Ce a pățit un tânăr din Rusia care a scuipat pe portretul lui Putin. CEDO a intervenit

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 14:57 7623 citiri
Vladimir Putin, președintele Rusiei FOTO Facebook/ Vladimir Putin

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că Rusia se face vinovată de încălcarea libertăţii de exprimare în cazul unui tânăr care a scuipat pe portretul președintelui Vladimir Putin.

Tânărul a fost condamnat la 15 zile de închisoare pentru că a scuipat pe un portret al preşedintelui Vladimir Putin. Potrivit unui comunicat al CEDO trimis marţi, 18 ianuarie, a fost vorba de exprimarea unei "opinii politice".

"Actul de a scuipa pe portretul unui reprezentant politic în urma realegerii acestuia este o exprimare a unei opinii politice", a scris Curtea. "În acest context, condamnarea reclamantului la o pedeapsă de 15 zile de închisoare se încadrează într-o atingere adusă libertăţii sale de exprimare".

Pe 6 mai 2012, Dmitri Karuev, care avea atunci 20 de ani, a luat parte împreună cu alte persoane la o demonstraţie la Ceboksarî ce urmărea să "exprime speranţa ca administraţia Putin să ia sfârşit". "Inspirându-se din tradiţia rusă de a depune flori pe mormânt, alături de imaginea defunctului", participanţii la demonstraţie au depus garoafe în faţa unui portret al preşedintelui Putin "pentru a simboliza anii la putere" ai acestuia, a amintit CEDO.

Karuev a scuipat pe portret la circa o jumătate de oră de la începutul demonstraţiei şi a fost arestat câteva ore mai târziu, apoi condamnat la 15 zile după gratii pentru "tulburarea minoră a ordinii publice".

Autorităţile ruse nu au furnizat "nicio dovadă a tulburării ordinii publice sau insultării trecătorilor pe care ar fi putut să le determine demonstraţia", care a fost "esenţialmente paşnică", au subliniat judecătorii CEDO.

CEDO a decis că în acest caz a fost încălcat articolul 10, privind libertatea de exprimare, al Convenţiei europene a drepturilor omului şi a stabilit că reclamantul are dreptul la 12.400 de euro daune morale şi cheltuieli de judecată.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News