Varșovia reacționează după decizia CJUE privind reforma justiției din Polonia: ”Un tribunal corupt”

Luni, 05 Iunie 2023, ora 21:08
2194 citiri
Varșovia reacționează după decizia CJUE privind reforma justiției din Polonia: ”Un tribunal corupt”
Polonia criticată din cauza reformelor justiției FOTO Facebook/CJUE

Ministrul polonez al justiţiei Zbigniew Ziobro a acuzat Curtea de Justiție a Uniunii Europene de corupție, după ce aceasta a decis că reforma justiției din Polonia, din 2019, încalcă dreptul UE.

”Principalul tribunal al UE este corupt!” şi decizia de a condamna Polonia pentru reforma sa controversată a justiţiei ”nu a fost scrisă de către judecători, ci de către oameni politici, cu încălcarea tratatelor”, a spus Ziobro, citat de agenţia de presă poloneză PAP.

CJUE a decis luni, 5 iunie, că reforma justiţiei din Polonia din decembrie 2019 încalcă dreptul Uniunii Europene, valoarea respectării statului de drept fiind o parte integrantă a însăşi identităţii Uniunii Europene.

Ca urmare a adoptării de către Polonia, la 20 decembrie 2019, a unei legi de modificare a normelor naţionale privind organizarea instanţelor de drept comun, a instanţelor administrative şi a Curţii Supreme, Comisia Europeană a formulat o acţiune în neîndeplinirea obligaţiilor, solicitând CJUE să declare că regimul instituit de această lege încalcă diverse dispoziţii ale dreptului Uniunii.

În hotărârea pronunţată luni, CJUE admite acţiunea Comisiei, confirmând că a controla respectarea de către un stat membru a unor valori şi principii precum statul de drept, protecţia jurisdicţională efectivă şi independenţa justiţiei se încadrează pe deplin în sfera sa de competenţă. Astfel, atunci când îşi exercită competenţa în materia organizării justiţiei, statele membre trebuie să se conformeze obligaţiilor ce rezultă din dreptul Uniunii.

De asemenea CJUE, pe baza jurisprudenţei sale anterioare, a reiterat aprecierea potrivit căreia Camera disciplinară a Curţii Supreme din Polonia nu îndeplineşte cerinţa necesară de independenţă şi imparţialitate.

Pe de altă parte, faptul că legea de modificare a conferit unui singur şi unic organism naţional (Camera de control extraordinar şi cauze publice a Curţii Supreme poloneze) competenţa de a verifica respectarea cerinţelor esenţiale referitoare la protecţia jurisdicţională efectivă încalcă dreptul Uniunii Europene.

Potrivit CJUE, dispoziţiile naţionale ce obligă judecătorii să depună o declaraţie scrisă în care să indice apartenenţa lor eventuală la o asociaţie, la o fundaţie fără scop lucrativ sau la un partid politic şi care prevăd publicarea online a acestor informaţii încalcă drepturile fundamentale ale acestor judecători la protecţia datelor cu caracter personal şi la respectarea vieţii private. Publicarea online a datelor aferente apartenenţei în trecut la un partid politic nu este adecvată, în speţă, pentru atingerea scopului invocat, care vizează consolidarea imparţialităţii judecătorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Polonia Legile Justitiei, #cjue POlonia, #tribunal corupt , #Polonia