Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Furt din biroul Poliției. Motivul aberant pentru care un comandant de inspectorat a ajuns să fie judecat pentru abuz în serviciu

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 23:06
3357 citiri
Furt din biroul Poliției. Motivul aberant pentru care un comandant de inspectorat a ajuns să fie judecat pentru abuz în serviciu
Fostul șef al Poliției Mehedinți, achitat definitiv într-un dosar de abuz în serviciu FOTO actualmehedinti.ro

Mirel Dumitru, fostul șef al Inspectoratului Județean Mehedinți, a fost trimis în judecată în martie 2021 sub acuzația de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

Comandantului de atunci al poliției județene i se reproșa că nu ar fi luat măsurile legale după ce un subordonat a raportat un furt de bani dintr-un birou.

Dumitru a fost suspectat că ar fi favorizat ofițerul acuzat de furtul banilor.

Două instanțe, Judecătoria Drobeta Turnu-Severin și Curtea de Apel Craiova, au decis achitarea fostului comandant al IPJ Mehedinți, Mirel Dumitru, pe motiv că fapta nu există.

Fiind cercetat penal, comisarul Dumitru a fost înlăturat de la conducerea inspectoratului.

Întreaga poveste care s-a finalizat cu înlăturarea de la conducerea IPJ Mehedinți a comisarului Mirel Dumitru s-a petrecut în luna octombrie 2020.

Într-un din zile, șefa de cabinet a comandantului poliției a anunțat că din sertarul biroului său i-a dispărut suma de 381 de lei, bani personali. Femeia a mers direct în biroul lui Dumitru să se plângă de acest aspect, spunându-i șefului ei că bănuiește cine ar putea să fie autorul faptei.

Era vorba despre un coleg polițist, cu grad de ofițer, care avea probleme financiare. În plus acesta fusese văzut de secretară în timp ce ieșea din biroul șefei de cabinet cu o sumă de bani în mână. Ofițerul și-a recunoscut fapta, explicând să în ziua în care a luat banii era disperat, având datorii mari la chirie, dar că intenționa să-i aducă înapoi a doua zi. De altfel, ofițerul i-a înmânat banii femeii, explicând că a fost o rătăcire de moment și că așa ceva nu va mai face niciodată.

Cei doi s-au împăcat, iar comandantul Poliției Mehedinți a fost înștiințat că șefa lui de cabinet nu vrea să depună plângere penală și nici nu intenționează să facă vreun raport care ar fi dus la cercetarea disciplinară a colegului care-i luase banii din birou.

Toată această întâmplare a luat însă o altă turnură în momentul în care Corpul de Control al IGPR a fost înștiințat despre situația creată la șefia poliției Mehedinți. În urma anchetei acestei instituții, comandantului IJP Mehedinți i s-a imputat că nu a sesizat de îndată organele de urmărire penală cu privire la comiterea infracțiunii despre care a luat cunoștință în exercitarea atribuțiilor de serviciu și nu a luat măsuri pentru ca urmele infracțiunii să nu dispară (în principal urme papilare). Mai mult, comisarul a fost acuzat că nu a dispus nici cercetarea disciplinară a polițistului care furase banii, încercând în toate modalitățile să ascundă evenimentul.

În cursul lunii ianuarie 2021 Direcția Control Intern din cadrul I.G.P.R. a constatat neregulile petrecute la I.P.J. Mehedinți în cursul lunii octombrie 2020 (furtul comis de ofițerul de poliție și neîndeplinirea rapoartelor întocmite în cursul unei proceduri administrative de către persoanele implicate) fapt pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin pentru a se analiza oportunitatea constituirii unui dosar de urmărire penală.

Astfel, Mirel Dumitru s-a trezit inculpat într-un dosar penal în care era acuzat de abuz în serviciu.

Cele două instanțe care au judecat dosarul, Judecătoria Drobeta Turnu-Severin și Curtea de Apel Craiova, au avut însă cu totul altă părere. Magistrații au apreciat că ancheta în cazul șefului poliției trebuia finalizată cu clasare direct din faza de urmărire penală, atâta vreme cât părțile s-au împăcat, șefa de cabinet nu a dorit să aibă calitate de persoană păgubită, nu a făcut plângere, iar banii au fost dați înapoi. În plus, ca urmare a împăcării părţilor (împăcarea fiind posibilă în cazul infracţiunii pentru furt calificat la data săvârşirii faptei) a fost dispusă soluţia de clasare pentru săvârşirea infracţiunii pentru furt, au explicat judecătorii.

”Am apreciat că nu este o problemă de serviciu situația creată între cei doi, ci o problemă personală a lor care trebuia gestionată după dorința numitei …Karin, lăsând la latitudinea ei formularea unei sesizări disciplinare sau penale”, a explicat în fața judecătorilor fostul șef al IPJ Mehedinți.

Comisarul Mirel Dumitru a fost achitat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Craiova din 18 ianuarie 2023.

„Respinge apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, împotriva sentinței penale nr. 609 din data de 05.05.2022 pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul nr. 2105/225/2021, ca nefondat.

Dispune achitarea inculpatului Dumitru Mirel, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. (1) C. pen. Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor, persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, data de 18 ianuarie 2023”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Pacient fugit dintr-un spital de psihiatrie. În ce stadiu l-au găsit jandarmii
Pacient fugit dintr-un spital de psihiatrie. În ce stadiu l-au găsit jandarmii
Un bărbat care a fugit din Secţia Psihiatrie a fost găsit de către jandarmi pe o stradă din Drobeta Turnu Severin, dezorientat şi confuz. ”Jandarmii care se aflau noaptea trecută în...
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#politie, #abuz serviciu, #mehedinti, #furt bani, #achitare , #stiri juridice