Povestea polițistului amenințat cu moartea pentru că și-a permis să facă un control într-un restaurant: ”Îți tai capu’!”

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 03:05
24085 citiri
Povestea polițistului amenințat cu moartea pentru că și-a permis să facă un control într-un restaurant: ”Îți tai capu’!”
Polițistul a fost sancționat disciplinar de două ori după ce a făcut controlul la restaurantul din Strehaia FOTO Facebook/Europol

Robert Popa este polițistul din Strehaia devenit cunoscut la nivel național după ce sindicatul Europol a publicat pe pagina de Facebook o conversație telefonică în care agentul era amenințat cu moartea de patronul unui restaurant.

Amenințările au fost transmise pentru că tânărul polițist și-a permis să meargă în control la un restaurant din oraș unde avea informații că a fost organizată o petrecere, ilegală la acel moment, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Potrivit Europol, după ce a ieșit din tură, polițistul a fost sunat pe numărul personal de patronul restaurantului și amenințat cu moartea: „Îți tai capul f...-ți rasa mă-tii, vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu îți tai capu’!”.

Contactat telefonic, liderul Europol, Cosmin Andreica, a precizat că întâmplarea a avut loc în luna mai a acestui an. Marea problemă este că șeful poliției din orașul Strehaia ar fi încercat să-l determine pe Robert Popa să renunțe la plângerea penală împotriva patronului de restaurant. În plus, imediat după acest incident agentul ar fi fost supus unor șicane venite tocmai din partea șefilor, care nu l-au susținut deloc în demersurile sale împotriva bărbatului care l-a înjurat la telefon și pe care l-a reclamat pentru ultraj.

Andreica a precizat că și patronul ar fi făcut o plângere în care îl reclama pe agentul Robert de tentativă de luare de mită, doar că acest demers a fost ”dat în lucru” imediat de conducerea Poliției Strehaia.

Polițistul nu a mai avut zile bune de atunci. A fost sancționat disciplinar, odată în cadrul ”unui control tematic pe linie de rutieră la Strehaia în urma căruia au fost sancționați toți agenții de acolo, inclusiv el”, susțin surse judiciare. Această sancțiune a fost anulată ulterior de IGPR.

Cea de-a doua sancțiune i-a fost dată agentului Robert pentru că a trimis un mesaj comisarului Raminel Ștefan Bibiu, șeful poliției județene în care îi cerea să fie mutat la Mehedinți, în caz contrar va apela la presă, invocând o relație apropiată cu sindicalistul Cosmin Andreica. Și această decizie a fost contestată la IGPR, doar că de data aceasta șefii de la București nu i-au mai dat câștig de cauză.

În prezent Robert Popa a fost transferat din Strehaia la Inspectoratul Județean de Poliție Mehedinți.

Polițistul, care nu are mai mult de trei ani vechime în sistem, este destul de cunoscut pe plan local. În 2020 și-a donat banii primiți cu titlu de daune morale unei asociații care se ocupă de copiii cu handicap neurologic.

La finalul anului 2020, tânărul agent a oprit un șofer care a încălcat o regulă de circulație rutieră pentru care i-a suspendat și dreptul de a conduce pentru 30 de zile.

”Șoferul a încasat greu vestea, mai ales că era contrariat de tupeul unui mucos care are curajul să îi ia lui permisul. După citirea procesului verbal șoferul a început să îl amenințe pe polițist: Te fac, îți rup picioarele! Nu te ameninț, o să te fac când ne vedem, când o să fii fără uniformă. Din păcate pentru cetățeanul european ce are drepturi și nu își cunoaște obligațiile, toată această conversație a fost înregistrată de bodycam-ul politstului”, au explicat sindicaliștii de la Europol.

În acest caz de ultraj, șefii poliției din Strehaia l-au susținut pe Robert Popa și au urmat toți pașii legali, potrivit protocolului intern.

În timpul urmăririi penale, șoferul acuzat de ultraj, i-a oferit agentului, pe cale oficială, suma de 5000 de lei, cu titlu de daune morale, suma fiind redirecționată de către polițist unui ONG, potrivit Europol.

Robert Popa și-a început cariera de polițist la Brigada Poliției Rutiere din București. A cerut la scurt timp transferul la Mehedinți pentru a fi aproape de bunicul său bolnav pe care îl are în grijă. După episodul ”Strehaia”, agentul a obținut cu greu transferul la Inspectoratul Județean unde lucrează și în prezent. Urmează însă să se judece în instanță pentru a încerca să obțină anularea sancțiunii disciplinare menținută de IGPR.

Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Hakan Sukur (51 de ani), unul dintre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului turc, fost coleg cu Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray, trăiește un adevărat coșmar legat de...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#politist, #Europol, #Strehaia, #agent, #poveste , #politie