A fost inaugurat unul dintre cele mai mari proiecte hidroelectrice din Europa. "Gigabateria" care va ajuta Portugalia să lupte cu schimbările climatice

Marti, 19 Iulie 2022, ora 23:38
5413 citiri
A fost inaugurat unul dintre cele mai mari proiecte hidroelectrice din Europa. "Gigabateria" care va ajuta Portugalia să lupte cu schimbările climatice
Proiectul a presupus o investitie de 1,5 miliarde de euro FOTO Antonio Costa via Twitter

Prim-ministrul portughez António Costa a declarat că „nu există timp de pierdut” în lupta împotriva schimbărilor climatice și în investițiile în energii regenerabile, cum ar fi "gigabateria" Tâmega, care include trei baraje și a fost inaugurată luni, 18 iulie.

Cu o capacitate de 1.158 megawați (MW), Sistemul de producție electrică Tâmega (SET) este capabil să stocheze 40 de milioane de kilowați (KWh), echivalent cu energia consumată de 11 milioane de oameni pe zi în casele lor, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari sisteme de stocare a energiei în Europa.

Complexul reunește trei hidrocentrale și trei baraje. În Daivões și Gouvães proiectul este încheiat, în timp ce în Alto Tâmega ar trebui finalizat în doi ani, potrivit Euractiv.

Costa a vizitat complexul hidroelectric pentru a asista la lansare. Înainte de discurs, a ținut să lase un „cuvânt de solidaritate” primarilor prezenți și celor care se confruntă cu incendii de pădure. În prezent, mai sunt incendii în Chaves, Murça și Vila Pouca de Aguiar, în cartierul Vila Real.

„Chiar dacă omenirea reușește să atingă, la timp, obiectivul stabilit în acordurile de la Paris de a limita creșterea temperaturii globale cu un grad și jumătate, chiar dacă vom reuși să atingem acest obiectiv, riscul de incendii forestiere va crește totuși de șase ori în țara noastră”, a spus el.

Prin urmare, a subliniat el, investițiile în energie regenerabilă sunt „imediat decisive” pentru combaterea schimbărilor climatice și, cu această gigabaterie de la Tâmega, „rezultatele sunt destul de măsurabile”.

„Cu această investiție, vom reduce echivalentul a 1,2 milioane de tone de dioxid de carbon (CO2)”, a spus el.

„Nu avem gaze naturale, nu avem petrol, combustibili fosili și de aceea importăm toată energia pe care o consumăm. Dar, dimpotrivă, avem resurse de apă, energie solară și eoliană, putem produce singuri energia pe care o consumăm și poate chiar într-o zi să producem suficientă energie ca să nu mai fim importatori de energie și să devenim exportatori de energie”, a spus Costa.

Sistemul de producție electrică Tâmega este considerat unul dintre cele mai mari proiecte hidroelectrice din Europa din ultimii 25 de ani și reprezintă o investiție totală de 1,5 miliarde de euro.

Întreprinderea reprezintă peste 50% din obiectivul programului național de baraje cu potențial hidroelectric ridicat (PNBEPH).

Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Portugalia, #energie verde, #hidrocentrale , #Portugalia
Comentarii