Cum obții producții de calitate în livadă – 3 aspecte-cheie de care să ții cont primăvara aceasta pentru sănătatea pomilor fructiferi

Advertorial
Luni, 18 Martie 2024, ora 17:47
3344 citiri
Cum obții producții de calitate în livadă – 3 aspecte-cheie de care să ții cont primăvara aceasta pentru sănătatea pomilor fructiferi
FOTO: Shutterstock.com

Intrarea în vegetație marchează un moment crucial pentru sănătatea și producția pomilor fructiferi, iar primăvara este momentul ideal să fii proactiv pentru a asigura o producție de calitate.

Iată 3 aspecte-cheie de care orice fermier modern, cu viziune pe termen lung, ar trebui să țină cont primăvara aceasta pentru a asigura sănătatea pomilor fructiferi.

1. Optimizează efectul tăierilor, folosind un regulator de creștere

Cu toate că respectarea întregului calendar de tăieri la pomi fructiferi este importantă pentru o producție optimizată, efectuarea corecta a tăierilor de formare si fructificare împreună cu aplicarea în vegetație a unui regulator de creștere pot face diferența dintre o cultură de succes și una mediocră.

În ceea ce privește taierea pomilor fructiferi, aceasta realizează echilibrul între cresterea vegetativa si fructificare si poate să stimuleze creșterea și dezvoltarea plantelor prin îndepărtarea mugurilor laterali nedoriți și poate preveni răspândirea bolilor prin eliminarea ramurilor afectate. Toate aceste lucruri contribuie la o echilibrare a încărcăturii de rod, distribuția eficientă a fructelor și prelungesc viața pomilor fructiferi.

Pentru optimizarea acestor efecte favorabile pentru producțiile de livadă, este recomandat sa folosești un produs cum ar fi Regalis® Plus care, pe lângă faptul că acționează ca regulator de creștere, limitând creșterea lăstarilor, contribuie și la optimizarea producției, prin reducerea căderii fructelor tinere, și îmbunătățește rezistența plantei. Obții astfel un echilibru între creșterea vegetativă a pomilor și dezvoltarea fructelor – 2 aspecte care pot contribui în mod semnificativ la maximizarea producției. Întotdeauna urmează instrucțiunile de aplicare de pe eticheta produsului.

2. Acordă atenție fertilizării

Fiind plantați pe mai mulți ani, pomii fructiferi au nevoie de un sol cu cantități însemnate de substanțe hrănitoare pentru creșterea și fructificarea lor. În acest sens, fertilitatea naturală a solului si celelalte caracteristici care țin de textură, structură, porozitate, permeabilitate, poate să nu fie suficient de ridicată pentru obținerea producției dorite. De aceea, asigurarea și menținerea unei stări corespunzătoare de aprovizionare a solului cu nutrienti, prin fertilizare cu elemente nutritive ușor de asimilat, sunt esențiale pentru obținerea unor producții profitabile.

Pe parcursul unui an, există două etape importante în care se aplică îngrășăminte la pomi fructiferi:

  • toamna sau primăvara foarte devreme – când se aplică în principal îngrășăminte cu fosfor și potasiu sau complexe
  • în perioada de vegetație – când se aplică îngrășămintele ușor asimilabile și cu efect rapid.

De asemenea, este important de avut în vedere și fazele fenologice specifice: creşterea intensă a lăstarilor, legarea fructelor, diferențierea mugurilor de rod și creşterea fructelor – când pomii au nevoie mai mare de elemente nutritive.

3. Construiește o strategie integrată de protectie a livezii

Chiar dacă respectarea calendarului de tăieri la pomi fructiferi, folosirea unui regulator de creștere și fertilizarea solului aduc beneficii însemnate, pentru a obține un randament bun chiar și în extrasezon, este importantă construirea unei strategii integrate.

Implementarea unor măsuri fitosanitare este importantă aici. Folosirea fungicidelor, erbicidelor și insecticidelor asigură asigura protectia împotriva organismelor dăunătoare, pastrand sănătatea pomilor și, implicit, obținerea producțiilor estimate. Este esențial să se aplice tratamente fitosanitare în mod corespunzător și în funcție de speciile cultivate, deoarece fiecare specie poate avea nevoi și vulnerabilități specifice. Primăvara, de exemplu, realizarea corectă a stropirii pomilor fructiferi poate ajuta la prevenirea și controlul bolilor fungice, bacteriene și al dăunătorilor, în timp ce stimulează creșterea și fructificarea.

Totuși, o strategie integrată de producție nu se rezumă doar la aplicarea măsurilor fitosanitare necesare, ci înseamnă și realizarea corectă și la timp a lucrărilor agricole, cum ar fi afânarea solului, încorporarea îngrășămintelor, mărunțirea, discuirea, nivelarea etc.

În final, prin adoptarea unei abordări proactive și bine informate în gestionarea livezii în această perioadă, tu, ca fermier modern, poți crește șansele de a obține producții mari și de calitate în acest sezon. Folosește-te de soluțiile moderne menționate în acest articol, cum ar fi optimizarea efectului tăierilor cu ajutorul unui regulator de creștere, fertilizarea solului cu elemente nutritive ușor de asimilat și construirea unei strategii integrate de protecție, și vei putea asigura sănătatea pomilor fructiferi primăvara aceasta.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#pomi fructiferi, #tundere pomi, #ingrijire pomi , #gradina