Director pe Schengen. Cine este polițistul român care a fost decorat de președintele Austriei: ”Nu m-am așteptat”

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 21:50
8345 citiri
Director pe Schengen. Cine este polițistul român care a fost decorat de președintele Austriei: ”Nu m-am așteptat”
Chestorul Mihai Cătălin Necula, decorat în Austria FOTO: Ministerul Afacerilor Interne

Chestorul Mihai Cătălin Necula a fost decorat pe 25 ianuarie de președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, cu Medalia de Merit ”Marea Cruce de Argint” pentru servicii aduse acestei țări.

Distincția a fost acordată pentru excelenta colaborare pe timpul Președinției Consiliului Uniunii Europene asigurată de cele două țări, în cadrul Forumului Salzburg, precum și susținerii unor inițiative comune.

Chestorul Mihai Cătălin Necula: ”Inițial am crezut că este vorba despre o distincție a ministerului”

Chestorul Mihai Călin Necula, polițiștul român decorat de președintele Austriei spune că este un motiv de mândrie dar este rezultatul unei activități desfășurate cu seriozitate și continuitate.

”În momentul în care mi-a fost înmânată distincția, partea austriacă mi-a comunicat că este pentru merite deosebite privind modul în care a fost realizată cooperarea și coordonarea cu colegii austrieci pe timpul președinției Consiliului Uniunii Europene și în cadrul Forumului Salzburg și în promovarea unor inițiative comune.

Este o distincție acordată de președintele Austriei. Medalia de merit ”Marea Cruce de Argint” este o distincție foarte înaltă. Este, fără îndoială, un motiv de mândrie și de bucurie atunci când vezi că munca și activitatea desfășurată cu seriozitate și continuitate este recunoscută nu doar în țară ci și de către parteneri.

Este un motiv de mândrie atât pentru mine cât și pentru colegii mei. Pentru că este o muncă de echipă. Iar pe timpul președinției a fost un efort în care au fost implicați foarte mulți colegi din Ministerul de Interne”, a explicat directorul Direcţiei Generale Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale din cadrul MAI.

Polițistul a mai spus că în urmă cu doi ani a fost întrebat dacă este de acord să fie propus de MAI pentru o distincție însă nu a crezut că este vorba despre o astfel de medalie. ”Am crezut că este vorba despre o distincție a ministerului. Nu m-am așteptat să fie la acest nivel”.

Cum a ajuns polițistul român să fie decorat de președintele Austriei

Mihai Cătălin Necula este director general al Direcţiei Generale Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale din cadrul MAI, iar pe timpul președinției României la Consiliul UE, în perioada între 1 ianuarie și 30 iunie 2019 a îndeplinit și funcția de secretar de stat coordonator pe relații internaționale.

”Există un exercițiu de ”Trio”, în ceea ce privește această președinție astfel încât să existe o continuitate în dosarele promovate, în promovarea anumitor inițiative. Aceste programe sunt discutate și negociate.

Austria a fost prima președinție din ”Trio”, noi a doua și Finlanda a treia. Înainte de a avea Austria președinția Consiliului UE, această țară a avut președinția Forumului Salzburg. Forumul Salzburg este o inițiativă de cooperare regională și de consultare dintre toate statele membre UE din Balcanii de Vest cu Prietenii Forumului Salzburg, state care nu sunt membre, tot din regiune.

A fost o perioadă lungă în care a fost o cooperare foarte intensă între Austria, ca președinție a Forumului Salzburg, apoi ca președinție a Consiliului Uniunii Europene și noi am preluat președinția Forumului Salzburg, apoi am preluat președinția Consiliului UE.

A fost un proces intens în care a trebuit să lucrăm împreună, să ne consultăm cu privire la programele și inițiativele care au fost promovate, să găsim cea mai bună formulă care să acopere atât interesele noastre, ale României cât și ale colegilor austrieci” a mai explicat chestorul Mihai Cătălin Necula.

”Pe domeniul nostru nu există un câștig al cuiva în detrimentul altcuiva”

Specialistul a mai precizat că statele au interese comune și întotdeauna au fost căutate modalități de îmbunătățirea cooperării.

”Pe domeniul nostru, în general interesele coincid. Nu există un câștig al cuiva în detrimentul altcuiva.

Pentru că toate aceste dosare au însemnat fie modalități de îmbunătățire a cooperării în regiune, fie modalități de îmbunătățire a schimbului de informații între state, ceea ce are un impact pozitiv asupra modului în care se derulează activitățile și pe linie de prevenire și combatere a migrației ilegale, de gestionare a migrației, în ansamblu, cu proceduri de azil, măsuri de returnare dar și pe parte de cooperare polițienească pe parte de prevenire și combatere în general a infracționalității de crimă organizată și infracționalitate gravă”, a mai explicat chestorul.

De altfel, potrivit șefului Direcţiei Generale Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale din cadrul MAI ”Președinția României s-a desfășurat în perioada în care Parlamentul și instituțiile europene se apropiau de finalul mandatului și urma organizarea alegerilor la nivel european. Iar în acet timp au fost obținute rezultate foarte bune atât calitativ cât și cantitativ. A fost un număr destul de greu de atins de celelalte președinții”.

”Cooperarea între ministerele de Interne dintre România și Austria este la un nivel ridicat”, a mai precizat specialistul român în Afaceri Europene.

Cine este chestorul Mihai Cătălin Necula

Șeful Direcției Generale de Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale din MAI este căsătorit și are doi copii.

Potrivit CV-ului său, Mihai Cătălin Necula se ocupă de coordonarea activităților de afaceri europene și relații internaționale pe domeniile de competență ale MAI, de coordonarea rețelei de atașati de afaceri interne și ofițeri de legatură a MAI, de coordonarea participării personalului MAI la misiuni internaționale sub egida NATO, UE, OSCE și UN și de coordonarea activităților de Protocol.

Chestorul Mihai Cătălin Necula alături de o colegă de la relatii internaționale din Ministerul Federal de Interne din Austria

Ministrul Lucian Bode, despre aderarea la spaţiul Schengen: ”România şi-a asumat toate obligaţiile, fără însă să beneficieze de aceste drepturi”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, 25 ianuarie, la Viena, unde s-a întâlnit cu Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei, că este necesar ca României să îi fie "recunoscut rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene".

”Vreau să subliniez că ne menținem obiectivul nostru legat de aderarea la spațiul Schengen. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze de aceste drepturi. Este necesar să ne fie recunoscut rolul esențial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene”, a punctat ministrul de Interne român.

S-a stabilit, totodată, că va fi consolidată cooperarea pentru lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale.

De asemenea, va fi continuată conlucrarea de specialitate dintre Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi structura similară austriacă, în contextul situaţiei dificile generate de pandemia de coronavirus.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#politist roman decorat presedinte austria, #chestorul mihai catalin necula, #servicii aduse austriei, #presedintie CE, #forum salzburg , #politie