Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului

Joi, 28 Martie 2024, ora 14:55
5976 citiri
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cristian Popescu Piedone Foto: arhiva Ziare.com

Curtea de Conturi a constatat la ultimul audit, finalizat la începutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de achiziție publice în mai multe contracte de valoare mică. Astfel primăria a evitat licitațiile și a putut folosi metoda atribuirii directe. Peste 30 de nereguli majore au fost descoperite în urma unui control realizat de către Curte de Conturi.

Raportul Curții a fost finalizat, cu aprobările finale, la data de 7 martie 2024, și a vizat execuția financiară din anul 2022. În acel an, Primăria Sectorului 5 a fost condusă de către Popescu Piedone până în luna mai, atunci când a fost condamnat la închisoare în dosarul Colectiv, notează Fanatik.ro.

Aceeași situație a descoperit-o Curtea de Conturi și la o instituție subordonată, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC Sector 5).

Curtea de Conturi a mai constat că Primăria Sectorului 5 a făcut plăți nejustificate în valoare de peste 4,9 milioane de lei către Economat Sector 5, societatea comercială deținută de Consiliul Local Sector 5 care administrează magazinele cu același nume.

Documentele în baza cărora s-au făcut plățile sunt „neclare”, după cum spune Curtea de Conturi întrucât nu rezultă suma de plată, obiectul achiziției, recepția și prețurile unitare ale bunurilor achiziționate. În ultimii 20 de ani, în mandatul de 16 ani al fostului primar Marian Vanghelie, Curtea de Conturi a găsit constant nereguli, fără însă să sesizeze organele de cercetare penale sau să identifice prejudicii concrete care să poată fi recuperate ulterior, potrivit G4Media.ro.

Astfel, raportul Curții menționează „majorarea nejustificată a salariilor de bază cu suma de 4.305.093 lei”, în condițiile în care pentru anul 2022 fusese bugetată suma de 51,1 milioane lei, iar în evidența contabilă a fost înregistrată suma de 55,5 milioane.

De asemenea, prezentul raport vorbește de faptul că, în urma unor controale anterioare, în anii 2020 și 2021, Curtea a identificat prejudicii de 28 milioane lei, pe care primăria este obligată să le recupereze, dar care lipseau din evidența financiară a instituției.

Este vorba de 27 milioane lei, bani plătiți în 2020 și 2021 către Grupul de Acțiune Socială – Împreună Dezvoltăm Sectorul 5, un ONG care nu este recunoscut, motiv pentru care instituția trebuie acum să-și ia banii înapoi. Aceasta este asociația înființată de către fostul primar Daniel Florea și a fost folosită pentru a-l evacua pe Valeriu Nicolae și voluntarii săi din Școala nr.136.

Tot la capitolul nerecuperarea datoriilor este menționată subevaluarea datoriilor Sectorului 5 prin neînregistrarea și neraportarea a 6 împrumuturi interne contractate, cu un sold rămas de rambursat la 31 decembrie 2022 în sumă de 524.219.319 lei

Curtea de Conturi a mai constatat dublarea eronată a valorii unor terenuri (teren ADP/Dr. Cooperativei nr 75B) și înregistrarea eronată a 18 amenajări de terenuri casate în 2019, ceea ce a dus la majorarea soldului contului „Terenuri” cu suma de 79 milioane lei.

Alte raportări eronate a activelor, datoriilor și capitalurilor proprii ale administrației Sectorului 5:

– subevaluarea activelor entității prin neînregistrarea în debitul contului 260 „titluri de participare” și neraportarea în situațiile financiare la 31.12.2022 a sumei de 46.302.695 lei reprezentând diferența de capital social subscris de Sectorul 5 al Municipiului București la societățile la care deține titluri de participare, precum și neînregistrarea sumei de 29.501.573 lei în creditul contului „Vărsăminte de efectuat pentru active financiare”

– supraevaluarea eronată a postului bilanțier „Active necurente” cu suma de 102.293.511 lei, contrar prevederilor legale. Din această sumă, 58.228.233 lei reprezintă amenajări la terenuri care au fost casate în anul 2019 și peste 3 milioane de lei pentru amenajarea la terenuri aparținând domeniului privat și public al sectorului 5. „La data prezentă entitatea continuă demersurile pentru clarificarea acestor sume”, se arată în raportul de audit.

– neînregistrarea în evidența contabilă a unor debite (datorii) în sumă totală de 28.284.448 lei, cu nerespectarea prevederilor legale, ca urmare a unor dispoziții anterioare: respectiv neînregistrarea unor datorii în valoare de 27 mil lei din finanțarea nerambursabilă către un ONG-Asociația Grupul de Acțiune Locală, Împreună Dezvoltăm Sectorul 5, precum și neînregistrarea debitului de 1 mil lei, prejudiciul constatat în 2022 din servicii de salubritate decontate nejustificat.

– subdimensionarea datoriilor raportate prin neconstituirea și neraportarea de provizioane pentru litigii în sumă de cel puțin 18.056.265 lei și neînregistrarea unor obligații certe din sentințe definitive

– la capitolul alte abateri, Curtea de Conturi evidențiază decontarea sumei de 1.400.837 lei făcută de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” pentru servicii „after school” în baza unui proiect ce a încetat în luna septembrie 2021 și apoi preluat de Primăria Sectorului 5.

Nicușor Dan, despre bâlbele coaliției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Nicușor Dan, despre bâlbele coaliției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, 22 aprilie, că lupta pentru Primăria Capitalei s-a polarizat deja între el și Cristian Popescu Piedone, primii clasați, în contextul în...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#Popescu Piedone, #curtea de conturi, #sector 5, #nereguli primarie , #stiri Cristian Popescu Piedone