Cum a ”regizat” un investigator sub acoperire un dosar pentru a prinde în flagrant un polițist corupt. Comisarul a ajuns după gratii pentru 4 ani

Autor: N.G.
Vineri, 24 Iunie 2022, ora 04:00
10642 citiri
Cum a ”regizat” un investigator sub acoperire un dosar pentru a prinde în flagrant un polițist corupt. Comisarul a ajuns după gratii pentru 4 ani
Foto Arhivă Ziare.com

Un polițist din Medgidia, județul Constanța, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. Hotărârea definitivă a fost pronunțată la Curtea de Apel Constanța joi, 22 iunie 2022. Pe fond, la Tribunal, polițistul a primit 3 ani cu suspendare.

Bărbatul a fost judecat pentru luare de mită, după ce a luat 450 de euro de la un investigator sub acoperire cu promisiunea că îi va ”rezolva” un dosar penal. Potrivit rechizitoriului, în data de 19 februarie 2020, comisarul Bogdan Duțu, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul de comisar în cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Biroul Rutier, a primit, pentru sine, în mod indirect, prin intermediul martorei – avocat (...), de la investigatorul sub acoperire suma de 450 euro ”în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu privitoare la efectuarea cercetării penale pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul pe drumurile publice având permisul suspendat”.

Doi investigatori sub acoperire au fost autorizați în dosar, în iulie 2019 și septembrie 2019, ca urmare a suspiciunilor că polițistul este implicat în comiterea de fapte de corupţie. Existau la momentul respectiv suspiciuni cu privire la două fapte de luare de mită. Polițistul s-a apărat cu varianta provocării, dar instanțele au respins susținerile acestuia.

Unul dintre aceștia acesta s-a deplasat în Medgidia pentru a crea aparența comiterii unei infracțiuni la regimul siguranței circulației pe drumurile publice, având în vedere că dovada înlocuitoare a permisului de conducere emisă în data de 10 octombrie 2019 expirase în data de 28 octombrie 2019.

La volan cu dovada de circulație ”expirată”

Astfel, în 29 octombrie 2019, în jurul orelor 19:20, în timp de ce deplasa cu autoturismul pe Bd. Independenței din Medgidia, investigatorul sub acoperire a fost oprit de un agent de poliție (martor în cauză), care i-a adus la cunoștință că a fost surprins în timp ce vorbea la telefonul mobil la volan și că nu purta centura de siguranță. În momentul în care, la controlul documentelor, investigatorul a prezentat dovada înlocuitoare a permisului de conducere, agentul de poliție rutieră a constatat că aceasta are valabilitatea expirată și l-a informat că i se va întocmi dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis.

Ulterior, a fost condus în incinta poliției unde a fost audiat, sancționat contravențional și s-a întocmit procesul verbal de constatare a infracțiunii. Investigatorul a revenit la sediul Poliției Mangalia în ianuarie 2020, după trei luni de la constatarea infracţiunii rutiere, deoarece nu fusese încă citat telefonic şi exista riscul de a i se fi comunicat o citaţie scrisă la unele dintre adresele la care acesta din urmă nu locuia efectiv.

”Încă de la primul contact cu pretinsul făptuitor (...) şi fără a-l cunoaşte pe acesta, inculpatul îşi manifestă disponibilitatea de a-l ajuta în dosarul pe care-l avea în cercetare, făcând afirmaţia „o s-o rezolvăm, cum necum, o s-o rezolvăm”, după care îi sugerează să-şi angajeze un avocat, pentru că „un avocat bun o rezolvă” şi „poate nu mai ajungem la instanţă”. Fiind singurul lucrător de Poliţie Judiciară din cadrul Biroul Rutier al Poliţiei Municipiul Medgidia, inculpatul Duțu Bogdan îi sugerează pretinsului făptuitor că în cauză ar da o soluţie de renunţare la urmărirea penală faţă de situaţia concretă.

De asemenea, inculpatul îi propune investigatorului sub acoperire să îi găsească chiar el un avocat, sens în care o contactează pe martora (...) cu care, în cele din urmă, investigatorul sub acoperire încheie contractul de asistenţă juridică şi căreia îi plăteşte suma de 900 euro (echivalentul a 4.000 lei) cu titlu de onorariu avocaţial”, se precizează în hotărârea Curții de Apel.

Flagrant cu procuror DNA

Ulterior, avocata i-a remis polițistului suma de 450 de euro, bani care au fost identificați asupra comisarului de către procurorul DNA care a organizat flagrantul, în 19 februarie 2020. Bancnotele aveau aceleași serii cu cele predate investigatorului cu o zi înainte pentru a le folosi la realizarea flagrantului. Avocata a scăpat după ce a declarat că i-a dat polițistului jumătate de sumă pentru că ”îi spusese că așa se procedează când cineva îți aduce un client”. De asemenea, a respins afirmațiile acestuia potrivit cărora banii ar fi fost un împrumut.

Instanța susține că deplasarea acestuia la sediul Poliției Medgidia ”nu poate reprezenta în sine un act de provocare a inculpatului la comiterea infracţiunii de luarea de mită, cu atât mai puţin cu cât orice audiere a investigatorului în calitate de suspect/inculpat ar fi presupus deplasarea acestuia la sediul unităţii de poliţie menţionate”.

”Inculpatul, ofiţer de cercetare penală al poliţiei judiciare, singurul abilitat să efectueze cercetarea penală în cauzele având ca obiect infracţiuni la regimul rutier de competenţa teritorială a Poliţiei Municipiului Medgidia, acţiona de o manieră insidioasă prin intermediul avocatului (...), sub paravanul obligaţiei de a aduce la cunoştinţa suspectului/inculpatului a dreptului la un apărător.

Apelantul inculpat a avut permanent reprezentarea reală a faptei sale şi a consecinţelor acesteia; tocmai de aceea a înţeles să acţioneze prin mijlocirea unor instrumente legale – dreptul suspectului/inculpatului la un apărător şi obligaţia corelativă a organului judiciar de aduce la cunoştinţa suspectului/inculpatului acest drept – pentru a crea o aparentă de legalitate a demersurilor sale şi în scopul invocării acestora în apărarea sa în eventualitatea în care ar fi trebuit să dea explicaţii cu privire la actele sale de conduită”, se mai susține în hotărârea instanței.

Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcţionar din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ialomiţa a fost prins în flagrant când primea 600 de lei mită de la o persoană, pentru a...
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Iulian Dumitrescu rămâne sub control judiciar. DNA a dispus prelungirea măsurii asupra președintelui suspendat al CJ Prahova
Procurorii DNA au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar şi restricţiile impuse iniţial preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Iulian Dumitrescu, fost...
#politist, #mita, #DNA, #Medgidia, #flagrant, #inchisoare, #investigator sub acoperire , #justitie