Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Specialist, despre punctele critice de poluare înregistrate de sateliţii NASA în România: Nu bombardamentele din Ucraina sunt cauza

Marti, 22 Martie 2022, ora 17:14
8395 citiri
Specialist, despre punctele critice de poluare înregistrate de sateliţii NASA în România: Nu bombardamentele din Ucraina sunt cauza
Punctele roşii înregistrate de către sateliţii NASA FOTO Facebook/ Octavian Berceanu

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a comentat marţi, 22 martie, cauzele poluării masive detectate din satelit în România.

Specialistul de mediu susține că poluarea masivă nu este cauzată de norul de pulberi generat de bombardamente care s-ar fi deplasat dinspre Ucraina spre România, ci incendierile de mirişti și deșeuri.

Berceanu afirmă că poluarea cu particule mici este normală, când în aer se ridică zeci de mii de tone de cenuşă. Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului 2022, zilnic s-au înregistrat în România 83 de incendii de vegetaţie uscată.

”Punctele roşii înregistrate de către sateliţii NASA nu sunt zone bombardate, ci incendieri de mirişti, aşa cum fac tracii de 2000 de ani. Un asemenea peisaj apocaliptic îl regăsim doar în Africa Centrala şi în unele ţări cu vegetaţie luxuriantă in care oamenii ard jungla pentru a obţine terenuri agricole. Dăm vina pe bombardamentele din Ucraina, însă nu vedem că incendierile de mirişti şi deşeuri au devenit sport naţional, iar în primele trei luni din 2022 au ars mai multe mirişti decât în primii ani de după Revoluţie, la un loc”, scrie, marţi, pe Facebook, Octavian Berceanu.

Potrivit acestuia, ”e firesc să avem poluare cu CO monoxid de carbon, cu PM10 când în aer se ridică zeci de mii de tone de cenuşă”.

”Cenuşa aceasta aşteaptă o adiere de vânt ca cea de azi şi este toată în aer, gata să colinde pe sute de km. Incendierile şi arderile de deşeuri trebuie să devină infracţiuni aşa cum sunt considerate în toată Europa. Proiectul legislativ zace în Parlament pentru că Ministerul Mediului - România nu înţelege încă termenul de incendiere şi e mai rezonabil să te faci că nu înţelegi decât să strici apele a câtorva sute de primării care ard ilegal deşeuri sau pur şi simplu ignora fenomenul arderilor de mirişti”, a mai transmis fostul comisar general al Gărzii de Mediu.

Ministerul Mediului a transmis că marți, 22 martie, în intervalul 08:00 - 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei şi sud-vestul Moldovei se află sub avertizare cod galben de vânt puternic, iar în acest context, în Municipiul Bucureşti şi în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, determinând creşteri ale valorilor înregistrate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului.

Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României, mai spune ministerul.

O mesaj de natură să creeze panică s-a răspândit luni, 21 martie, prin intermediul aplicației WhatsApp. Potrivit acestuia, "pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conţine sulf, plumb şi alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina".

Departamentul pentru Situații de Urgență a încadrat mesajul în categoria "fake-news", iar Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că măsurăturile n-au detectat concentrații peste limitele normale pentru niciunul dintre metalele grele enumerate.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#poluare, #Romania, #bombardamente Ucraina, #incendiu vegetatie, #octavian berceanu , #stiri mediu