim despre transportul multimodal. Asta înseamnă că în activitatea de transport, de la exportator până la destinatar, sunt implicate cel puțin două moduri de transport.

În cazul trecerii prin port avem de-a face cu transportul maritim și terestru (care este fie rutier, fie feroviar). În acest transport, în afară de cel propriu-zis, intervin mai multe entități care concură în tot lanțul logistic al transportului multimodal.

Adică, dacă este vorba de transportul feroviar de containere (pentru că pentru cereale și alte mărfuri în vrac este altă tehnologie), este un terminal de cale ferată undeva, la București, sau la Cluj. Pe urmă, în port, sunt operatorii portuari care fac manipularea mărfurilor de pe un mijloc de transport pe altul. Sau în depozit, în așteptarea încărcării.

Mai este Vama sau ANSVA care intervin fie la export, fie la import.

Fiecare dintre aceste entități lucrează după legislație și după norme proprii și pe care le aplică, să zicem, corect.

Dar când legi lanțul el se distorsionează. Pentru că o întârziere undeva determină întârzieri în tot lanțul, pe celelalte activități, și dă totul peste cap. Cum s-a întâmplat în ultimele două luni de s-a ajuns chiar la blocaj. Pentru că, de exemplu, liniile maritime vin și își lasă containerele în terminalul portuar.

Cea mai mare este DP World, că de aici a și început un scandal. Și stă marfa cu săptămânile, sau chiar cu lunile. La un moment dat, când se adună prea mult, terminalul de containere se blochează. Nu mai este loc ca să vină și altele la export sau să fie operate la import. Pe scurt, lanțul se dă peste cap.

Vagoanele CFR care blochează liniile din Portul Constanța FOTO Clubferoviar.ro

- Dar cerealele din Ucraina vin pe cale rutieră, nu?

- Da, rutier. Și aceasta este o altă situație. Camioanele care au venit din Ucraina pentru export. Ele descarcă în port și merg mai departe. Pentru că nu mai au acces prin porturile ucrainene. Și Ucraina are cu totul altă legislație vamală. Este așa, mai la liber, față de România care este în UE și care aplică codul vamal unional.

Cea mai des întâlnită problemă cu ucrainenii este că nu corespund actele. Și atunci așteaptă. Camioanele intră, sunt pe drumul de acces în port și așteaptă acolo.

Șoferii se duc înapoi sau cer prin diferite moduri de comunicare documentele corecte. Aceste lucruri cer timp până se rezolvă. Totul se întârzie și astfel se blochează drumurile de acces în port. Așa că îi blochează și pe ceilalți, inclusiv camioanele românești.

Fiecare face demersuri pentru deblocare, că este vorba de societăți de expediție, de operatori, sau de noi, pentru că și uniunea noastră a făcut demersuri. Alte organisme, importatorii, toți clienții fac demersuri. Se dau răspunsuri parțiale, pe segmente. De exemplu, vama zice că la ei totul este bine. Operatorul portuar zice că și la el e bine, dar că ceilalți sunt de vină.

Comisia

- Ați propus crearea unei comisii consultative pentru rezolvarea situației din Portul Constanța. Cum va funcționa?

- Lanțul acesta multimodal este ca o orchestră simfonică care are foarte buni profesioniști. Fiecare își cântă partitura la instrumentul lui foarte bine, dar simfonia iese distorsionată. Adică fiecare intră mai târziu sau mai devreme. Eu am propus să se constituie instituțional o comisie consultativă interdisciplinară.

Adică să fie reprezentanți pentru fiecare entitate în parte. Pentru societățile de expediție, pentru transportatori, asociațiile, vama, operatorii portuari etc. De toate. Să discute, să dezbată ce probleme sunt și să facă propuneri autorităților.

Pentru că aceasta este o comisie consultativă, nu are drept de legislație, de legiferare. Dar să propună punctual Ministerul Transporturilor, Direcției Generale a Vămilor etc., măsuri pe termen imediat pentru deblocare sau pe termen lung dacă este vorba de infrastructura din port.

