O țară fostă comunistă va avea cea mai puternică armată terestră din Europa. Analiza jurnaliștilor de la The Telegraph

Luni, 13 Martie 2023, ora 22:30
7022 citiri
O țară fostă comunistă va avea cea mai puternică armată terestră din Europa. Analiza jurnaliștilor de la The Telegraph
Polonja va avea cel mai mare numar de tancuri din Europa/FOTO:euro-sd.com

Sub influența unui război la graniță și a temerii tot mai mari că Polonia ar putea fi într-o zi în vizorul Kremlinului, care vrea să revină la vremurile în care Imperiul Rus se întindea până la râul Vistula, guvernul polonez este hotărât să se înarmeze și repede.

Anul acesta, va cheltui 4% din PIB-ul țării pentru apărare, ceea ce este dublu față de cerințele NATO și va face din Polonia cel mai mare investitor în apărare din Alianță pe cap de locuitor.

Unele dintre acordurile pentru furnizarea de noi echipamente au fost încheiate chiar înainte de războiul din Ucraina, când Polonia, deja conștientă de amenințarea rusă, a început să își modernizeze forțele armate, care erau încă împovărate cu un număr mare de echipamente din epoca sovietică. Dar invazia lui Putin a accelerat acest proces și a dus, de asemenea, la semnarea unui număr de noi contracte.

„Atacul criminal al Federației Ruse asupra Ucrainei și imprevizibilitatea lui Putin înseamnă că trebuie să accelerăm și mai mult modernizarea echipamentelor”, a declarat Mariusz Blaszczak, ministrul Apărării al Poloniei, într-un interviu acordat portalului Defense24. „Este Foarte important ca Polonia să crească nivelul de securitate cât mai curând posibil. O putem face doar prin construirea unei armate puternice. Suficient de puternică pentru a descuraja orice potențial agresor să decidă să atace. ”

Cea mai mare flotă de tancuri din Europa

Pentru început, a comandat 1.000 de tancuri de luptă principale K2 din Coreea de Sud și 250 de tancuri noi M1A2 SEPv3 Abrams din Statele Unite. Acest lucru va face din Polonia proprietara celei mai mari flote de tancuri din Europa, depășind flota britanică de 227 de tancuri.

Artileria ei va fi întărită de sosirea a 600 de lansatoare K9, 18 lansatoare HIMARS cu 9.000 de rachete și 288 K239 Chunmoo MRL MLRS din Coreea de Sud.

Peste 1.000 de vehicule de luptă de infanterie Borsuk de fabricație poloneză vor transporta trupele poloneze în luptă, în timp ce acoperirea aeriană va fi asigurată de 96 de elicoptere AH-64E Apache achiziționate din SUA și 48 de avioane de luptă FA-50 aflate în prezent în Coreea de Sud.

„Ne schimbăm echipamentul foarte, foarte repede”, a spus căpitanul Adamiak. „Este într-adevăr o revoluție, nu o evoluție”.

Toate acestea, plus planurile de dublare a armatei poloneze la 300.000 de oameni, ceea ce va transforma Polonia în cea mai mare forță militară din Europa la vest de Ucraina în ceea ce privește personalul.

Potențiale riscuri

De asemenea, sunt în desfășurare negocieri pentru construirea unei „mare fabrici de arme” în cooperare cu Marea Britanie, parțial pentru a ajuta la producerea și repararea echipamentelor și a armelor pentru Ucraina. Cu toate acestea, acest echipament are un preț ridicat. Polonia s-a bucurat de ani de creștere economică, iar PIB-ul este prognozat să crească din nou în acest an, în ciuda consecințelor economice din cauza războiului din Ucraina, astfel încât costul cheltuielilor sale generoase de apărare va fi semnificativ.

Până în 2035, Polonia intenționează să cheltuiască aproximativ 85 de miliarde de lire sterline (peste 100 de miliarde de dolari) pe arme, iar bugetul pentru apărare din acest an este de record de 97 de miliarde de zloți (aproape 21 de miliarde de dolari). Acest nivel de cheltuieli nu este lipsit de riscuri.

„Mi-e teamă că toate aceste costuri pot seca bugetul dacă nu sunt gestionate corespunzător”, a spus Magdalena Jakubovska, expert în apărare și vicepreședinte al fondului Res Publica-Visegrad Insight, care este angajat în cercetarea politicii central-europene. „Publicul poate să nu știe că unele proiecte civile ar putea fi tăiate. Am avut o creștere economică constantă în ultimii câțiva ani, dar acum suntem aproape de recesiune. Dacă nu vom sprijini economia cu bani de la UE (din Fondul de recuperare a pandemiei), pe care nu l-am primit încă, atunci situația poate deveni critică”.

Pentru a ajuta Polonia, Congresul SUA a aprobat anul trecut o finanțare militară de 288,6 milioane de dolari pentru a „descuraja și proteja” împotriva amenințării tot mai mari din partea Rusiei. Banii vor ajuta, dar cu inflația în Polonia de aproximativ 17% și încetinirea creșterii economice, bugetul apărării poate fi dificil de îndeplinit.

Polonezii sunt gata să-și asume povara financiară

În ciuda acestui fapt, Jakubowska a adăugat că deocamdată polonezii sunt gata să-și asume povara financiară: „Poate că, din cauza faptului că războiul este aproape, polonezii își dau seama că ceva trebuie sacrificat de dragul intereselor naționale. Dacă oamenilor le este frică de război, atunci îl înțeleg.”

Sprijinul între partide pentru cheltuielile militare pare să continue, în ciuda diviziunilor politice profunde și adesea acerbe din Polonia. Conștiente de amenințarea din partea Rusiei, partidele de opoziție au fost în mare parte de acord cu necesitatea ca Varșovia să cheltuiască pentru a evita soarta vecinului său.

În toamnă, Polonia va merge la vot, iar problema apărării și cine poate apăra cel mai bine țara va deveni, fără îndoială, o problemă pre-electorală.

Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Polonia, #aparare, #armata, #INARMARE, #tancuri, #Europa , #Polonia