Polonia: doi ruși au fost reținuți sub suspiciunea că au distribuit „materiale de propagandă ale Grupului de mercenari Wagner”

Luni, 14 August 2023, ora 13:28
1609 citiri
Polonia: doi ruși au fost reținuți sub suspiciunea că au distribuit „materiale de propagandă ale Grupului de mercenari Wagner”
FOTO pravda.com.ua

Angajații Agenției Poloneze de Securitate Internă au reținut doi cetățeni ai Federației Ruse care „au distribuit materiale propagandistice ale Grupului Wagner” la Cracovia și Varșovia, a anunțat pe Twitter Mariusz Kaminsky, ministrul coordonator al activității serviciilor speciale.

Cei doi ruși reținuți se confruntă cu acuzații de spionaj, a scris el, promițând că va oferi detalii la o dată ulterioară, scrie Meduza.io.

La rândul său, TASS, citând serviciul de presă al lui Kaminsky, relatează că deținuții - Aleksei T. și Andrei G. (numele de familie nu sunt date conform legilor poloneze) - au distribuit, conform serviciilor speciale poloneze, aproximativ 300 de pliante. În plus, potrivit anchetei, aceștia au făcut poze cu locurile în care au fost amplasate pliantele pentru a se justifica și a primi remunerație.

Presa poloneză a relatat săptămâna trecută despre autocolante cu logo-ul Wagner şi inscripţii în limba engleză: „Suntem aici - alăturaţi-vă nouă”, precum şi în legătură cu coduri QR care redirecţionau către un website rusesc asupra grupului de mercenari. Potrivit publicației Gazeta Wyborcza, autocolantele au fost semnalate poliţiei poloneze de locuitori ai Cracoviei şi capitalei Varşovia, cele două cele mai mari oraşe ale ţării. Ministerul polonez de Interne nu a precizat dacă arestările au legătură cu distribuirea de autocolante. Polonia a avertizat recent despre posibile provocări din partea grupului de mercenari. Lituania şi Polonia şi-au avertizat de mai multe ori aliaţii din NATO că mercenarii Wagner s-ar putea prezenta drept solicitanţi de azil în încercarea de a trece graniţa dintre Belarus şi UE.

Jurnalistul Hristo Grozev, de la „The Bellingcat” spune că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, fie va fi ucis, fie va conduce o altă rebeliune în Rusia în termen de șase luni.

Cum de a anticipat atât de exact acest termen? Grozev precizează că a emis această ipoteză în baza unor date constatate de „The Bellingcat”, și anume înmulțirea apelurilor telefonice între militarii ruși de rang.

În opinia lui Grozev, declarația lui Putin precum că Prigojin este un „trădător” nu va rămâne fără consecințe, în pofida aparențelor de acum, cum ar fi faptul că șeful Wagner se plimbă fără restricții în Rusia în timp ce mercenarii săi sunt exilați în Belarus. „Toată lumea știe ce face cu «trădătorii». Putin încă nu a făcut acest lucru, dar vrea să-l vadă mort. Nu o poate face acum, dar, în șase luni, Prigojin vie va fi ucis, fie va avea loc o lovitură de stat”, afirmă jurnalistul bulgar.

Potrivit analiștilor de la ISW, Putin „nu a reușit să rezolve în mod decisiv” problemele provocate de Prigojin și Wagner în urma rebeliunii din 24 iunie. În plus, circulă zvonuri că sute de mercenari Wagner părăsesc Belarusul cu direcția Rusia și sunt gata să se „activeze” până la sfârșitul lunii august.

O sursă apropiată de Wagner crede că această mișcare este cauzată de neînțelegeri asupra finanțării grupării, întrucât Lukașenko ar fi refuzat să ofere bani și s-ar fi așteptat la o responsabilitate a Rusiei în acest sens.

Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Șeful diplomației poloneze cere Germaniei să livreze rachete de croazieră Ucrainei. Teama cancelarului german
Radoslaw Sikorski, ministrul de externe polonez, speră că şeful guvernului german Olaf Scholz se va răzgândi şi Berlinul îi va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus, după ce SUA au...
Presa din SUA scrie că serviciile secrete americane ar fi ajuns la concluzia că e posibil ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi
Presa din SUA scrie că serviciile secrete americane ar fi ajuns la concluzia că e posibil ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din...
#Polonia, #servicii secrete, #arestare, #rusi, #mercenari wagner, #evgheni prigojin , #Polonia