Pe de-o parte, trebuie create facilități noi, cum ar fi anumite pasaje pentru a ușura circulația în port, dezvoltări de noi facilități. Dar și reabilitarea celor existente.

Și statul blochează accesul în Port

- Mai era o problemă creată chiar de statul român prin CFR care bloca liniile din port cu vagoane vechi, dezafectate. S-a rezolvat ceva?

- Vagoanele acestea ale CFR au stat ani de zile și au blocat liniile în port. Printr-o măsură mai serioasă a ministrului Transporturilor, au fost mutate o parte din vagoane. Dar liniile acelea trebuie refăcute, plus că a crescut vegetația care trebuie curățată.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor

- Unde au ajuns vagoanele? La fier vechi?

- O parte au fost duse la fier vechi sau le-au dus în stațiile adiacente, la Palas, spre Fetești. Dar acum au blocat acolo, de nu mai au loc trenurile să staționeze. Nu mai este loc să se ducă până în Ciulnița. Eu am fost la Constanța și în fiecare gară era câte unul sau două trenuri cu cereale. Și încă nu începuse campania agricolă.

- Probleme în port erau și înainte de războiul din Ucraina. Îmi amintesc de mărfurile din China care stăteau cu lunile așteptând să fie procesate.

- Da, problemele sunt de multă vreme. Din acest motiv, propunerea mea, legată de formarea comisiei, nu se referă doar la situația de acum, până se termină războiul din Ucraina. Ci vrem să facem transportul intermodal românesc competitiv. Pentru că toate aceste blocaje au fost și înainte. Dar nu la scara care s-a produs acum.

Digitalizarea

- Dar asta se poate rezolva doar legislativ sau trebuie făcute și investiții în infrastructură?

- Comisia s-ar întâlni periodic sau când este necesar, analizează cauze, soluții și le propune, după caz, Ministerului. Deci, în primul rând organizatoric.

Trebuie să avem o platformă digitală care să extragă date din baza de date a fiecărei entități care este implicată în tot procesul de transport. De exemplu, clientul, sau casa de expediții să știe exact când a plecat un container din terminalul din București Sud și până iese din țară. Să știe că este pe tren, ca a intrat în port, că așteaptă în terminal, că s-a îmbarcat pe vapor.

Acum, pentru a afla aceste detalii, trebuie să întrebi pe fiecare în parte pentru a ști unde îți este marfa.

Mai sunt și probleme de investiții dar care se fac mai greu. Dar cele mai stringente sunt cele organizatorice, prin coordonarea tuturor entităților care concură.

- Adică măcar să fie folosit la capacitate maximă ce avem.

- Exact. Trebuie să știm dacă aceste căi ferate sunt blocate, sau este un drum care este congestionat și dacă realizarea unui pasaj ar fluidiza circulația.

- Pe calea ferată sunt trei companii care lucrează, nu? CFR- care este a statului român, Grup Feroviar Român - al lui Gruia Stoica și Unicom – al lui Constantin Iavorski.

- Iavorski este specializat pe produse lichide, petroliere etc. mai puțin pe mărfuri generale, cum este Grupul Feroviar. Mai este o firmă care face transporturi combinare, Rocombi, și care are un terminal în București, dar nu este de anvergura CFR sau GFR.

- Deci marea problemă este de a organiza, de a pune cap la cap toate domeniile de activitate din Port.

- Da, aici este problema și asta dorim să facem prin această comisie. Să ne întâlnim și să discutăm nu doar la conferințe unde ne dăm cu părerea și plecăm acasă. Sau, noi am făcut intervenția, am primit niște răspunsuri, dar cum le rezolvăm? Că depinde de ceilalți rezolvarea problemei.

- Nu ar mai trebui făcut și ceva preventiv? În Portul Constanța activează multe firme cu acționariat rusesc și dacă sunt sancționate se blochează tot. De exemplu sunt firmele de brunkeraj care sunt ale Gazprom sau LukOil.

- Corect. Și pentru acest aspect dorim crearea acestei comisii. Altcumva vom lucra când fiecare are un reprezentant acolo și putem identifica rapid și corect problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Portul Constanta, #marius cae, #constanta cereale, #invazie ucraina , #guvern