Tensiuni politice majore în Polonia. Partidul de guvernământ, acuzat că forțează ieșirea țării din UE

Marti, 09 August 2022, ora 19:12 3384 citiri
Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk FOTO Hepta

Liderul opoziției din Polonia, Donald Tusk, a acuzat marţi, 9 august, partidul conservator care conduce țara că vrea să o scoată din UE, după ce a ameninţat Comisia Europeană cu represalii dacă nu va debloca PNRR-ul.

Această încercare de a scoate Polonia din UE este făcută ”consistent şi cu tenacitatea unui nebun”, a susţinut Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European și fost premier al Poloniei, într-un mesaj pe Twitter. ”Toţi susţinătorii UE trebuie să înţeleagă odată asta”, a indicat el.

Fostul premier liberal polonez s-a referit la declarațiile recente ale liderului Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a spus că, dacă formaţiunea sa va câştiga alegerile parlamentare, aceasta va trebui să regândească relaţiile cu UE.

El a ameninţat de asemenea Comisia Europeană cu represalii, cum ar fi blocarea prin veto a unor iniţiative ale UE, acuzând această instituţie de neseriozitate, după ce ea a cerut Varşoviei să dizolve camera disciplinară pentru judecători în schimbul aprobării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) polonez, lucru pe care guvernul polonez l-a făcut, dar cu toate acestea fondurile alocate Poloniei în acest plan sunt în continuare blocate de Comisia Europeană.

”A existat un acord, respectat de noi, dar încălcat de cealaltă parte (...) Dacă Comisia Europeană nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de Polonia, atunci noi nu mai avem niciun motiv să ne îndeplinim obligaţiile faţă de UE”, a adăugat Jaroslaw Kaczynski.

El a susţinut de asemenea că există ”un plan germano-rus de a domina Europa” şi că opoziţia condusă de Donald Tusk lucrează ”la ordine externe” pentru ”a înrobi Polonia”, acuzându-l pe liderul opoziţiei că ”brutalizează viaţa publică” prin atacurile la adresa formaţiunii PiS.

”Am arătat maximum de bunăvoinţă faţă de UE, dar concesiile nu ajută, aşadar a sosit timpul să tragem concluziile, a constatat Jaroslaw Kaczynski.

”Comisia (Europeană) încearcă să ne pună cu spatele la zid (...) Prin urmare, nu avem altă opţiune decât să ne scoatem toate armele din arsenal şi să răspundem ochi pentru ochi”, inclusiv blocând prin veto politici ale UE, a ameninţat el.

În urma disputelor cu Bruxellesul privind reformele judiciare aplicate de guvernul conservator de la Varşovia, acesta a ajuns în luna iunie la un acord cu Comisia Europeană ce prevede desfiinţarea camerei disciplinară pentru judecători şi aprobarea în schimb de către executivul comunitar a PNRR-ului polonez, programul european de relansare post-pandemie prin care Polonia poate accesa peste 35 de miliarde de euro.

Dar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ulterior că dizolvarea acelei camere este ”un pas important”, însă nu suficient pentru a garanta independenţa judecătorilor polonezi, motiv pentru care Bruxellesul va menţine blocate pentru Polonia fondurile din Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com